Indie filmek a Titanicon

Januárban még nagyon szenvedtünk a Sundance programját böngészve, ám most kárpótol minket a karma! A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál idén is becsempészi műsorába az indie-filmes hangulatot. A nagy hagyománnyal rendelkező Amerika függetlenek szekció ezúttal öt kiváló filmmel szolgál:

Albuliwi testvérek: Csakis New Yorkban

Egy New York-i arab férfi története a jordániai származású, de Brooklynban nevelkedett Albuliwi testvérek (Ghazi és Bandartolmácsolásában.

A pornófüggő magányos palesztin fiú, Arafat, hogy megszabadulhasson függőségétől, eljár a Névtelen Szexfüggők gyűléseire, ahol megismerkedik Kenny-vel, aki a támogatója lesz az elvonási szakaszban. Ám egy átmulatott éjszaka után Arafat mégis nővel tér haza szülei lakására, és természetesen a papa rájuk is nyit szeretkezés közben. Kenny ötlete a megoldásra pedig egy zöldkártya-házasság, méghozzá a felszedett csajjal. És itt szól közbe a vallás, ugyanis a jövendőbeli ara izraeli.

A film a Tribeca Filmfesztivál Kreatív Ígéret-díját nyerte el.

Vetítések:
04.07. 21:00, Uránia Nemzeti Filmszínház
04.10. 19:00, Toldi Mozi

Only-in-New-York

Jelenet a Csakis New Yorkban c. filmből

Ryan Coogler: Fruitvale Station

A dokumentarista stílusú, valós eseményeket feldolgozó film központjában egy 22 éves afro-amerikai férfi, Oscar Grant áll, aki éppen frissen szabadul a börtönből. Változtatni akar az életén, de a sors közbeszól, és Oscar többé sosem megy haza.

Ryan Coogler bemutatkozó alkotása főhőséről a következőket mondta: „Szeretném, ha a közönség tudná, hogy Oscar egy igazi ember volt. Egy igazi ember a maga küzdelmeivel és konfliktusaival, ugyanakkor a saját vágyaival és igazi álmokkal és célokkal. És az élete igenis fontos volt azok számára, akiket igazán szeretett.”

Vetítések:
04.06. 19:30, Toldi Mozi
04.08. 19:00, Toldi Mozi

David Gordon Green: Joe

David Gordon Green visszatért az indie-világba, amit már a Prince Avalanche (Texas hercege) óta tudunk, de a Joe-ban nemcsak ő, hanem a címszereplő Nicolas Cage tehetségről is tanúbizonyságot tesz.

A film Larry Brown 1991-es könyvének adaptációja, melynek középpontjában a heves vérmérsékletű, börtönt járt Joe Ransom áll. Joe próbálja elkerülni a balhékat, ám találkozik egy nehéz sorsú Garyvel (Tye Sheridan), aki előhívja belőle a védelmezőt.

Aki pedig többet szeretne olvasni Nicolas Cage földöntúli felemelkedéséről, annak ajánlanám Pongrácz Máté kolléga kultonos írását a Joe-ról.

Vetítések:
04.04. 21:00, Puskin
04.06. 15:45, Uránia Nemzeti Filmszínház

Joe1

Nicolas Cage a Joe-ban

A.J. Edwards: Jobb angyalok

Sundance-en debütált filmről van szó, amely A.J. Edwards költői szépségű műve. A film egyedi vizuális és narratív megoldásokkal mutatja be, Abraham Lincoln gyerekkorának egy hároméves, nehézségekkel teli szakaszát. Indiana, 1817, zajlik a második függetlenségi háború.

A Jobb angyalok Edwards elsőfilmes alkotása, amelynek nemcsak rendezője, de egyben írója is volt. A film producere pedig nem más, mint Terrence Malick, akinek Edwards állandó munkatársa.

Vetítések:
04.06. 21:00, Puskin
04.08. 16:00, Uránia Nemzeti Filmszínház

Lance Edmands: Kékmadár

Úgy látszik, az idei amerikai függetlenfilmes szekció különösen tobzódik az elsőfilmesek bemutatásában: nemcsak A.J. Edwards és Ryan Coogler bemutatkozását, hanem Lance Edmands-ét is láthatjuk.

A Kékmadár az emberi sorsok váratlan összekapcsolódásával, a pillangóhatás elméletével foglalkozik. Két nő tragikus következménnyel járó figyelmetlenségét mutatja be, melyek végérvényesen megtörik a fakitermelésből élő amerikai kisváros fagyos csendjét.

A filmet tavaly Karlovy Vary-ban Kristály Glóbuszra jelölték, amit végül Szász János kapott meg A nagy füzetért, ám a Kékmadár sem maradt hoppon: Edmands megkapta az ökumenikus zsűri díját, női szereplői pedig a legjobb színésznőnek járó trófeát vihették haza.

Vetítések:
04.04. 17:00, Puskin
04.07. 19:00, Puskin

23126-bluebird

Margo Martindale és Amy Morton a Kékmadárban

 

De az indie-filmeken kívül is rengeteg kiváló alkotást csíphettek el a Titanicon, úgyhogy ne habozzatok, irány a mozi!

Comments are closed.