Virág helyett filmcsokor

Március 8-dikát 1917 óta (Magyarországon harmincegy év késéssel, 1948 óta) nőnapként tartjuk számon a 20. század szüfrazsett-mozgalmának következményeként. A nők jogokat kaptak, csokrot az egészéves munkáért.

Ám mielőtt a férfi olvasók hőbörgésbe kezdenének (amúgy meg miért nem tartunk férfi napot?), leszögezném, hogy a bevezető ellenére nem kezdenék bele a „nagy feminista beszédbe”, hisz nem ez a cikk motivációja – és sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy nem is célravezető. Csupán e számomra, nőként fontos napon szeretném összefoglalni az elmúlt másfél év fontos eseményeit, amelyek nemcsak a „gyengébbik nem” számára bírnak kiemelkedő fontosságú részletekkel, hanem bizony a férfitársadalom is részvevője az úgy nevezett „egyenlőségért vívott harcnak”.

Túl sok az idézőjel, ami annak köszönhető, hogy itthon, Magyarországon sajnos még egyáltalán nem beszélhetünk bármiféle toleranciáról, nemhogy egyenlőségről. És persze ronthatnék egyből ajtóstól a házba, hogy itthon csak a tudományos diskurzusban fordul elő a queer kifejezés, de igen, az ún. „fejlett civilizációk” is először a nők jogait, majd a színes-bőrűekét, és csak a legvégén fogadták el a homoszexuálisok jogait. Legalább is papíron.

Merthogy Nyugaton sincs kolbászból a kerítés, ha egy angol világsztárnak kell felszólalnia a nők jogaiért. Emma Watson tavaly szeptemberben az ENSZ New York-i székházában mondott beszédében HeForShe kampányára hívta fel a hallgatóság figyelmét. A Harry Potter filmek sztárja személyes élményeiről mesélt, hogyan részesült fehér nyugati nőként hátrányos megkülönböztetésben, és miként tárgyiasította a média szépségének köszönhetően.

Sajnos nem ő az egyetlen, akit tárgyként reprezentálnak. Ez a csata Ádámtól és Évától ered. Egy nőnek elég, ha szép, hogy csendes múzsa legyen. E témával kapcsolatban a leginkább gondolatébresztő élményem Oltai Kata, művészettörténész-kurátor, a Vírus Est keretein belül tartott előadása volt. Alig fél órában azt mutatta be, hogy a szépségversenyek és a különféle társadalmi elvárások miként telepednek rá a női testképre. Semmiféleképpen sem pozitívan, azt azért szögezzük le. Oltai Kata tökéletes példát hozott erre: a Szépleányok – Az első magyar szépségverseny c. film részleteit. De hogy is alakulhatna ki egészséges testkép egy mai fiatalban, legyen az lány vagy fiú, ha a média olyan példát mutat fel, mint például a legújabb segg-fétis

“Nekem meg kell ismerkednem a te egész egyéniségeddel, személyiségeddel, formáiddal, úgyhogy rövidesen arra kerül a sor, hogy megkérlek vetkőzz le…” – Pauer Gyula, szobrászművész

Hát rendben, fogadjuk el, hogy a nő így meg úgy szép, de az már mégiscsak vérlázító, hogy a nő így meg úgy „jó”. Mert Bochkorék szerint verve. Ám ha az állítólagos gyengébbik nem ezt érdemli, akkor a férfi hogy „jó”?

Nem csoda, hogy a szüfrazsett-mozgalmak reneszánszát éljük. Itthon van nekünk egy A nem az, nem, Patricia Arquette pedig az Oscar gálán állt ki a családon belüli erőszak ellen.

Teszem hozzá, a YouTube-felhasználók körében nem feltétlen lelt értő közönségre, érdemes beleolvasgatni a kommentekbe. Merthogy fehér nő ugyan ne legyen már feminista jó dolgában. Véleményem szerint bátor dolog volt Arquette-től, hogy ha csak pár mondat erejéig is, de kiállt a nők egyenjogúsága mellett. De valahol el is vártuk tőle, hiszen ezáltal a Boyhood hihetetlenül erős anya figurája mellett is kiállt egyúttal.

patricia1

 

Szóval média is kétélű dolog: egyrészről vannak nekünk nagy női seggeink meg annyi szürke árnyalatú nézőnk, amit még összeszámolni is rossz, de vannak mellette erős női karaktereink is. Úgyhogy levezetésnek következzen egy top5-ös lista nőnap alkalmából a csokor helyett.

5. Csajok

Indításnak itt van mindjárt a Szex és New York értelmes verziója, a Bechdel-tesztet is megugró Csajok, a zseniális Lena Dunham projektje: négy fiatal lány „kapunyitási pánikja”. A negyedik évadnál tartó sorozat azért nagyon jó, mert egyrészről életszagú, másrészről meg még vicces is.

Girls tv show Lena Dunham, Hannah Horvath - I think I might be the voice of my generation

4. Híradósok

A legintelligensebb, talpraesettebb nők gyűjtőhelye a sorozat. Köszönet Aaron Sorkin-nak, amiért szerinte a nők nemcsak dísztárgyak.

tumblr_m7zcnzL2SF1qjk34uo1_500

3. Thelma & Louise

A női barátság példaképei.

tumblr_mczipg8BQ41r1anpyo1_500

2. Boyhood

A Boyhood mamája kihagytatalan a felsorolásból a fentebb olvasható sorok miatt. Linklater egy abszolút valós anyafigurát teremtett, aki képes ledobni magáról a rárótt áldozatszerepet. Ja, és hogy két kölyköt még fel is nevel?!

tumblr_nit92y6Zb01qf9mevo1_500

1. Erin Brockovich

Julia Roberts sziporkázik ebben a szerepben, ami nem meglepő. Ki ne akarná eljátszani a világ legvagányabb nője szerepét? A munkanélküli, háromgyermekes Erin (igaz) története minden nő (és férfi) számára inspiráló lehet.

tumblr_nk3dkktenw1r87kx7o1_500

+1 Katniss

Az igazi kickass.

originalCsajok, boldog nőnapot!

Comments are closed.