Újra vízen a Titanic!

Holnap, azaz április 4-én veszi kezdetét a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, immáron 21. alkalommal. A helyszín változatlan, továbbra is a főváros art mozijaiban (pontosabban: Uránia, Puskin, Toldi, Örökmozgó), illetve az A38 megújult fedélzetén lehettek részesei az eseménynek, ami egészen a jövő hét végéig, április 12-ig tart.

A hol és a mikor már megvan, de nézzük, hogy mit! Ezúttal 25 nemzet 52 alkotása lesz látható 7 szekcióba rendezve. És ha már a számoknál tartunk, külön érdekesség, hogy 14 női alkotó képviselteti magát a fesztiválon, ami különösen nagy szám – flower power!

Calvary3

Jelenet a Kálvária című filmből

Több Sundance-járta film is érkezik hazánkba, köztük a fesztivál nyitófilmje is, a Kálvária, amit részünkről lelkes várakozás övezett már a Pary City-i debütálásától kezdve. De Jarmusch legújabb vámpírfilmjét, a Halhatatlan szeretőket is elcsíphetitek olyan filmek mellett, mint Maya Vitkova bolgár rendezőnő debütálása, a Viktoria (szatíra egy köldök nélkül született kislányról és a kommunizmus bukásáról), vagy Eskil Vogt, norvég rendező filmje, a Vakon mellett, amely egy megvakult írónő történetét meséli el.

A Hullámtörők-díjért idén kilenc film – köztük hat elsőfilmes alkotás – versenyez majd, melynek odaítéléséért a zsűri elnöke, Szász János, valamint két másik tag, köztük Santa Lingeviciute, a vilniuszi filmfesztivál művészeti igazgatója felel majd.

Természetesen magyar vonatkozás nélkül sem marad a fesztivál. Aki lekésett volna a Friss Húson Bucsi Réka Symphony no.42. animációjáról, vagy Szabó Simon Fal című kisfilmjéről, az most bepótolhatja Novák Erik új, fekete humorral vegyített akció-thrillerje, a Fekete leves mellett. Ezenkívül a Jancsó-hívek is örülhetnek, hiszen a nemrég elhunyt nagymester megidéztetik egy különleges válogatással, amit az Örökmozgóban lehet majd megtekinteni.

fekete4

Kép a Fekete leves című filmből

A fesztivál újdonsággal is szolgál, április 11-én (pénteken) 17:00-kor az Uránia emeleti kávézójába kerekasztal-beszélgetést tartanak a filmes felsőoktatási képzés helyzetéről és lehetőségeiről Coming Soon címmel. A résztvevők: Almási Tamás (SZFE), Bollók Csaba (EKF), Kepes András (BKF), Liszka Tamás (BKF), Salamon András (SZFE, ELTE, BKF), Szirtes János (MOME), Vajdovich Györgyi (ELTE), a moderátor: Gyenge Zsolt.

Remélem, kedvet kaptatok a hajózásra, így hát vitorlát fel és reménykedjünk, hogy idén sem süllyed el a Titanic!

A főbb információkról még egyszer:

Időpont: április 4-12.

Helyszínek: Uránia, Puskin, Toldi, Örökmozgó, A38

Jegyárak:

  • április 3-ig kedvezményesen 900 Ft, utána 1100 Ft
  • április 4-től öt és tíz jegy vásárlása esetén olcsóbban – 900 illetve 800 Ft-os áron – válthatóak a jegyek

A részletes program elérhető a Titanic Filmfesztivál honlapján.

Comments are closed.