Itt az új Tenkes kapitánya?

Az elmúlt egy-két évben láthatóan kezd magához térni a magyar film intézménye. Elég csak a Van, valami furcsa és megmagyarázhatatlan, vagy a Liza a Rókatündér példájára gondolnunk, amely alkotásoknak egyaránt sikerült a nézők illetve a kritikusok rajongását is elnyerniük. Ám ne feledkezünk el azokról a szolidabb sikerekről sem, amelyek annak ellenére, hogy a fenti két filmnél jóval kevesebb nézőhöz jutottak el, visszhangjuk többnyire pozitív  volt (pl.: A Parkoló, Szabadesés vagy éppen a TV-s Berni követ). Persze korai lenne még a magyar film új aranykoráról beszélni (főleg úgy, hogy rossz filmekből sem volt hiányunk), de úgy néz ki végre jó irányban haladunk. Sajnos a sorozatok terén még ezt sem mondhatjuk el, hiszen az HBO (külföldi licencen készült) szériáin kívül nem igazán készült a közelmúltban komolyan vehető magyar tv sorozat (ha csak nem számítjuk ide a köztévé sitcom próbálkozásait). Ám talán pont a (többszöri csúszás után) március 15.-én végre adásba kerülő Kossuthkifli fog változtatni ezen. Ellenben viszont a kortárs magyar mozifilmekkel, ez a 6 részes sorozat nem az új irány kijelölésének, hanem a gyökerekhez való visszatérésének céljával készül. Az MTVA ezzel szeretné feltámasztani az itthon nagy hagyományokkal rendelkező kosztümös filmek/sorozatok műfaját. A forgalmazó által tervezett sajtótájékoztatón többet is megtudtunk a hamarosan képernyőkre kerülő sorozat hátteréről.

A Kossuthkifli Fehér Béla azonos című, 1849-ben játszódó regényének adaptációja, melyben egy postakocsi szeli át a forradalom által feldúlt Magyarországot, miközben egy halottaskocsi üldözi. A sorozatot rendező Rudolf Péter szavaival élve, egy vadromantikus roadmovie, egyfajta „értelmiségi Gyaloggalopp”. Annak ellenére pedig, hogy a történelemkönyvekből alaposan ismert időszakban játszódik, a történet középpontjába mégsem a korszak nagyjai és az érettségi tételek visszatérő szereplői kerülnek, hanem az egyszerű emberek, és az, hogy rájuk miként hatott a nagypolitika.

DSC_0149[1]

A rendezőt saját bevallása szerint azonnal magával ragadta a történet egyedi nyelvezete, ironikus humorra és remek hangulata („melynek szíve és íze van”). Bár szerinte már a könyv is roppant filmszerű volt, az író Fehér Béla kezdetben ódzkodott annak megfilmesítésétől (a forgatókönyv írásában sem vállalt szerepet), nehezen is élte meg a forgatásokat, lévén, hogy az elején nem igazán érzett közösséget a készülő művel, azonban ahogy haladt előre az idő, egyre inkább ráismert a saját munkájára, és véleménye szerint az elkészült sorozat remekül sikerült. Rudolf Péter pedig nem is tud elképzelni nagyobb dicséretet, mint azt, ha a köztudottan kritikus ember hírében álló író is elégedett lesz a végeredménnyel.

A sorozat mondhatni igazi sztárparádénak ígérkezik, hiszen rengeteg ismert és közkedvelt kortárs színész (többek közt: Kőszegi Ákos, Kéry Kitty, Fátyol Kamilla, Scherer Péter, Törőcsik Mari, Básti Juli, Szabó Győző, Kamarás Iván, Fenyő Iván, Szarvas József) fog felbukkanni a hat rész során.  Azok, akik részt vettek a Nemzeti Múzeumban tartott sajtótájékoztatón szinte egyöntetű rajongásukat fejezték ki a projekt iránt. Kőszegi László egyenesen élete legnagyobb élményének nevezte a forgatást (még az sem szegte kedvét, hogy az egyik jelenetben elképzelésénél közelebb kellett merészkednie egy vadkanhoz). Kálloy Molnár Péter pedig kifejezetten hálás volt azért, hogy a szerepe miatt lehetősége volt megtanulnia a kocsi hajtás mesterségét. Persze egy ilyen kaliberű kosztümös film forgatása kifejezetten nagy kihívás a színészeknek: míg Reviczky Gábort a gusztustalan műfogsorok használata viselte meg, addig Nagy-Kalózy Eszternek az jelentett problémát, hogy reggelente 2,5 óráig tartott mire elkészült a forgatásra. (Ez utóbbi a rendezőt is kínozta, hiszen illetlenségnek tartotta volna, hogy miközben a színészei a jelmezekkel bajlódnak, ő inkább szundít még egy-két órát). Azonban ezek is nélkülözhetetlennek a hitelesség megteremtéséhez, amire a lehető legnagyobb mértékben törekedtek a sorozat készítői. A filmzenébe például korabeli népdalok elemeit is beleágyazták.

DSC_0153[1]

Kétségtelen, hogy a Kossuthkifli az elmúlt évek egyik legambiciózusabb hazai filmes projektje, hiszen az elmúlt évtizedben, nemcsak a TV-ben, de a mozivásznakon sem láttunk ilyen kaliberű hazai kosztümös produkciót.  A sorozat több mint 100 helyszínen játszódik, mivel pedig ezen helyszínek jó része a reformkor óta jelentős változáson ment keresztül, így az alkotók kénytelenek voltak – magyar filmhez képest különösen- nagy mértékű utómunkát (és nem egyszer zöldhátteret) használni. Ezzel pedig el is érkeztünk a magyar filmek legsarkalatosabb kérdéséhez, azaz, hogy mennyibe is került ez nekünk? A sorozat költségvetése 816 milló forint, amelyből 505 milliót az MTVA, 100 milliót az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a maradékot pedig a szponzorok finanszírozták.  Magyar filmes mezőnyben ez nem kis költségvetés, de annak figyelembe vételével, hogy egy átlagos (napjainkban játszódó, azaz különösebb jelmez és utómunka igény nélküli) magyar film költségvetése 400 millió forint körül szokott lenni, a Kossuthkifli pedig háromszor olyan hosszú így azért már nem tűnik olyan vészesen soknak.  Az MTVA kifejezetten bizakodó a sorozattal kapcsolatban, Dr. Szabó László Zsolt vezérigazgató szerint ez lehet az új Tenkes Kapitánya vagy Kőszívű ember fiai, amelyet nem csupán egyszer szándékoznak a képernyőre tűzni. (Persze hozzá tartozik az igazsághoz, hogy amikor az előbbi alkotások mentek, nem igazán volt konkurencia. Az, hogy a kereskedelmi tv-k korában képes lesz-e a nem igazán nézett Duna televízión debütáló kosztümös sorozat jelentős sikereket elérni, már messze nem ilyen biztos)

Bár a sajtótájékoztatón levetítettek két rövidebb jelenetet is ezekből, mégsem vonnék még le komolyabb következtetéseket (viszont a látványra első ránézésre nem volt panasz). Nemcsak azért, mert a jelenetek hangja nem volt teljesen összhangban a képpel, hanem mert ebből a nem túl mozgalmas, kontextusából kiragadott párpercből nem is lehetne korrektül megítélni a sorozatot. Így kénytelennek vagyunk megvárni a március 15.-én este 20:55-kor esedékes premiert, hogy kiderüljön valóban olyan finom-e a Kossuthkifli. Addig is íme egy rövid előzetes.

Comments are closed.