30 skandináv film, amit vétek lenne kihagyni – Vol.2.

Megkésve bár, de törve nem! Folytatjuk kedvenc skandináv filmjeink listázását. (Aki lemaradt volna az első részről, az ide kattintva elérheti.)

Csapjunk is bele!

1. Olasz nyelv kezdőknek (Italiensk for begyndere, 2000; Lone Scherfig)

italienksforbegyndere

És miért?

Talán a legjobb Dogma-film igen intelligens humorral. A rendezőnő készítette később a Nick Hornby-s Egy lányrólt is. (Pethő Zoltán)

2. Kínában kutyát esznek (I Kina spiser de hunde, 1999; Lasse Spang Olsen)

inchinatheyeatdogs

És miért?

Bár szerkezetében nem, de karaktereiben/humorában/szituációiban leginkább Guy Ritchie korai filmjeit idézi, csak most angol humor helyett hamisíthatatlan skandináv fekete humoron fogunk röhögni. Ez utóbbi pedig nem is meglepő, hiszen az író az Thomas Anders Jensen, akinek a Gengszterek fogadóját és a Zöld henteseket is köszönhetjük. Lasse Spang Olsen rendezése talán egy hangyányit elmarad az előbbi két filmtől, de az összképre így sem lehet panaszunk. Nem csak a humor, de a színészi játék első osztályú, különösen Kim Bodniak részéről (PusherHíd sorozat), aki simán megérdemelne egy Mads Mikkelsenhez hasonló sztárstátuszt. A Kínában kutyát esznek egy kiváló gengszterszatíra egy adag rasszizmus, és kereszténység paródiával. Az egyik legegyedibb feldolgozása a “mitől/hogyan lesz valaki jó/rossz ember” témakörnek. (Pongrácz ‘Bob’ Máté)

3. Lovak és emberek (Hross í oss, 2013; Benedikt Erlingsson)

i-kvidi-2

És miért?

Ez a film sok dolog miatt felejthetetlen számomra, de ha csak a lényeget akarom kiemelni, akkor egyrészről a lélegzetelállító izlandi táj miatt, másrészről meg az abszurd skandináv humorral fűszerezett hétköznapi kalandok miatt. (Bach Viki)

4. Náci zombik 2. (Død snø 2, 2014; Tommy Wirkola)

tumblr_m1h2o47pQz1rs6ullo1_500

És miért?

Az első rész egy korrekt horror-komédia volt, kellő öniróniával és jó pár kikacsintással a klasszikus slasherekre/horrorokra. A folytatás láthatóan a mindenből többet és nagyobbat elv alapján készült, és ennek meg is lett az eredménye. A Náci Zombik 2 ugyanis a legelvetemültebb, és legbrutálisabb, ezeknek köszönhetően pedig a legviccesebb horrorkomédia az elmúlt évekből. (Feltéve, hogy a nézőnek van gyomra ehhez a fajta végtelenül morbid humorhoz.) Annyira perverz, és olyan magasról szarik a politikai korrektségre, hogy az mindenképpen tisztelendő, sajnos Amerikában már rég nem mernek ilyeneket csinálni, de a skandinávok tökösségére sosem lehetett panaszunk. (Pongrácz ‘Bob’ Máté)

Bővebben itt olvashatsz a filmről.

5. Vérveszteség (Bleeder, 1999; Nicolas Winding Refn)

tumblr_mlgdj90VVr1rb8syko6_400

És miért?

Nicolas Winding Refn dán Taxisofőrje. Refn második filmje, a Pusher-trilógián túl az egyetlen, amit Dániában forgatott. (Veres Szilárd)

6. A Megváltás (The Salvation, 2014; Kristian Levring)

salvation-banner

És miért?

Az első hagyományos értelemben vett skandináv western, nem egy kiemelkedő, vagy korszakalkotó darab, azonban különösebb problémánk sem lehet vele. Realisztikus, szikár és kegyetlen film, amely kiábrándultságában könnyedén felveszi a versenyt a spagetti-westernek legsötétebbikéivel is. A remek hangulaton, csupán az a pár (elég gyengén megvalósított) CGI olajfúró torony ront a háttérben, de a kiváló színészi alakítások (Madds Mikkelsen és Eva Green pont olyan jók, mint ahogy azt már mostanra elvárjuk tőlük) ezért is bőven kárpótolnak. (Pongrácz ‘Bob’ Máté)

Bővebben itt olvashatsz a filmről.

7. Elling (2001; Petter Næss)

elling_movie

És miért?

Elling és barátja, Kjell Bjarne elfuseráltan imádnivaló karakterek.Barátságuk története akkor veszi kezdetét, amikor egy állami elmegyógyintézetből közös oslói lakásukba költöznek. Küzdelmeiken egyaránt sír és nevet az ember. De legfőképpen sírva nevet.A film egyébként Oscar-jelölt is volt. (Bach Viki)

8. O’Horten (2007; Bent Hammer)

És miért?

Nem kiváló, de hangulatos és humoros film, az öregkori útkereséséről. Egyedi és sok esetben kifejezetten abszurd. (Pongrácz ‘Bob’ Máté)

9. Engedj be! (Låt den rätte komma in, 2008; Tomas Alfredson)

tumblr_n3ho5oxZIX1r1k2zzo3_500

És miért?

Biztos láttad már. De ha nem, és nekem nem hiszel, akkor millió filmes site előző évtizedet összefoglaló toplistájának csak-csak. (Veres Szilárd)

10. Oslo, augusztus (Oslo, 31. august, 2011; Joachim Trier)

tumblr_n3op3sctWM1s39hlao1_500

És miért?

Nekem ez a film vesszőparipám, mert egyszerűen tökéletes. Nyomasztó, persze, de gyönyörű képek vannak benne és ha nem is drogos az egész világ, azért a kétségbeeséssel már mindenki találkozott. “Csak nézni, ahogy telik a kurva élet” a lá Joachim Trier. (Bach Viki)


Hamarosan ismét jelentkezünk, addig is jó filmezést!

Az első rész: Vol.1.

A befejező rész: Vol.3.