Művészeti központ nyílt Budán

20141121_211935

Fotó: Pál Zsófia

   Tegnap este tartották a budai összművészeti komplexum, a Buda Entertainment & Gastro sajtómegnyitóját. A Bécsi úton lokalizált szórakozó központ legnagyobb érdekessége, hogy itt nyílik az első magyar ágymozi ma este, amely a közeljövőben valószínűleg a lelkes filmfanok közkedvelt találkozóhelyévé fog válni. A hatalmas és impozáns sajtómegnyitó vendége volt szerkesztőségünk is, ahol nemcsak a mozirajongókat, de az egyéb művészet szerelmeseit is igyekezték meggyőzni.

Az este folyamán mindegyik művészeti térrel megismerkedtünk. A hatalmas fogadótér, az impozáns és kényelmes Lobby Bar jóformán az előszobája csupán a változatos tematikájú szórakozóhelyeknek. Itt különböző koktélokkal és még finomabb ételekkel alapozhatja meg estéjét a kedves vendég. Ha az ember kellően hangulatba hozta magát, a folytatásra számos alternatíva kínálkozik.

Az emeleten folyamatosan bővülő kiállítás kapott helyet, ahol magyar művészek munkáit is megcsodálhatja a nagyérdemű. Ha valakit nem hozna lázba a művészet ezen ága, biztosan meggyőzi majd őt a veterán motorkiállítás, vagy éppen a moziplakátterem, ahol régi művek emlékét eleveníthetjük fel. Az épület ezen része  ámulatba ejtően kreatív, hangulata önmagáért beszél: az ember körbebarangolhatja a kiállítást egy pohár borral a kezében, miközben kintről kellemes élő zongorazene szűrődik be. Sőt, itt visszatérhetünk a kézműves piachoz, ahol megannyi egyedi termék közül válogathatunk.

10264230_314555405416577_7303557911364563001_o

Az egyik diszkóterem

A csinnadratta csúcsa azonban mindenképpen az új mozi részleg, ami igazi kuriózum, hiszen ritkaszámba megy, hogy a néző ágyból élvezhesse a filmet. A mozirajongók itt aztán önmagukra találhatnak. Bár sajnálatos módon csupán 30 ágy áll rendelkezésünkre, és nem minden film nyeri majd meg a kiváltságot, hogy a kényelembe helyezkedett közönség elé kerüljön, az atmoszféra így is újszerű és igen hangulatos. Sajnos jelenleg a popcorn és üdítő részleg, bizonytalan ideig nem üzemel, és az is kérdéses, hogy ezek a nyalánkságok képezni fogják-e az 5555 Ft-os ágy árát, amely két felnőtt, vagy két felnőtt plusz két tíz év alatti gyermek részére lesz elérhető.

20141121_212414

Poszterkiállítás régi filmekből Fotó: Pál Zsófia

Szerkesztőségünknek alkalma volt kényelembe helyeznie magát ezeken az ágyakon. Nagyon tágasak, s ugyan nem annyira puhák, hogy elmerüljön bennük az ember, roppant kényelmesek, az óriási párnákról nem is beszélve. Természetesen van pohár és ételtartó, viszont csak ez a hasznos elem választja el a nézőt a szomszédos ágytól. Kérdéses, mennyire lesz zavaró ez a közelség. Mindenesetre a promócióként levetített előzetesek meghozták a kedvünket, hogy várva várt filmjeinket fekve is megcsodáljuk. A cég mozi politikája jelenleg egy premier filmet, az Éhezők Viadala harmadik részét engedi megtekinteni, illetve minden este éjféltől horror filmek lesznek láthatóa: jelenleg a Carrie remake-je, és a Démoni Doboz látható naptól függően.

Aki inkább aktívabb szórakozásra vágyna, betérhet akár egy diszkóterembe, ahol kedvére tombolhatja magát az ágymozi kényelme után. Ez két kisebb, de jóval nagyobb tánctérrel bíró terület, ami a szokásos diszkó gömb hangulatot hozza ismét divatba. Ráadásul az egyik VIP meghívásos alapon fog működni, bár a két terem közt designban nem sok lesz a különbség. A hihetetlenül látványos Led falak bizonyára elkápráztatják majd a nagyérdeműt. Partira fel!

20141121_222453

Folklore Hall Fotó: Pál Zsófia

Az viszont, aki hasonlóan kedveli a konzervatívabb szórakozást, biztosan jól érzi majd magát a népzene és- tánc birodalmában, a Folklore Hallban. Ez a létesítmény talán meggyőzőbb helyszíne. A magyar öntudatot erősítvén piros paprikák lógnak alá a színpadról, a székek matyómintásak, az élő zenekar, majd tánccsoport pedig egyből a vidéki mulatságok helyszínére repíthet minket. A performanszok között pedig érdekes információkat tudhatunk meg a látottakról; a táncok, hagyományok sajátosságairól. Az alkotók azt ígérik, hogy a bátrabbak saját magukat is kipróbálhatják majd a színpadon.

A budai komplexum legnagyobb előnye, hogy újszerű módon igyekszik támogatni a művészet minden oldalát. Akinek csupán egy éjszakája van rá, az is könnyedén tiszteleghet számos ága előtt. Más kérdés, hogy egyelőre talány, mennyire lesznek fogékonyak erre az igen érdekes és felettébb bátor mixre. Jó hír azonban, hogy júniusban bővül a kínálat: a városban egyedülálló módon Sky bár is megépül, így az ízek szerelmeseinek nem csak a pattogatott kukorica lehet a főfogás.  A választék és a tálalás igényes, a kultúrafogyasztók pedig minden bizonnyal jókedvűen és tapasztalatokkal gazdagodva fognak távozni a művészet legújabb fellegvárából.

Comments are closed.