Johnny Cash a sírban sem pihen

Na jó, de… Ettől függetlenül a rajongóinak igazi ünnep lehetett március 25.: még ha maga Cash nem is támadt fel, megjelentek azok a nemrég előkerült felvételek, melyeket még a ’80-as évek elején rögzítettek. Az Out Among The Stars címre keresztelt album tizenkettő plusz egy soha nem halott dalt tartalmaz.

A She Used To Love Me A Lot két hónapja jelent meg, mint az Out Among The Stars beharangozója, illetve Elvis Costello készített belőle egy remixet: ez viseli a tizenhármas sorszámot. A dalt egyébként David Allen Coe is énekelte: a ’84-es Darlin’, Darlinjának kislemezeként a szám a tizenegyedik helyen landolt a Billboard Hot Country Singles listáján. Ezen kívül tehát még tizenegy régi-új szerzemény kapott helyet a korongon.

Az album története a következő: Johnny Cash a 80-as években elkészített egy csomó felvételt Bill Sherill-lel, a híres country-producerrel, de valamiért a kiadó, a Columbia félretette őket. Az anyagra végül John Carter Cash, az énekes fia talált rá 2012-ben. Tavaly aztán megkezdődött a munka, a kiadó a Legacy Recordings lett, feljátszották a hiányzó hangsávokat, lekeverték, és tessék, már meg is hallgathatjuk. Ennél jobb pedig nem is történhetett volna ezekkel a régi hangszalagokkal. Nyilván nem kevés pénzt is hoznak majd a kiadónak, másrészről viszont egytől-egyig olyan műveket őriznek, amelyeket nem az egereknek, vagy az enyészet más megtestesüléseinek kellett volna meghagyni.

Az Out Among The Stars-on nincs rossz szám, igaz, igazán kiemelkedő sincs, mindazonáltal egytől-egyig jól sikerült, bluesos-country-s szerzemények ezek, azzal a keresetlen egyszerűséggel, amivel J. C. ismerői azt megszokhatták. Az egyébiránt szokványos hangszerelésre pedig a modern technika még rátesz egy lapáttal, így téve még élőbbé a legendás előadó zenéjét.