Pénteken mutatják be Mohácsi új rendezését

plakat

Az új előadás plakátja: Csordás Zoltán

Pénteken mutatják be Mohácsi Jánose föld befogad avagy SZÁMODRA HELY” című rendezését az Örkény Színházban. A Jászai Mari-díjas rendező ismét egy izgalmas témát vett elő, amit a teátrum előadóművészeivel, illetve a Színművészeti Egyetem végzős hallgatóival – akiket korábban a “Hamlet” című előadásban is láthatott a nagyérdemű – visz színpadra. A készülő produkciót a Szakértők jelenléte teszi teljessé, akik eddig is folyamatos alkotótársai voltak a rendezőnek. Az előadásról és eddigi pályájáról Csáki Judit beszélgetett a rendezővel a dráma napján, az Átrium Filmszínházban.

Hogy miért érdemes megnézni egy Mohácsi-alkotást, azt mindenki meg tudja válaszolni magának, aki látott már egy darabot a rendező széles palettájáról. Ám az előadások szükségességét és népszerűségét támasztja alá az a nézői kíváncsiság, ami ezen az estén is megtöltötte a nézőteret. Ettől függetlenül egyértelmű, hogy könnyű felfedezni az alkotók kéznyomát, amikor úgy ülünk be az előadásra, hogy nem tudjuk, ki volt a rendező. Ilyen például a zenei aláfestés, amely hangjegyekké formálja azokat a szavakat is, amiket nem lehet vagy már nem kell kimondani.

Kovács Márton és a Szakértők több mint egy évtizede dolgozik Mohácsival, amit láthattunk már többek között az „Egyszer élünk…”-ben, a „Képzelt beteg”-ben, illetve majdan az új darabban is. Mohácsiék a szöveggel is sajátos módon bánnak: a próbák alatt folyamatosan formálódik – és néha íródik meg – maga a történet, a dráma. Hogy ez eddig csak előnyükre vált, az egyértelmű például egyértelmű Nemzetiben bemutatott „Egyszer élünk…” esetében.

A hangulatos és sokatmondó zenei betétek közben Mohácsi életművéről hallhattunk. Heller „Megbombáztuk Kaposvárt” bemutatójától kezdve a „Csak egy szög”-ön át a „Sárga liliom”-ig, és még tovább. Ezen művek során válik egyértelművé, hogy nem drámában és színházban, hanem színházban gondolkodó alkotóról beszélünk, aki a mai kivételes drámaírók rétegéhez tartozik. Előadásaiból kirajzolódik mindaz, amire ráismerhetünk, vagy amit megismerhetünk a valóságunkról. Akinek pedig tetszik az a nyelv, amit Mohácsi beszél, minden bizonnyal a legújabb rendezést sem fogja kihagyni.

Comments are closed.