BIDF, az új menőség

A Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál Magyarország első rangos nemzetközi versenye és fóruma, ahol a világ bármely részéről érkező dokumentumfilmek tematikai vagy hosszbeli megkötés nélkül szerepelhetnek és mérettethetnek meg.  A fesztivál első alkalommal 2014. szeptember 24-28 között kerül megrendezésre Budapesten a Corvin moziban. A fesztivál első alkalommal 2014. szeptember 24-28 között kerül megrendezésre Budapesten a Corvin moziban.

Szóval a lényeg az, hogy végre van egy nemzetközi dokumentumfilmes fesztiválunk, ahol ráadásul szakmai fórum is “üzemel”. Hiánypótló ez a kezdeményezés, mert habár van nekünk egy BuDoKu-nk és egy Verziónk, a BIDF mégis új lehetőségekkel várja a versenyzőket és a nézőket egyaránt. Hiszen ahogy a szervezők is írják, a BIDF Magyarország első rangos nemzetközi versenye és fóruma, ahol a világ bármely részéről érkező dokumentumfilmek tematikai megkötés nélkül szerepelhetnek és mérettethetnek meg”. Lássuk is milyen filmeket élvezhetünk a fesztivál ideje alatt.

A filmek négy versenyszekcióban mérettetnek meg (Mert gyerekek vagyunk, Mert szabadok vagyunk, Mert dolgunk van és a Rövidfilm szekció) valamint van két, versenyen kívüli szekció is: Hot Docs, 25 éc 25 film. A versenykategóriák feltételezem nem kívánnak magyarázatot, ám a két versenyen kívüli szekcióról nem árt tudni, hogy mit is takarnak.  “A Hot Docs Kanadai Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál Észak-Amerika legnagyobb fesztiválja, ahol minden évben több mint 180 kanadai és nemzetközi dokumentumfilmet mutatnak be.”  A BIDF most ezekből a filmekből tár elénk egy színes válogatást. Azért is fontosak ezek a filmek, mert újfajta megközelítéssel állnak a dokumentumfilmezéshez, nem egyszerű “dokumentálásról” van szó, hanem művészeti formáról. Akik látták Az ölés aktusát, azok most minden bizonnyal értik miről is van itt szó, esztétikailag (is) értékes dokumentumfilmekről, ahol ugyanolyan fontos a formai kivitelezés, mint a tartalom

Szél királyok és elektromos királynők

Jelenet a Szél királyok és elektromos királynők c. filmből

A 25 év, 25 film pedig egy retrospektív szekció, ahol a magyar dokumentumfilm-gyártás gyöngyszemeit élvezhetik a nézők. Vetítik például Az igazi Mao-t, vagy Ember Judit “És ne vígy minket a kísértésbe” című dokumentumfilmjét.

Na de nézzük a versenyfilmeket! Itt van rögtön Ai Weiwei Az ál-per című filmje, mely a világhírű művész személyes portréja, amely bemutatja Weiwei éveken át tartó küzdelmét a kínai kormánnyal, valamint az Ál-ügy néven elhíresült pert, amelyet adócsalás vádjával indítottak ellene. A művész életét egyébként az Instagramon is nyomon követhetjük.

De hogy maradjunk a kínai vonulatnál, ajánlom mindenki figyelmébe a Net függők című filmet. “Kína az első olyan ország, ahol az “internet függőséget” hivatalosan betegségnek nyilvánították. A Net függők betekintést nyújt egy pekingi rehabilitációs központ mindennapjaiba, ahol kínai tinédzsereket “képeznek át”. A film három fiatalra koncentrál, bemutatva a családok és az egészségügyi dolgozók eltökélt szándékát, hogy a rossz szokástól megszabadítsák őket”, olvasható a BIDF oldalán. Izgalmasnak hangzik, nem?

net függők

Részlet a Net függők c. filmből

Legalább ilyen izgalmasnak ígérkezik A róka és a kamionsofőr is.  Lahooti Arash filmje egy olyan taxisofőrt mutat be, aki szabadidejében maga is dokumentumfilmezéssel foglalkozik, állatokat filmez, és nem is akárhogyan! Mahmoud Kiani Falavarjani díjnyertes filmkészítő, akit legtöbben A Holló és a Róka című filmjéről ismerik. Ám “szeretett társának, a házi kedvencé fogadott rókának halála után Mahmood a pszichiátrián ébred, ahol bipoláris zavarral diagnosztizálják. Az orvosától szigorú utasításokat kap: kezdjen mindent elölről, és végérvényesen lépjen túl a gyászon.” 

Már ebből a pár filmből is látszik, milyen színes választékkal készül számunkra a BIDF, úgyhogy mindenféleképpen érdemes lesz ellátogatni a Corvin moziba!

A teljes program itt található.

Jegyárak:

diákjegy: 500 Ft, teljes árú jegy: 950 Ft
10 alkalomra szóló bérlet 7500 Ft, megvásárolható a Corvin mozi pénztárában

Jó szórakozást mindenkinek!

Comments are closed.