Maffia, pénz, nők avagy Koldusopera a Vígben

fotó: Dömölky Dániel

A Vígszínházban, márciusban mutatták be Bodó Viktor rendezésében a Koldusoperát. A Vígszínház és a Szputnyik Hajózási Társaság közös produkciója, mely egy modern, a mai világra nézve teljesen aktuális darab.

A két társulat már A revizor című előadásban is együtt dolgozott, szintén Bodó Viktor vezetésével, így a két mű között fellelhetőek hasonló művészi megoldások. A rendező az előadás alatt többször bevonta a nézőket a játékba, ilyenkor felkapcsolódtak a nézőtéri fények, ami ismét népszerűvé vált a színházban, illetve a színészek is előbukkantak váratlanul egy-egy páholyban és a sorok között is. Az egyébként csöppet sem unalmas előadást így még izgalmasabbá, illetve elgondolkodtatóvá teszi a nézők számára. Egy rendkívül hatásos jelenetet emelnék ki, mikor Peacock szerepében, Hegedűs D. Géza egy nézői véleményre kíváncsi, melyben egy koldus helyzetét vázolja fel nekünk. Megdöbbentő kérdés fogalmazódott meg bennem: Az idő múlásával tényleg egyre kevesebbet ér az ember..?

A szereposztások kiválóan sikerültek, annak ellenére, hogy sokan fenntartásokkal nézték például Bicska Maxi szerepében Mészáros Mátét, aki rendkívül hitelesen alakította a bűnözőt, akiért vérre menő harcot vívnak a nők. Maxit látszólag nem izgatja, miközben a cellájában jóízűen falatozik és a hölgyek egyedül maradnak a megválaszolatlan kérdésekkel. Börcsök Enikő Peacocknéja meghatározó a színpadon és a tőle megszokott profizmust és rutint láthattuk. Réti Adrienn, vagyis Lucy és Pető Kata, a színpadon Polly a két nő, akik a” feleség” posztra pályáznak állandó vitában állnak egymással, melyekben a gyors érzelem és hangulatváltások egyszerre komikusak és szívszaggatóak. Hajduk Károly Tigris Brown szerepének megjelenése kissé bohókásra sikerült, amellett, hogy a rendőrfőnöknek kéne a legkomorabb és legszigorúbb alaknak lennie, akitől mindenki fél a városban. Polly is így fejezte ki magát mikor apjának mutatta be leendő vőlegényét:

Brownnak hívják. De talán jobban ismered úgy, hogy Tigris Brown. Mert akinek van oka félni tőle, az mind Tigris Brownnak nevezi.”

fotó: Dömölky Dániel

A darab sok zenei betéttel van tarkítva, így a színészeknek hangjukkal is meg kell győzniük a közönséget, mely a legtöbb esetben sikerült, de néhány alkalommal a szöveg érthetőségének rovására ment a magas hang. A díszlet, illetve a hangeffektek parádésan tükrözték a modernizált hangulatot. Figyelemre méltó a színpad bal oldalán elhelyezett masina, melyből pont olyan üzenetet kap a kolduskirály, ami manapság sok mindenkivel előfordulhat….sajnos. És vajon meddig lesz ez így? Mindenki harcol az életben maradásért, küzd az elemekkel. A színpadon betekinthetünk, a bűnözők, az utcalányok és a törvénytisztelő polgárok életébe, de mindenhol jelen van a zsarolás, árulás, és az érdek kapcsolat is. A baj akkor történik, ha a hullámok összecsapnak a fejünk felett.

Az előadás az egész színházat belevitte a történetbe, aki ott van abban a két-két és fél órában, mindenki szerepet kap a nézőket is beleértve. Távozás után a gondolkodás következik, melynek eredményeképpen valami változtatni akarás fog talán bekövetkezni a színházlátogatók körében. Ilyen és hasonló jó előadásokkal lehet még népszerűbbé tenni az újszerű, a közönség által jobban preferált színházi darabokat, illetve a régi klasszikusokat újra megszerettetni a kultúra iránt érdeklődő réteggel.

Szereposztás:

Bicska Maxi Mészáros Máté
Peacock Hegedűs D. Géza
Peacockné Börcsök Enikő
Polly Pető Kata m.v.
Kocsma Jenny Járó Zsuzsa
Lucy Réti Adrienn
Tigris Brown Hajduk Károly m.v.
Smith felügyelő, kikiáltó Jankovics Péter m.v.
Filch, Pap Karácsonyi Zoltán
Mátyás Lajos András
Jakab Szabó Zoltán m.v.
Ede Molnár Áron
Walter Kárpáti Pál m.v.
Jimmy, Rendőr Király Dániel m.v.
Róbert, Rendőr Géczi Zoltán
Vixi Kopek Janka
Dolly Rainer Micsinyei Nóra m.v.
Trixi Kurta Niké m.v.
Molly Gonda Kata e.h.

Külön köszönet Szarvas Dávidnak!

Zenekar: Dennert Árpád / Kollmann Gábor, Ablonczy Keve / Salamon György/ Jakab János, Subicz Gábor / Magyar Ferenc, Szászi Benedek / Szénási László / Koós-Hutás Áron, Barbinek Gábor/ Schreck Ferenc /Szepesi Ferenc , Bokor Pál/ Jankó Attila, Bán Máté / Bán Annamária / Demeter László, Futó Balázs / Nagy Szabolcs, Furák Péter / Termes Rita, Udvarhelyi Gábor / Geier Attila, Boegán Péter / Badics Márk / Pusztai Gábor, Molnár Péter / Vass Péter

Díszlet: BALÁZS JULI
Jelmez: KISS JULCSI
Zenei vezető: DINYÉS DÁNIEL
Karmester: CSER ÁDÁM / DINYÉS DÁNIEL
Dramaturg: RÓBERT JÚLIA, VERES ANNA
Szcenika: KRISZTIÁNI ISTVÁN
Fény: BÁNYAI TAMÁS, CSONTOS BALÁZS
Sound-design: KERESZTES GÁBOR
Korrepetitor: TERMES RITA, NAGY SZABOLCS
A koreográfus munkatársa: RUJSZ EDIT
Ügyelő és további szerepekben: WIESMEYER ERIK, D. MUCSI ZOLTÁN
Súgó: Gál Tünde
A rendező munkatársa: PINTÉR BEÁTA

Koreográfus: DUDA ÉVA
Rendező: BODÓ VIKTOR

Comments are closed.