Verzió – dokut a népnek!

A mai nappal kezdetét veszi a 11. Verzió – Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, amelyről idén sem érdemes lemaradni. De hogy ne vesszetek el a rengeteg jobbnál jobb film között, összeállítottunk Nektek egy válogatást, hogy melyek azok a filmek, amelyekről tényleg nem érdemes lecsúszni.

Előtte kezdjük viszont az általánosabb információkkal, közülük is a legfontosabbal: a fesztivál 2014. november 11 – 16. között várja a látogatókat. A helyszínek (akárcsak tavaly): a Toldi Mozi, a Művész Mozi, a Cirko-Gejzír Mozi, a Kino és az OSA Archívum. Bérletek a mai naptól 5.000 Ft-os áron, jegyek pedig 900 Ft-ért kaphatóak.

A fesztivál idén is több kategóriával készült, amelyek címei ígéretesen csengenek: Nemzetközi panoráma, Magyar panoráma, Fókuszban India, Digitális generáció, Hol a magyar?, Reaktív állampolgár valamint Tiltakozók. A Verzió továbbá a nézők véleményére is kíváncsi, így idén is van közönségdíj (amelyen a Nemzetközi és a Magyar panoráma filmjei részt vesznek), úgyhogy ne felejtsetek el szavazni a kedvenceitekre! És most lássuk, melyik az a hét film (kategóriánként egy-egy), amit a KultOn ajánl Nektek!


A hiányzó kép

A hiányzó kép egyértelműen a fesztivál egyik húzó filmje: egyrészt a 2013-as cannesi filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában versenyzett, valamint a 2014-es Oscaron a legjobb öt idegen nyelvű film között találhattunk rá. Nem kis teljesítmény egy kambodzsai filmtől!

Rithy Panh filmje egy a Vörös Khmer mozgalom (a ’70-es évek legvéresebb kommunista diktatúrája) bűntetteit dokumentáló kép utáni nyomozásról szól. A rendező így nyilatkozott az eredményről: „Amit ma átadok, az nem a kép, nem is a kutatás egy bizonyos kép után, hanem egy kutatás képe, amelyet a film tesz lehetővé.”

Vetítik:

11.12. 20:00, Toldi

11.15. 19:00, Cirko-Gejzír

11.16. 20:00, Művész


Káin gyermekei

Gerő Marcell filmje az 1984-es Bebukottak (rend.: Monory-Mész András) című riportfilm folytatásának tekinthető: az akkor gyilkosságért elítélt fiatalkorú főszereplőinek „felkutatására és megszólaltatására vállalkozik”.

A Verzió oldalán található leírásban a következőket olvashatjuk róla: „Egykor élet és halál urai voltak a börtönben, de mi lett velük a szabad világban?” Azért erre mindenki kíváncsi, nem?


Vetítik:

11.13. 18:15, Toldi

De ha erre nem is értek rá, van egy másik magyar film, amit kár lenne kihagyni: az Ítélet Magyarországon-t, amiről már mi is beszámoltunk. (Vetítik: 11.16. 16:00 Toldi)


A pink banda

Flower Power a Verzión! Bizonyára mindenki hallott már India kevésbé spirituális és megnyerő oldaláról, a fegyveres bűnözésről és korrupcióról.

Nishtha Jain filmje Sampat Pal és a pink banda rózsaszín száris asszonyainak a története, azoké a nőké, akik felveszik a harcot az erőszak ellen. A film egyébként a 2014-es Amnesty International Díjat is magáénak tudhatja.

Vetítik:

11.15. 12:15, Toldi

11.16. 21:00, Cirko-Gejzír


A Pirate Bay-ügy

Mivel a Nettfüggőkről már írtunk, a Digitális generáció filmjei közül Simon Klose filmjét, A Pirate Bay-ügyet emelnénk ki, hisz valljuk be, a Pirate Bay sorsát mindenki szíve ügyének tekinti, ez az a dokumentumfilm, amely a talán a legaktuálisabb generációnk számára.

Vajon mi történik a világ legnagyobb fájlmegosztó oldalával, miután alapítóit 13 millió dolláros szerzői jog kártérítés megfizetésére kötelezheti a bíróság? Milyen jogai vannak egy „kalóz” oldalnak?

Vetítik:

11.14. 22:00, Toldi

11.16. 20:00, Kino


Gábor

Sebastián Alfie filmjének a sztorija egyszerűen páratlan, nem is tudunk róla többet írni, mint ami a Verzió oldalán eleve olvasható: „Barcelona. Sebas, a rendező, megrendelést kap a vakokat segítő Ojos del Mundo alapítványtól, hogy készítsen videót a segítségükkel folyó orvosi munkáról. Ebből az alaphelyzetből kerekedik ki Sebas és Gábor, a fiatal filmes és a vak operatőr barátsága. Egy nyolc évvel ezelőtti amazóniai forgatás során megvakult, jelenleg Spanyolországban kamera-kölcsönző vállalkozásából élő Gábort Sebas elhívja, hogy dolgozzanak együtt a projekten. A bolíviai fennsíkon zajló forgatás során a két embernek meg kell küzdenie a filmezés technikai nehézségeivel és Gábor vakságával is. Kapcsolatukat érzelmeik, humoruk, és a rendező és legszorosabb munkatársa közti óhatatlan konfliktusok alakítják.”


Vetítik:

11.13. 17:45, Művész

11.15. 17:15, Cirko-Gejzír


Utazás a világ legbiztonságosabb helyére

Mi történik az atomhulladékkal? Edgar Hagen, svájci rendező erre keresi a választ dokumentumfilmjében.

Merthogy az utóbbi 60 évben több mint 350 000 tonna atomhulladék gyűlt fel világszerte, és még sehol nem létezik az a tároló, ahol biztonságosan, az idők végezetéig tárolhatnánk a szemetet…

Vetítik:

11.13. 18:30, Cirko-Gejzír

11.14. 18:00, Művész

11.16. 18:30, Toldi


Euromaidan. Nyers vágás

Ez a film legalább annyira aktuális mint A Pirate Bay-ügy, csak éppen nagyobb horderejű eseményt mutat be, az ukrán forradalmat.

Egy fiatal ukrán filmes csapat személyes dokumentációját láthatjuk, ők ott voltak és átélték, most pedig megmutatják Nekünk. Kihagyhatatlan lehetőség!

Vetítik:

11.14. 21:45, Művész

11.15. 16:00, Toldi

Jó szórakozást Mindenkinek, irány a Verzió!

Comments are closed.