Önnek egy új levele érkezett! – Spam operett a Radnótiban

Vasárnap mutatták be az idei színházi évad utolsó bemutatóját a Radnóti Színházban. A Spam operettet, Tasnádi István darabját, Rudolf Péter rendezésében láthatjuk, amit a Radnóti társulata újított meg Rejtő Jenő írásainak alapján. A darab Bálint András igazgató felkérésére a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjában került műsorra. A zenei kompozíció Dinyés Dániel és a zenészek érdeme. Kifejezetten jó hatást váltott ki az élőzene, amit manapság egyre több színház alkalmaz. A dalokban felcsendülnek ismerős akkordok és Hajós Andrástól a már megszokott rímes, frappáns dalszövegek teszik teljessé a jeleneteket.

fotó: Dömölky Dániel

fotó: Dömölky Dániel

A színpadon „csak” nyolc szereplőt láthatunk, de az előadás mozgalmassága miatt teljesen betöltik a színpadot. Ehhez elengedhetetlenül fontos a díszletezés. Balla Ildikó díszlet- és jelmeztervező jól használja ki a színház adottságait, így földrészeket utazhatunk és emeleteket süllyedhetünk pillanatok alatt. A különböző eszközök és kellékek nélkül – melyek szerves részei a történetnek – a cselekmény kibontakozása, átadása nem sikerült volna ilyen áttörően. Az előadás sokrétű, folyamatos figyelmet igényel a nézőktől, ami azt eredményezi, hogy egy-egy helyzetben önmagunkat látjuk meg a szereplőkben. A kép a darab végére válik teljessé, de a cél, hogy ne érjen véget a történet mikor kilépünk a színház kapuján.

fotó: Dömölky Dániel

fotó: Dömölky Dániel

A történelemtől kezdve az aktuálpolitikáig szinte minden részt vesz a darabban, így csatlakozhat főhőseink útjához Kecskeméti Károly, táncos komikus, Gazsó György, aki a nemzeti értékünk megmentését tartja szem előtt. Kezdődhetne a történet úgy is, hogy Anikó és Tibor elindulnak szerencsét próbálni…, de ez valahogy mégsem illene ide, mert Honti Anikó, bolti eladó, heroina, Kováts Adél, egy hipermarketi dolgozó, akinek hétköznapjai roppant egyszerűen, sablonszerűen telnek, míg egy kéretlen levelet fel nem bont. Tóth Tibor muszáj-bonviván, Schneider Zoltán nem morfondírozik sokat mikor a heroina felkéri a kockázatos munkára. A jutalom lebeg a szeme előtt, amellett, hogy legbelül érzi nem a legetikusabb ezt az ajánlatot elfogadni. Mit tenne egy állását vesztett tanár úr? Feri a szortiment manager és intrikus, Adorjáni Bálint; Stein úr, a nemzeti vagyonkezelő és egyben Abdullah is, Pál András; valamint Bíborbanszületett Komócsi Ádám, horka és futár, Rétfalvi Tamás; ők hárman, együtt vagy egymás ellen, de mindig jelen vannak a cselekményben. A fiatal művészek tehetségét tükrözi, a kettős szerepekben mutatott alakítások, amelyek során különböző nemzetek sajátos jellemvonásait kell megeleveníteniük.

fotó: Dömölky Dániel

fotó: Dömölky Dániel

Réberné, a megyer törzs augurját, valamint a nénit Csomós Mari alakítja, aki első ízben „banyatankkal” száguldott be az élelmiszerüzletbe. A járműt, úgy gondolom, nem kell bemutatnom, mert a reggeli túlzsúfolt tömegközlekedési eszközök állandó kelléke. Később a Megyer törzs augurjaként egy monológot hallhatunk tőle, melyben letisztult gondolatok hangzanak el az életről.

fotó: Dömölky Dániel

fotó: Dömölky Dániel

Varga Vivien, fordulatokban gazdag szubrett, Szávai Viktória meggyőzően alakította az élénk, furfangos és hamiskás, commedia dell’arteből vett karaktert, aki addig szereti a kiválasztott férfit, míg érdekei úgy kívánják.

Egy este alatt szó esett politikáról, történelemről, érdek és őszinte szerelemről, megalkuvásról és még lehetne folytatni a felsorolást, de én azt javaslom, hogy kapcsolódjunk le a világhálóról két órára és legyünk részesei ennek a fantasztikus produkciónak, mely egy feltöltődés szellemnek és léleknek egyaránt.

 Szereposztás:

HONTI ANIKÓ, bolti eladó és heroina KOVÁTS ADÉL
TÓTH TIBOR, muszáj-bonviván SCHNEIDER ZOLTÁN
KECSKEMÉTI KÁROLY, táncos komikus GAZSÓ GYÖRGY
VARGA VIVIEN, fordulatokban gazdag szubrett SZÁVAI VIKTÓRIA
RÉBERNÉ, a megyer törzs augurja CSOMÓS MARI
STEIN ÚR, nemzeti vagyonkezelő PÁL ANDRÁS
BÍBORBANSZÜLETETT KOMÓCSI ÁDÁM, horka RÉTFALVI TAMÁS
FERI, szortiment manager, intrikus ADORJÁNI BÁLINT
NÉNI CSOMÓS MARI
FUTÁR a virágküldő szolgálattól RÉTFALVI TAMÁS
ABDULLAH, bazáros PÁL ANDRÁS

Zenészek: Dennert Árpád / Elek István, Ducsai Szabolcs / Bukovinszki Balázs, Bujtor Balázs / Berán Gábor / Gazda Bence, Végh Balázs / Berdisz Tamás, Darvas Benedek / Dinyés Dániel

Libretto: Tasnádi István
Zene: Dinyés Dániel
Dalszöveg: Hajós András
Dramaturg: Hársing Hilda
Koreográfus: Juronics Tamás
Díszlet- és jelmeztervező: Balla Ildikó
Világítás: Baumgartner Sándor
A rendező munkatársa: Őri Rózsa

Rendező: RUDOLF PÉTER

Comments are closed.