Jon Favreau exklúzív interjú

Jon Favreau volt olyan szíves, és exkluzív interjút adott, miközben a film forgatása alatt profin elsajátított sült csirke szárnyakkal vendégelt meg. Kérésére nem zavartattam magam, és jóízűen beszélgettünk legújabb filmjéről, a Séfről.

A sok blockbuster után, egy szerzői filmmel lepted meg a közönséget. Igaz az, hogy ezzel reflektálsz a karrieredre? Direkt mód figyelhető meg benne, az eljátszott főszereplő, Casper séf történetének hasonlósága, a saját életeddel?

Többen felhozták már ezt nekem, de én nem gondolom így. Ha pedig mégiscsak felismerhető ilyesmi, az a véletlen műve. De örülök, hogy így látják, elég csak megnézni a filmet és kiderül, hogy miért. (nevet).

Nem lehetséges, hogy a Cowboyok és űrlények után, ami már nem volt olyan sikeres, egyszerűen besokalltál picit a Hollywoodi filmforgatagtól?

Áh dehogy is. Egyszerűen csak lazítani akartam kicsit. Az első két Vasember remek móka, és komoly munka volt, de az ember nem tud elvonatkoztatni, hogy az elvárások egyre nagyobbak. Most csak fogni akartam egy régóta dédelgetett gondolatot: Mindenféle megfelelni vágyás nélkül filmet készíteni. És úgy érzem, a csapat, a stáb jókedve, abszolút érezhető a filmen is.

_DSC3847.NEF

Minden főzős jelenetben téged láthatunk, a közeliken is a te kezed forgatja a húslapátot?

Igen. A forgatás előtt egy hét tréningen vettem részt, ahol megmutatták nekem a mesterszakácsok csínját-bínját. A vége főcím alatt be is vágtunk egy jelenetet, ahol egy látszólag egyszerű pirítóst készítünk el úgy, ahogy a nagyok. Eszméletlen élmény volt.

Kaptak a stáb tagok is?

Persze. hatalmas habzsi-dőzsi ment, főleg amikor a konyhában, vagy a büfé kocsiban forgattunk. ha már adtunk valakinek, akkor már a többieket sem lehetett kihagyni. Volt, hogy csúszott a forgatás, hogy még elkészítsünk pár szendvicsek a fiúknak.

A filmet az átlagnál sokkal jobb kritikai fogadtatás kísérte. Számítottál erre? Sokan úgy vélik, hogy a film csak annak fényében ilyen jó, hogy feel good movie-t akart csinálni, egy nagynevű direktor.

Igen, szerencsére, elég jókat hallok a filmről. Persze mindig vannak negatív visszhangok, de mikor nem? Az előző filmemet lehúzták, a mostanit élvezték. De ez engem sosem érdekelt annyira, hogy ezért készítsek filmet, nagyon élveztem mindkét forgatást.

Beszéljünk kicsit a színészekről, rengeteg nagy név adta magát a filmhez, ott van kapásból az Oscar díjas Dustin Hoffman, de nem kapott valami jó karaktert. Ez direkt volt?

Ugye Dustin Hoffman egy hatalmas színész. De mostanában, nem kap jó szerepeket. Gondoltam, miért változtatnék ezen a recepten. Egy mindenképp szűk látókörű, mogorva, három jelenetes figurában gondolkodtam, akinek köszönhető lesz majd kiváltó incidens, de a film végére már nem akartam berakni. Szerintem sikerült egy látszólag méltatlan, béna szereppel kedveskedni neki. El is vállalta.

Scarlett Johansont hogy sikerült bevenni a projektbe? Úgy tudom az ő karaktere nem volt valami bőbeszédű.

Scarlett Johansonnal nagyon jóban vagyunk, már a Vasember 2 forgatásán kiderült, nekünk még dolgoznunk kell együtt. Így is lett. Sok vád érte mostanában, hogy ő nem színésznő, hanem kirakat baba. Ezért direkt írtam neki, egy három jelenetes kirakatbaba szerepet, hogy visszavághasson. Odáig volt érte. Végre egy semmilyen karakter, nulla eszköztárral, aki szexi. Itt végre megmutathatja, mennyire jó színésznő. Szerintem sikerült neki.

Gondolom a Vasember is egyből igent mondott a felkérésre.

Robival (Robert Downey Jr.) országos cimborák vagyunk. Ő nagyon jó színész. Az ő jelenetét meg sem írtam. Csak egy cameo szerepre szerződtettem, és rá bíztam az egész dialógust. Nagyon jól sikerült. Igazán élveztem. De mondtuk is a plakát tervezőnek, hogy majd csak őt dicsérje rajta. Így is lett.

chef6june19

Ott van egy másik szépség, Sofia Vergara. Neki egy igazán izgalmas karaktere lett a filmben, a támogató feleségé. Könnyű volt neki elsajátítani a szerepet?

Sofia egy bombázó. Arra gondoltam, a sztár séfet vegye körül Scarlett Johanson és Sofia Vergara. Szerintem nagyon ütni fog. Sofia-nak egy roppant egyszerű karaktert írtam. Folyton mosolygós és gyönyörű ex feleséget, akire nem hajt senki, és folyton a önmegvalósítással küszködő ex férjét próbálja előrébb tologatni az életben. Fantasztikus egy nő, és remekül is játszott.

Végül maga a főszereplő Casper séf. Könnyű volt belebújni a bőrébe?

Mivel én írtam a forgatókönyvet, eléggé. Már az írási folyamatnál voltak gesztusok, jelenetek, amikben gondolkodtam, hogyan játszanám el. Én mindenesetre nagyon jól éreztem magam a szerepben.

Az egyik magyar kritikus eme szavakkal illeti a filmet:

„Összességében a Séf szerintem azért lett sikeres Amerikában, mert remekül megfogja az átlag amerikai életformát. Vagyis, hogy egy más országokhoz képest, kitűnőnek számító egzisztenciális helyzetű család, itt semmilyen problémákat dobálgat, amiket gyötrelmesen kínlódva oldanak meg. A nézők, magukat, vagy hozzátartozóikat látják ebben a cseszettül elfuserált filmben. Remek korkép arról, hogy milyen unalmasak, feleslegesen önostorozók tudnak lenni az emberek. A baj az, hogy nem ez volt még véletlen sem a film célja. A Robert Downey-s jelenetet a hívők inkább nézzék meg a Youtube-on, mert csak azt érdemes.”

Erről mi a véleményed?

Hát amint mondtam, mindenki azt gondol amit akar. A filmben is van egy kritikus aki egy döntésével karriereket dönthet porba. habár erről jelen esetben nincs szó, de nem gondolom, hogy ennyire vészes lenen a filmem. (nevet).

Jon Favreauval még jóízűen megettük a csirke szárnyakat, majd kérésünkre elküldött egy forgatókönyv részletet, ami alant olvasható és természetesen spoiler mentes! Köszönjük Jon Favreaunak a finom ételt, a remek filmet, és persze az interjút.

Belső. Casper Séf lakása – Este

Dallamos romantikus zene szól. A séf tündérkedik a konyhában. Molly (Scarlett Johanson) egy ágyról, félig ülve félig fekve figyeli hősünket a konyhában. Lenge öltözéke alól kikacsint egy csillag tetoválás a válláról. A séf konyhája tele van jobbnál jobb alapanyagokkal. Látni, ahogy fő valami a lábosban, és serceg valami a serpenyőben. Molly el sem tudja képzelni, mivel fogja őt ezúttal elkápráztatni a séf, saját ruháját gyűri extázisában. A séf hagymát szeletel, a serpenyőbe dobja majd megforgatja. A lány már nagyon kivan. A séf lecsöpögteti a spagetti tésztát a lábasból, majd egy keveset belőle a serpenyőbe dob. Molly már a szája szélét harapdálja. A séf, mint egy igazi férfi, jól összekeveri ezt a két igen ritka összetevőt, sőt meg is sózza. A lány nem hisz a szemének, erotikus hajlamait már nem bírja tovább türtőztetni. A séf ekkor rádob egy lapáttal. Egy marék petrezselyemmel bolondítja az ételt. Leveszi a serpenyőt a sütőről. Amolyan séfesen, csak egy villányit szed ki egy nagy süteményes tálba. A lány már szinte a látványtól elélvezett, de közelít felé a vacsora. A séf, körülbelül úgy vágja hozzá a tányért mikor odaér, mint egy frizbit. Majd komótosan elsétál. Molly felül rendesen, romantikusan megkóstolja, és orgazmustól ittas arccal a séfre néz. Mimikájával kifejezi, hogy soha egy férfi sem lepte őt meg hagymás tésztával, és hogy maga alá csurrantott. A séf arcát nem látjuk.

A film kritikáját itt olvashatjátok: http://kulton.hu/chef/

//Az interjú egy meg nem nevezett gyorsétteremben, egy meg nem nevezett idősíkban történt, bármi hasonlóság a valósággal a véletlen műve.//