Interjú a Chili vagy Mango alkotóival

Nemrég örvendezve számoltunk be nektek a Chili vagy Mangóról, most pedig sikerült elcsípnünk az interaktív sorozat alkotóit, Ipacs Gergelyt és Lőrincz Nándort. Az applikációs forma lehetőségeiről és nehézségeiről beszélgettünk.

KultOn: Mivel foglalkoztatok korábban, honnan jött a közös munka ötlete?

Ipacs Gergely: Különböző filmes produkciókban dolgoztam az elmúlt 3-4 évben. Két éve pedig az Ádám pincéje című kisfilmet készítettem, amit egy kisfilmes csokorban szerettem volna bemutatni, ott került a képbe Nándi egyik korábbi munkája, az Egyéjszakás, ami nekem nagyon tetszett. Gondoltam, hogy jól mutatna ebben a csokorban, és megkerestem Nándit. Így ismerkedtünk meg. Utána körülbelül egy hónappal volt az az ötlet, ami most már a Chili vagy Mango néven fut.

Lőrincz Nándor: Végeztem a filmművészetin forgatókönyvíró szakon, majd én is nagyrészt rövid filmeket csináltam. Főként Nagy Bálint, operatőrrel dolgozom együtt. Vele készítettünk két kisfilmet, amik versenyfilmek voltak a Filmszemlén, azóta készült még egy film, az meg Szarajevóban indult. Illetve én kezdtem el a Gimi című websorozatot, így volt tapasztalatom valamennyire abban, amit most elindítottunk.

Lőrincz Nándor és Ipacs Gergely – Fotók: Kóczián Tomi

KultOn: Alapból applikációban gondolkodtatok, vagy egyfajta „kényszermegoldás” volt ez?

L.N.: Kifejezetten a formátumból indultunk ki.

I.P.: Maga az alapgondolat az volt, hogy készítsünk filmet okostelefonra. És hogy mi történik akkor, ha a kezdetektől abban gondolkodunk, hogy ez mobilon lesz nézhető, metrón, bárhol. Utána ez fejlődött szépen tovább, hogy legyen interaktív a sorozat, tehát a néző tudja irányítani. Egy csomó játékos elemet belehoztunk, például jutalmazzuk a nézőt, csillagokat lehet gyűjtögetni, ami egy klasszikus sorozatnál nem fordul elő. Valamint maga a mobilitás és a telefon képernyőjének a mérete nagyon meghatározta a sorozatnak a zsánerét és formanyelvét is.

KultOn: Nem határolt le benneteket ez nagyon?

L.N.: Bizonyos szempontból lehatárolt, bizonyos szempontból meg nyilván motiváló volt. Tehát itt a dolognak a keretei adták a motivációt. De pontosan mivel ez egy eddig nem létező formátum az interaktivitás miatt, szélesítette a határokat. Dramaturgiailag olyan dolgokat próbálhattunk ki, amit eddig mások nem. Nagyon izgalmasnak találtuk az applikáció ötletét.

KultOn: Külföldről vettétek az applikáció ötletét?

I.G.: Nem, ez az abszolút nagy poénja az egésznek, hogy ilyet még senki nem csinált sehol. Olyan szempontból ez egy világújdonság, hogy sem Magyarországon, sem külföldön nincs jelen ez az applikációs forma, amiben ráadásul döntési pontok között tudsz választani és még játékos elemeket is tartalmaz.

L.N.: Interaktivitás, mint olyan nyilván ezelőtt is létezett filmen, weben, könyvben, de ilyen formában még nem. Sorozatként meg szintén nem. Itt az is érdekes volt, hogy egyenként is működjenek az epizódok, mind a humor, mind tartalom szempontjából, működjön a szituációs komédia, közben meg szép lassan összeérjen a két szál, és hassanak egymásra.

I.G.: A fejlesztés szakaszában, pont az interaktív struktúra miatt nagy kérdés volt, hogy a nyolc alternatív befejezés után hogyan folytatódjanak az epizódok, mert van, amikor happy end van, és van, amikor nem. Kérdés, hogy melyik szálat folytasd? Ezért az epizódok önmagukban is megálló egységek, viszont mindegyik elején adagolunk olyan plusz információkat, amelyekre szépen épül az egész sztori.

KultOn: Miért épp randi-vacsorákra fűztétek fel a történetet?

L.N.: Volt ugye egy formai keretünk, az applikáció, és elkezdtünk azon gondolkodni, hogy mik lehetnek azok a zsánerek, amik alkalmasak erre a formátumra, és amiből a legtöbbet ki lehet hozni. Több, teljesen más koncepciójú ötlet volt a randi-vacsora mellett.

I.G.: Fontosnak tartottuk, hogy műfajokat lőjünk be. Volt ugye ez a rom-komos koncepció.

L.N.: Igen, műfajilag teljesen különböző ötleteink voltak. Az egyik például egyáltalán nem operált volna a humorral. Aztán szakmailag indultunk ki a dologból, mi lehet hatásos: meglepetés faktor, interaktivitás, a humor az mindenképpen egy erőteljes muníció. Ilyen muníció tud lenni még a rejtély, tehát egy bűnügyi jellegű sorozat is működőképes lehetett volna. Aztán a rom-komban éreztük a legnagyobb lefedettséget nézői szinten, hogy megszólítsuk mindkét nemet, hogy kifigurázhassuk őket.

I.G.: Maguk a randi-vacsorák meg bizonyos fokig a karakterekből is fakadtak. Nagyon szerettük volna, ha kapcsolódnak a gasztronómiához. Zénó, a férfi főhős ételkritikus, így 2in1, randi közben is dolgozhat. Lili meg cukrászlány, így neki is ebben a szakmában vannak ambíciói.

L.N.: Ráadásul az aktualitás is nagyon fontos, és a gasztronómiának egy ideje van egy erőteljes hulláma Magyarországon is.

KultOn: Hogy fogadtak benneteket a helyszínek, örültek, hogy odavittétek a sorozatot?

I.G.: Az egész alkotói és maga a megvalósítási folyamat során az egy nagyon jó tapasztalat volt, hogy nagyon nyitottan fogadtak minket, mivel így egy úttörő vállalkozásban vehettek részt. De ez nemcsak a helyszínekre igaz, hanem a színészekre és a stáb egyéb tagjaira is.

KultOn: Hogyan sikerült olyan nagy neveket megfogni, mint Fullajtár Andrea vagy Keresztes Tamás?

L.N.: Ez azért nem egy olyan bonyolult dolog ám, mint azt sokan feltételezik. Alapvetően nekünk nagyon jók a tapasztalataink a színészekkel. Ha megkeresed őket lelkesen, ráadásul egy olyan anyaggal, ami inspirálja őket, akkor onnantól kezdve nem a pénzről és a büszkeségről szól a dolog.

KultOn: A forgatókönyv mennyire nyugszik saját tapasztalatokon?

L.N.: Az egész sorozat a Gergő és az én élményeinken, tapasztalatainkon alapszik.

I.G.: Felturbózva azért.

L.N.: Nyilván elsarkítottuk a valóságot. De azért néha hogyha megfigyeled, hogy hallasz egy mondatot, amit kiragadsz, és azt egy filmbe teszed, megszakadnak az emberek a röhögéstől. Csak attól, hogy más közegbe helyezted. Szóval nyilván sarkítottunk, de volt, hogy még arra sem volt szükség. 

KultOn: Érintett benneteket a filmalapos mizéria? Támogatótok volt-e?

L.N.: Nem volt még Filmalap, amikor mi ezt elkezdtük.

I.G.: Pont ma olvastam egy definíciót arról, hogy mit jelent ma Magyarországon a független film, és ott azt írják, hogy azt, amiben nincs állami pénz. Ez annyiban igaz ránk, hogy van ez a 20%-os támogatás, amit mi megkaptunk, de ettől függetlenül egy befektető révén valósult meg a projekt. Nem egy klasszikus filmsorozatos utat jártunk be, mert startup jellegként is működünk. Nekünk egyszerre kellett applikációban és filmben gondolkodnunk, ahol az applikációnak a megvalósítása ugyanolyan súlyú volt, mert ugye ezt nem tudod akárhol lejátszani. Ehhez szükséges egy saját motor, fejlesztés, design, amik nagyon fontos alapját képezik a projektnek. Ebből fakad a klasszikus startup céges jelleg, szoftverfejlesztéssel és befektetéssel. Picit ebbe a közegbe is találtuk magunkat, konkrétan mikor Nándival elkezdtünk a sorozaton ötletelni, indultunk egy startup versenyen, hogy megnézzük, ez mégis micsoda. Például a forgalmazás miatt, ami az új forma miatt teljesen egyedi.

KultOn: Az applikációs forma nem nagyon szűkíti le a nézőközönségeteket? Mi a helyzet a reklámozással?

I.G.: Ez egy jó kérdés, hiszen annyira az elején vagyunk ennek a folyamatnak, és mivel mi vagyunk az elsők, akik ilyet csinálnak, van ennek egy edukációs oldala. A mi korosztályunk most kezdi el tudatosan használni az okostelefont, az idősebb korosztálynak meg még ennyire sem evidens, mint például megnézni valamit a youtube-on.

L.N.: Igen, mert az okostelefon használók és a tudatos okostelefon használók száma erősen különbözik egymástól.

I.G.: Nem használják ki a telefon adta lehetőségeket.

KultOn: Hogy álltok az Appra magyar! versenyen?

I.G.: Beválogattak minket az első háromban (amit a fiúk az interjú után meg is nyertek játék kategóriában). Pont azért van ez a verseny is, hogy a magyarok ismerjék meg az itthon készített applikációkat. Meg milyen izgalmas, hogy filmesekként veszünk részt egy applikációs a versenyen.

KultOn: Mik a hosszú távú tervek?

I.G.: Maga az applikáció, a Filmdrops, csatorna-jellegként is fog működni, Nándival nagy erőkkel tervezzük a második évadot.

KultOn: Ugyanezekkel a szereplőkkel?

I.G.: A főszereplők maradnak, de meg lesz variálva néhány dolog és új tartalmak is várhatóak.

Mi ezúton gratulálunk az Appra magyar! versenyen elért helyezésért, és sok sikert kívánunk az alkotóknak a továbbiakban is! Kövessétek a sorozatot facebookon is, hogy ne maradjatok le a következő évad újdonságairól!

Comments are closed.