Aurora borealis kis hazánkban

Nem, egyelőre még senki nem észlelt Magyarországon északi fényt, a címben említett aurora borealist, ám a skandináv fények hozzánk is eljutottak, méghozzá az elektronikus zene szárnyán. Előszerettettel figyelem a skandináv előadók tevékenykedéseit, a legújabb „hűvös” számokat, és hál’ Istennek, ezek az északiak, nemcsak a halál metál zombi-riasztó hörgéseiben jeleskednek, hanem bizony jelen vannak az elektronikus zene színterén is, és ami még csodálatosabb, európai koncertezéseik során minket se felejtenek ki, így az elmúlt hónapot hivatalosan is skandi-hónapnak nyilvánítom, annál inkább, hogy három hét leforgása alatt három bulin is résztvehettek mindazok, akik hozzám hasonlóan az északi elektro szerelmesei.

Jött először is Karen Marie Ørsted a.k.a. , aki a május 1-jén elmaradt fellépését pótolta be november 28-án az A38-on, ami kiváló helyszínnek bizonyult a poszt-tinédzser popdívának. MØ ugyanis nem az a típus, akit a sarokba lehetne parancsolni, vagy lágyan hullámozva, balzsamos hanggal letolna valami gyertyagyújtogatós gyászkoncertet. Nem, helyette fogja magát, beugrik a közönséghez vagy felmászik a bárpultra, és onnan énekel. Hihetetlen energiái vannak a csajnak, az első perctől kezdve az utolsóig. És a zene! Szerintem MØ-t nem igazán lehet bárkihez is hasonlítani, ami talán annak köszönhető, hogy saját bevallása szerint rengeteg zene stílus volt rá hatással. Volt punk korszaka, majd megfogta az R&B, de a Spice Girls is jótékony hatással volt rá. MØ a pindúr pandúrok egy személyben. Só, cukor és minden mi jó. Felejthetetlen bulit csapot a hajón, remélhetőleg látjuk még itthon.

mö

MØ bodysurf-öl a közönség között (fotó: Bach Viktória)

De hogy folytatjuk a sort, december 6-án a Skandináv ház és a Keep North közös Scandinight-ot szervezett, ahol három skandináv előadó is fellépett: először Henrik José (svéd), őt követte a Smerz (norvég csajduó), majd Beastie Respond (dán) zárta a sort. De előttük essen pár szó a Keep North-ról! E lelkes kis csapat zenei-kulturális céllal jött létre, méghozzá azért, hogy „közelebb hozza a zeneszerető emberekhez az aktuális skandináv popkultúrát és bemutasson olyan előadókat, művészeket, akik általában elkerülik a mainstream média figyelmét”. És milyen jól megy nekik! Érdemes megjegyezni a Keep North-ot, hiszen olyan zenéket, előadókat hoznak el nekünk, akik csodálatosak, viszont valóban kívül esnek a mainstreamen.

Itt van mindjárt Henrik José, aki a SoundCloud-on nagyjából 1100 követőt tudhat magáénak, holott sokkal többet érdemelne. Álomvilágba illő a zenéje, egészen éteri, leginkább Jamie Woon-hoz tudnám hasonlítani, de nem szeretném, mert José, valahol mégis más. A Make Amends című számát az elektronikus zene minden kedvelőjének jószívvel tudom ajánlani.

keepnorth1

Henrik José a Scandinight-on (fotó: Bach Viktória)

Aztán jöttek a norvég lányok, akik aztán tényleg hihetetlen performanszt nyújtottak. Sajnos még nem jelent meg lemezük, de kifaggattuk őket, és úgy néz ki, tavasszal számíthatunk rá. A Smerz-ben egyesül a „behúzós” elektro és a lágy női hang.

keepnorth2

A norvég csajduó, a Smerz fellépése. (fotó: Bach Viktória)

Tobias Pedersen a.k.a. Beastie Respond pedig igazán kiváló DJ, jó kis talpalávalót biztosított a bulizni vágyók számára, feltette a pontot az i-re, így, a buli végén. Őt is érdemes követni a SoundCloud-on, több száma is ingyenesen letölthető.

keepnorth3

A színpadon: Beastie Respond! (fotó: Bach Viktória)

A hónap legnagyobb dobása pedig minden bizonnyal a lemezbemutatót tartó GusGus volt. A csapatot remélhetőleg nem kell bemutatni senkinek, hiszen majd húsz éve vannak a pályán, tavaly a VOLT fesztiválon léptek fel, idén pedig ha minden igaz, Balaton Sound-ra jönnek. A GusGus 1995-ben alakult meg Reykjavíkban mint avantgárd formáció, ami zenészeket, filmkészítőket és performansz művészeket egyesített, majd csapattagok jöttek és mentek, amíg ki nem alakult a jelenlegi felállás: Birgir Þórarinsson (a.k.a. Biggi Veira), Daníel Ágúst Haraldsson, Stephan Stephensen (a.k.a. President Bongo), Högni Egilsson (a.k.a. HE).

gusgus6

GusGus az Akváriumban (fotó: Bach Viktória)

2011-ben kiadták az egyik legjobban sikerült lemezüket, az Arabian Horse-t, majd ezt követte az idei Mexico, amelynek kapcsán lemezbemutató turnéba kezdtek. Az izlandi csapat gyakorlatilag nem tud hibázni! December 8-án tartottak bulit az Akváriumban. Egyszerűen nem tudok róluk rosszat mondani, ritkán hallható ennyire igényes elektronikus zene ilyen tökéletes előadással egybe kötve. A GusGus az égbe röpítette mindazokat, akik vevők voltak rájuk, és hagyták átkapcsolni az agyukat. Ó, és el ne felejtsük, hogy a Hunk of a man neveztű GusGus DJ set-en – ami egyben a koncert after partijának is megfelelt – a közönség együtt rázhatta Daníel Ágúst Haraldsson-nal és Högni Egilsson-nal, GusGus énekeseivel. Azért az nem semmi, igaz!

gusgus8

fotó: Bach Viktória

Az a helyzet, hogy az elmúlt egy hónap részemről függőséget alakított ki, egyszóval nem elég! Kell a skandináv zene! Ám amíg nem jönnek vissza, addig sincs pánik, hiszen az internet csodálatos találmány, találni rajta mindenféle zenei nyalánkságot.

Comments are closed.