Friss Hús Rövidfilmfesztivál – Ízelítő a programból!

Március 27. és 30. között a legfrissebb rövidfilmek közül mutat válogatást a Friss Hús fesztivál. A blokkok időtartama 80 és 90 perc körül mozog, összesen 33 film tekinthető meg a 3 nap alatt. A magyar rövidfilmek versenyében utolsó estén díjat oszt ki a nemzetközi zsűri. Most már azt is lehet tudni, mikor mit érdemes nézni. A magyar versenyprogramból szemezgetünk:

1. blokk. 03. 27. Csütörtök 17:00,  03. 29. Szombat 13:00

Az 1. blokk a rangos Tampere film fesztivál magyar versenyfilmjével, a Hajnal Tímeában játszott filmszerepéről ismert Szabó Simon, A Fal című rendezésével indul. Már részesült nemzetközi elismerésben Grosan Cristina Sarajevoban forgatott és díjazott filmje, a Holiday at The Seaside. Egy fiatal ara félrelépését követi Csicskár Dávid Én ma anyámnál alszom című kisfilmje, a blokk lezárásaként Pápai Pici Hátsó lépcső című 30 perces filmje látható, ami Tóth Kriszta Take five című novellája alapján íródott.

en_ma_anyamnal_alszok00102353

Kép az “Én ma anyámnál alszom” c. rövidfilmből

 

2. blokk. 03.27. Csütörtök 21:00, 03.28. Péntek 15:00

A 2. blokk a Dési – Móray rendezőpáros legújabb, Búcsú című munkájával kezdődik és két remek animációt mutat be a továbbiakban: Szirmai Márton Grimm cafe és Bucsi Réka Berlinale versenyében debütált Symphony Nr. 42. című filmjét. A blokk egyik különleges filmje Hartung Attila, harmadéves SZFE-s rendező II. világháború idején játszódó suspense filmje, az Ischler.

  • hartung-attila-ischler-kep-a-filmbol

    Kép az “Ischler” című rövidfilmből

  • 3. blokk. 03.28. Péntek 17:00, 03.30. Vasárnap 21:00

  • A 3. blokkot animáció nyitja, Horváth-Molnár Panna Dipendenza című filmje és a tavalyi év nagy sikere, a Nyuszi és Őz zárja. A blokkban látható filmek közül magyarországi premier lesz Kárpáti György Mór Provincia című 20 perces diplomafilmje, emellett egy másik diplomafilm, az ELTE-n végzett Zsélyi Csilla Flip című rövidfilmje is látható, egy hajléktalan bácsi és egy diáksrác néma harcával egy pénztárcáért.

flip

4. blokk. 03.28. Péntek 21:00, 03.30. Vasárnap 17:00

Ferge Roland Berlinalen bemutatott vizsgafilmje, az El nyitja a 4. blokkot és a szintén BKF-en tanuló Brauner Máté Előbb adtam című filmje követi. A továbbiakban a Szász János és Janisch Attila osztályába járó rendező hallgató, Kovács István Csúszópéz című vizsgafilmje látható, melynek fekete humorral elmesélt történetében két rabló fodrászhoz megy, hogy egyikőjüket egy lopott személyin látható fotóhoz tegyék hasonlóvá.

el

5. blokk. 03.29. Szombat 17:00, 03.30. Vasárnap 19:00

Az 5. blokk igazi különlegességgel nyit: Odegnál Róbert Hívó című filmje a sci-fi műfajában tesz utazást különleges történettel, igényes képi világgal. További jó hír, hogy a blokk harmadik filmjeként egy remek ELTE-s diplomafilm, a Tünet látható, Börcsök Enikő és Gálffi László főszereplésével. Komolyabb témával foglalkozik Gelley Bálint animációja, az Otthon, ami Bodor Ádám Tanyai lány című novelláját dolgozza fel. A blokk zárófilmje, Hegedűs Georgina fesztiválokat megjárt 15 perces alkotása, a Tizenhárom és fél perc.

Hivo_kep

 6. blokk 03.29. Szombat 21:00, 03.30. Vasárnap 15:00.

A 6. blokk legjobban várt filmje Bera Nándor Candide adaptációja. Bera a tavalyi év döbbenetesen friss humorú FÁK című őrületével mutatkozott be. A blokkban igen erős SZFE-s vizsgafilmek is bemutatásra kerülnek: Visky Ábel a Friss Húson két filmmel is szerepel, a 6. blokkban az erotikus töltetű Játszótársak látható tőle. A blokk záró filmje a Nagy Mari főszereplésével készült zenés film, a Marika nem cica, ahol egy munkahelyi konfliktus kerget őrületbe egy postáskisasszonyt.

marika_still3

Kép a “Marika nem cica” című rövidfilmből

 Igen erős mezőnynek nézünk hát elébe, reméljük sokan elmentek és megcsodáljátok a rövidfilmek krémjét, köztünk hazánk legjobbjait. A teljes programot megtaláljátok itt. Jó szórakozást kívánunk mindenkinek!

 

Comments are closed.