Portré Marcikról II. – Németh Marcell

A napokban hirdették ki az idei Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj idei díjazottjainak névsorát. A kiállítás 2014. március 30-án nyílik a Műcsarnokban. Az ösztöndíjasok közé tartozik Németh Marcell is,így ő a következő tagja annak a portrésorozatnak, melyben fiatal és tehetséges művészeket mutatok be. Marcell Nemeth

A képzőművészeket támogató állami ösztöndíjat Marcell harmadik évben nyerte el, így nem alaptalanul nevezhetem  szakmája egyik ígéretes tehetségének, aki nem a hagyományos, térben kiterjedő szobrászatot műveli.

Érdeklődésének tematikai középpontjában az ember által épített környezet megjelenítése áll. Hatalmas, metszett fémreliefjein autópályák, nagyfeszültségű villanyvezetékek és ipari tájak bukkannak fel.[i]

Művészet iránti szenvedélye már egészen kis korában megmutatkozott, sorra nyerte a mintázó versenyeket. Ez is mutatja, hogy művészeti alapjai a figurális ábrázolásmódban elég erősek. Egyéni kifejezésmódját azonban nem ez jellemzi. 2001 és 2007 között járt a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakára, Kő Pál osztályába. A mester nagy hatással volt rá, művészetében azonban nem követi az ő stílusát, a figurális ábrázolásmódot teljes egészében elhagyva.  Diplomamunkája volt az első mérföldkő, ahonnan mostani művészete kezdődött. Ekkor kezdett el fémmel dolgozni, ami kulcsfontosságú mozzanat stílusának kialakulásában. A diplomamunkáján egy metrókocsi belseje látható, csak ezután kezd el foglalkozni a külső térrel.

12nemethmarcel-belsoter01-szerk_1600

Diplomamunka, 2007

Marcell 2011-ben nyerte el először a Derkovits Gyula Ösztöndíjat. Ez az egyetlen nagy magyar állami képzőművészeti ösztöndíj, amelyet 3 évig lehet kapni. Az ösztöndíjasoknak minden félévben van egy beszámoló kiállítása, ennek ad teret ismét a Műcsarnok.

köztes tér I- 2011

Köztes tér I. (2011)

Fémplasztikáit akár szénrajznak is gondolhatja az ember egy kicsit nagyobb távolságból, azonban pont ez teszi érdekessé. Ugyanazt adja vissza, mint amit a valóságban látunk (arányok, perspektíva, színek), azonban más anyagba ülteti át és kihagyja belőle az embert. Egy világ, emberek nélkül, amiben a mellékszereplők válnak főszereplőveé: az ipari létesítmények.

Ezek az ipari létesítmények köztünk vannak, mi pedig közöttük élünk. Mégis nap mint nap elmegyünk mellettük szinte anélkül, hogy tudomást vennénk róluk.

köztes tér II- 2012

Köztes tér II. (2012)

Az összhatásukban ridegnek tűnő tájak szürke és monoton környezetére játszik rá az anyaghasználattal; a fém tökéletes eszköz ennek az érzésnek a felerősítéséhez.

köztes tér III- 2012

Köztes tér III. (2012)

Az aktuális félévi Derkovits ösztöndíjasok beszámoló kiállítását 2014 március 27 és április 27-e között tekinthetjük meg.

 

Egyéni kiállítások:

2011: Köztes terek, Parthenón-fríz terem, Budapest

2010: Figyelmen kívüli terület, Kogart Galéria

2008: Belső tér, Veresegyháza

 

Ezen kívül rengeteg csoportos kiállítása volt, melyből kiemelek néhányat:

2013: Térformálók 2. , Dobó Biankával Kecskeméten az Aranypókban

2013: Atáditél- a Szobrász Tanszék Nagyatádon 2005-2011, Magyar Képzőművészeti Egyetem

2012: Újragondolt hagyomány, Derkovits ösztöndíjasok beszámoló kiállítása az Ernst Múzeumban

2011: Kortárs magyar szobrászat a Kogart Kortárs Művészeti Gyűjteményben, Pozsony

 

Művek közgyűjteményben: Kogart Kortárs Művészeti Gyűjtemény

Blog: http://nemethmarcell.blogspot.hu/


Comments are closed.