KultOn típusú találkozások – Buddhista mesét az ufóknak!

A KultOn típusú találkozások régóta izgatta a fantáziámat, úgyhogy gyorsan le is csaptam a lehetőségre, hogy olyan kulturális értéket küldhessek fel a világűrbe, amilyet még sehol máshol nem láthattak az Univerzum gyermekei, csak a Földön. Én bizony a Samsara-t postáznám az idegeneknek!

Egy 2011-es nonverbális (kvázi néma, mindenféle emberi beszéd nélküli) dokumentumfilmről van szó, ami sokkal izgalmasabb a megnevezésénél. Ron Fricke alkotása már a címében viseli a tartalmát: a szanszára szanszkrit szó, jelentése „létforgatag”, és a lélekvándorlásra tesz utalást. A Samsara a világ egy napját mutatja be csodálatos, 70 mm-es filmre vett képeken és hihetetlen (kissé meditatív) filmzenén keresztül. Fricke kamera-fetisizmusa eszméletlen felvételeket eredményez. De mielőtt még végleg spirituális ködbe burkolóznánk, fontos megjegyezni, hogy a film azok számára is tanulságos lehet, akik a nyugati világ betontömbjeiben hisznek. Hát még az ufóknak!

Samsara

A Samsara bepillantást nyújt a világ életébe: 25 ország kultúráját, szokásait és mindennapjait ismerhetjük meg északról délre és keletről nyugatra. Keresve se találhatnánk jobb filmet, ami ilyen szépen reprezentálhatná a Föld bolygót! Persze üröm az örömben, hogy ezek a szép képek a világ gonoszságára és a népek, emberek közti egyenlőtlenségre is felhívják a figyelmet. De legalább teljes látlelettel szolgálhatunk a földönkívülieknek: megismerhetik, milyen vallásokban hisz az emberiség, milyen természeti értékekkel rendelkezik a Föld bolygó és milyen ipari környezetet épített ki a nyugati civilizáció. Nagyváros és vidék, civilizáció és bennszülöttek, rohanó életmód és kolostori meditáció és még nagyon sok minden más az, amivel a Samsara szolgál. Aztán ha nem tetszik, lehet választani egy másik bolygót!