Karel Zeman nyomában avagy trollok a múzeumban

Újabb egyperces videóval jelentkezünk, melynek témája ezúttal a prágai Karel Zeman Múzeum, hivatalos nevén a Karel Zeman Museum – Film Special Effects Museum. Amint a múzeum neve is mutatja, itt nemcsak Karel Zemannal ismerkedhetnek meg a látogatók, hanem bizony a csehszlovák filmgyártás különleges effektjeinek tárházával. 

Zeman a csehszlovák filmgyártás kiemelkedő, úttörő alkotója, aki legfőképpen az animációban jeleskedett, úgyis szokás emlegetni, mint “a cseh  Méliès.” Hihetetlen fantáziával keltette életre például Jules Verne, Utazás a Föld középpontja felé című történetét Utazás az őskorba címen, de neki köszönhetjük a Münchhausen báró kalandjait vagy a szintén Verne regényeken alapuló Az ellopott léghajót is. Filmjeinek köszönhetően a csehszlovák gyerekfilmek éppen olyan igényesek és szerethetőek voltak, mint a felnőtt társadalomnak szánt alkotások. Ám ezen filmek bája az évek múlásával sem tűnt, ma éppen olyan élvezetesek, mint a ’60-as, ’70-es években voltak. Olyan alkotókra volt hatással Zeman, mint a szintén cseh Jan Švankmajer vagy sokak kedvenc kortárs alkotója, a bolondos Tim Burton, aki szintén animációval kezdte pályafutását.

Éppen ezért kihagyhatatlan a prágai Karel Zeman Múzeum. Egyrészről tisztelgés az animáció egyik mesterének, másrészről pedig felejthetetlen szórakozás, ami egy múzeum esetében nagy szó. De, hogy miért is ilyen tuti? Egypercesünkből minden kiderül!

Comments are closed.