30 skandináv film, amit vétek lenne kihagyni – Vol.1.

Mivel Bergman után (B.u.) is van élet a skandináv filmgyártásban – és ami alatt nemcsak a skandináv krimik havas-véres világa értendő – arra gondoltunk, hogy összeszedjük azt a harminc északi filmet, amit vétek lenne kihagyni.

Ám mielőtt elvesznénk a lista gyöngyszemei között, következzen egy videó, hogy mitől is skandináv a skandináv film, mi az, ami miatt annyira szeretjük az északi filmeket.

Mert a KultOn csapata bizony nagy skandináv film rajongó. Így természetesen azzal kezdődött a szerkesztőségi listakészítés, hogy Roy Andersontól, Susan Briertől, Kaurismakitól, Kormákurtól, Triertől, meg Vinterbergtől, no és persze Anders Thomas Jensentől minden – ami kapásból egy több mint harminc tételes listát eredményezett. És emiatt el is felejthetjük, hogy ezektől a rendezőktől akár csak egy filmet is megemlítsünk, hiszen hogy lehetne különbséget tenni például az Ádám almái és a Zöld hentesek között, vagy ki tudna választani a Hullámtörés és az Európa között? Meg minek is? Mi mindegyiket imádtuk!

Úgyhogy jelen lista összeállításakor próbáltunk olyan kortárs skandináv filmekre koncentrálni, amelyeket nem sok eséllyel ismer a hazai, nem kifejezetten skandi-bolond közönség – azért persze, egy-egy Trier, Kormákur és Jensen is becsúszhat, mivel mi is emberekből vagyunk. Íme az első 10, kihagytatalan északi remekmű igazán rövid indoklással.

Figyelem, a sorrend nem számít!

1. A Pusher-trilógia (Nicolas Winding Refn)

Elátkozott város (Pusher, 1996)
Elátkozott város 2. (Pusher II., 2004)
Elázkozott város 3. – A halál angyala (Pusher III., 2012)

1_pusherÉs miért?

Nicolas Winding Refn rendezése, Mads Mikkelsen első szerepe, az egyik legnagyobb dán kasszasiker. Ebből nőtt ki a Dogma, csak Trier utálja Refnt, és sose vallaná be, ezt Mikkelsen mondta egy Refn-doksiban. (Veres Szilárd)

2. Rare Exports (2010; Jalmari Helander)

2_rareexports

És miért?

Legjobb karácsonyi film. (Pongrácz ‘Bob’ Máté)

Bővebben itt olvashattok róla.

3. A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt (Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, 2013; Felix Herngren)

3_100eves

És miért?

Forrest Gump Európában, avagy hogy lehet ennyit nevetni?! (Petz Anna)

4. Kiságyúk (Sprængfarlig bombe, 2006; Tomas Villum Jensen)

4_kisagyuk

“- Hányan nézték meg? – 7. – Az tök jó, ötezerre számítottunk csak. – Nem-nem, 7 ember.”

És miért?

Anders Thomas Jensen (Ádám almái, Zöld hentesek) írta, a bátyja rendezte, (itt egy sípszó) vicces. Filmforgatásról szól, a két főhős egy lilagőzös rendező, meg egy dühkezelési problémákkal küzdő faszi. (Veres Szilárd)

5. Észak (Nord, 2009; Rune Denstad Langlo)

5_eszak

És miért?

A depresszióról viccesen. A tamponos bebaszós jelenetet sosem fogod elfelejteni, ahogy az öreg remete halálát sem. (Pethő Zoltán)

6. Ördögsziget (Kongen av Bastøy, 2010; Marius Holst)

6_kong

És miért?

Egyrészről Stellan Skarsgård egy zseni, másrészről meg Bastøy több filmre elegendő vérfagyasztó történettel “büszkélkedhet”, hiszen a szigeten fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézete üzemelt. (Bach Viki)

Annyit érdemes még megjegyezni a szigetről, hogy napjainkban egy “börtön” található rajta, csakhogy ez a fegyház egyedülálló a világon. Az Északi Napló párosa készített is róla egy dokumentumfilmet:

7. Terhelt Terkel (Terkel i knibe, 2004)

terkel

És miért?

A legállatabb, elmebetegebb animációs film, amit valaha (de, mozisak közül biztosan) láttam. Ha tipikus filmajánló frázissal élnék, azt mondanám: dán South Park (bár arra mondjuk nem emlékszem, hogy társadalom kritika van-e benne. (Pongrácz ‘Bob’ Máté)

8. Együtt (Tillsammans, 2000; Lukas Moodyson)

tillsammans

És miért?

Lukas Moodyssontól minden, nekem a Tillsammans a kedvencem. Az egyik legjobb és legsokoldalúbb skandináv rendező: mély drámától cuki dramedy-n keresztül lilagőzös szerzői filmig mindent csinál; Fucking Amal, Lilja-4-Ever, Tillsammans, We are the Best! És rengeteget posztol tumblin Rihannáról. (Veres Szilárd)

9. A trollvadász (Trolljegeren, 2010; André Øvredal)

trolljegeren

És miért?

A found footage új királysága, hátborzongató ideglelés, de mégis humoros – éljenek az összeesküvések! (Petz Anna)

10. Kiskakukk (Kukushka, 2002; Aleksandr Rogozhkin)

kukusha

És miért?

Mert gyönyörűen pacifista és elképesztően jól érzékelteti a nyelvi nehézségeket. (Pethő Zoltán)


Ez volt skandináv listánk első 1/3 része, jövőhéten folyt. köv., addig is nézzetek annyi skandináv filmet, amennyit csak tudtok!

A második rész: Vol.2.

A befejző rész: Vol.3.

Comments are closed.