Top 12 Die Hard Funfact

Mivel a Pannonia Entertaiment jóvoltából újra lehetőségünk lesz a nagy vásznon látni a világ egyik legjobb (akció)filmjét, így teljesen eluralkodott rajtunk a Die Hard mánia. Előző cikkünkben, körüljártuk a Die Hard jelentőségét az akciófilmek műfajában, azonban sok kis érdekes apróság van a filmmel kapcsolatban, amelyek nem fértek bele abba az írásba. Szóval itt van még egy tucat funfact a Drágán add az életed!-ről.

 1. A film akcióinak hihetőségének egyik oka, hogy Willis a 80%-át maga csinálta. Így McLanehez hasonlóan ő sem úszta meg fájdalommentesen a forgatást: Abban a jelenetben, amikor egy asztal alól lövi le Gruber egyik emberét a jobb fülére tartós halláskárosodást szenvedett.

 2. A Nakatomi Pláza épülete valójában a 20th Century Fox székhelye, ami a forgatás után olyan népszerű turistalátványosság lett és annyian fotózták le, hogy azóta a stúdió megtiltotta az épület lefényképezését.

3. A készítők akartak egy olyan jelenetet még a finálé előtt, amelyben Gruber és McLane találkoznak, azonban nem tudták, hogy mi legyen ez. A forgatáson azonban kiderült, hogy Alan Rickman tökéletesen képes utánozni az amerikai akcentust, így végül erre a képességére építették a jelenetet, amiben elhiteti McLane-nel, hogy ő is egy túsz. (Ezt a jelenetet amúgy egyszer sem próbálták el, hogy a találkozás minél természetesebb legyen. A filmben amúgy sok improvizációs rész van, McClane legtöbb egysorosát –  köztük a „Yippe-ki-yay”-t is – Willis találta ki)

4. Figyeljetek meg: hogy amikor Gruber elsüt egy fegyvert a filmben, sosem mutatatják az arcát közben. Ez azért van, mert Rickman mindig kényszeresen pislogott, amikor pisztollyal tüzelt.

5. A fináléban, amikor Gruber kizuhan a Nakatomi toronyból, akkor Alan Rickman arcán valódi félelmet láttunk, ugyanis a jelenetben a színésznek egy több mint 6 méter magas modellről kellett leesnie. A kaszkadőrnek, akibe Rickman kapaszkodott az „épület” tetején háromig kellett volna számolni, mielőtt elengedi a kezét, azonban, hogy meglegyen a megfelelő arckifejezés, már kettőnél elengedte.

6. Robinson rendőrfőnök azt mondja a filmben McLaneről, hogy „could be a fucking bartender for all we know” –azaz “Amennyire mi tudjuk egy kibaszott csapos is lehet” Ez tulajdonképpen igaz, hiszen Willis mielőtt színésznek ált volna valóban csaposként kereste a kenyerét.

7. A német terroristákat játszó színészek többsége nem tudott németül, így a filmben elhangzó német szövegek nagy része helytelen.

8. Amikor a rendező közölte Micheal Kamennel, hogy azt szeretné, hogy Beethoven 9. szimfóniája legyen a terroristák témája, a zeneszerző teljesen kifakadt és azt felelt, hogy “Bármikor fasírtot csinálok Bach-ból vagy Wagner-ből, de miért Beethoven? McTiernan erre azt felelt, hogy azért, mert a Mechanikus Narancsban is az Örömóda az erőszak aláfestése. Mivel Kamen maga is Kubrick rajongó volt, így végül belement és beépítette a szimfóniát a filmzenébe (aprópó Kubrick: ugye ide már jelentkeztettek)

9. Arról már szó esett, hogy Willis előtt vagy fél tucat színész nemet mondott McLane szerepére, ezek közül az utolsó Robert De Niro volt, aki inkább az Éjszakai Rohanás főszerepét választotta. A sors véletlen egybeesése, hogy Willis pedig éppen az Éjszakai Rohanás másik főszerepét mondta le a Die Hard kedvéért. A két film végül ugyanazon a napon került moziba.

10. Alan Rickman sem úszta meg sérülés nélkül a forgatást. Az első forgatási napján, átugrott egy kb. 3 méteres korlátot, aminek következtében több porc is megsérült a térdében. Az orvos azt mondta neki, hogy ne helyezzen semmilyen súlyt arra a lábára, illetve egy hétig mankóval kellett járnia.  Ezért a jelenet többi részében (amikor McLane-nel beszél) valójában végig fél lábon állt és a nadrágja alatt járógépet viselt. ,

11. A híres mezítlábas, üvegszilánkokon gyalogló jelentben Bruce Willis valójában, egy speciális gumicipót visel, amelyet egy emberi lábról formáztak. Ha közelebbről nézzük a jelenetet, néhol látszik is, hogy aránytalanul nagy a lábfeje.

12. A “Yippee-ki-yay, motherfucker!” urdu nyelven, annyit tesz hogy „Gyere ezt edd meg”.

Ne felejtsétek, ha megnéznétek 4K-ban a filmet akkor ezt az alábbi mozikban tehetitek meg április 9.-étől: Budapest (Corvin Filmpalota), Eger (Uránia Mozi), Szeged (Belvárosi Mozi), Pécs (Április 24. és 28.: Uránia mozi), Debrecen (Appoló), Dunaújváros (ápr. 11 és 12. Dózsa Mozicentrum), Szombathely (ápr. 12-ig Agora-Savaria Filmszínház), Kiskunhalas (ápr. 23-25 Halasi Mozi), Nyíregyháza (ápr. 23-29 Krúdy Gyula). Art Mozi), Kecskemét (ápr. 15-ig Malom Plaza). Illetve  április végén Siófokon (Sió mozi) és Miskolcon (Művészetek Háza) is bemutatásra kerül a film

 

Comments are closed.