Psy – Gangnam Style | Videoklip

Hogy lehet, hogy egy július közepén napvilágot látott dél-koreai videó szinte hetek alatt meghódítja az egész világot, közel háromszázmilliós nézettséggel vezeti a YouTube százas listáját, Guinness-rekordot dönt, amerikai sztárok figyelmét és elismerését vívja ki, és rajongók tízezreit, százezreit, millióit mozgósítja?

Úgy tűnik, hogy a válasz az, amit az angol nyelvű kultúrákban a W, a T és az F betűk egymás mellé helyezésével szoktak rövidíteni.
A recept a következő:Végy egy hétköznapinak tűnő, ám bevállalós fiatalembert, írj egy jól hangzó szöveget a saját nem-angol nyelveden, lehetőleg kellően sokszor szerepeljen benne a „sexy” szó, zenésítsd meg modern, pumpálós stílusban, találj ki valami egyszerű, könnyen megtanulható, de egyedi koreográfiát, keress dekoratív lányokat, és forgass klipet a leglehetetlenebbnek tűnő helyszíneken, láthatólag összefüggéstelenül. Olybá tűnik ugyanis, hogy mi európaiak, akik semmit sem értünk a szövegből, vagy a klipből úgy általában, mégis késztetést érzünk rá, hogy szánkra vegyük a „jodzsá” és „szana-é” szavakat, miközben együtt lovaglunk a ritmusra. Különös közösség-összetartó erő ez: van közös program, van miről beszélnünk, van mit mutatni a még beavatatlan barátainknak, van miért egyszerre felsikoltani a szórakozóhelyen, amint meghalljuk a kezdő taktusokat.

Mindezekkel együtt felmerülnek a kérdések, hogy  hozzásegíti-e a Gangnam Style PSY-t ahhoz, hogy karrierje tartósan felfelé ívelhessen, népszerűsíti-e majd és világszínvonalra emeli-e a K-popot, belépést nyer-e, a Macarena, Ketchup Song, Dragostea din tei és Waka waka által fémjelzett „klasszikusok” klubjába.