30 skandináv film, amit vétek lenne kihagyni – Vol.3.

Célegyenesbe fordultunk, így elérkeztünk az utolsó tíz filmhez. Köszönjük, ha velünk tartottatok az előző két résznél is (ha nem, a cikk alján megtaláljátok a linkeket)!

Lássuk hát, melyik skandináv filmeket imádjuk még!

1. Dyke Hard (2014; Bitte Andersson)

dyke-hard

És miért?

Ilyen lett volna, ha John Waters a Tromának dolgozik a 80-as években. (Pongrácz ‘Bob’ Máté)

2. Vakon (Blind, 2014; Eskil Vogt)

blind

És miért?

Még a tavalyi Titanicon láttam, és akkor azt írtam róla, hogy “Ezúttal is megjegyezhetjük, hogy skandináv filmbe mindig kell szexuális aberráció, és még ezzel együtt is nagyon izgalmas film a Vakon.” És ezt még mindig tartom, Eskil Vogt meg nemcsak forgatókönyvíróként állja meg a helyét. (Bach Viki)

3. Tik-tak (Tic Tac, 1997; Daniel Alfredson)

tiktak

És miért?

Szerkezetileg a svéd Ponyvaregény, tartalmilag azonban igazi skandináv mozi. Olykor kicsit brutális, de illik rá a ritka gyöngyszem jelző. (Pethő Zoltán)

4. Az eltűnés sorrendjében (Kraftidioten, 2014; Hans Petter Moland)

in-order-of-disappearance

És miért?

Tulajdonképpen Hans Petter Moland bármelyik filmjét mondhattam volna, az Eszméktől vezetve például annyira szórakoztató, mint amennyire ismeretlen a hazai közönség számára, na de Az eltűnés sorrendjében! Abban van minden, ami szem-szájnak ingere. (Bach Viki)

5. A Millenium-trilógia

A tetovált lány (Män som hatar kvinnor, 2009; Niels Arden Oplev)
A lány, aki a tűzzel játszik (Flickan som lekte med elden, 2009; Daniel Alfredson
A kártyavár összedől (Luftslottet som sprängdes, 2009; Daniel Alfredson)

girlwith

És miért?

Azért, mert alap. És mert Noomi Rapace egy istennő. (Bach Viki)

6. Álmatlanság (Insomnia, 1997; Erik Skjoldbjærg)

InsomniaNoir_Current_large

És miért?

Szerintem zseniális, ahogy az északi nyár 24 órás nappalai fel vannak használva a filmben, ahogy át/felül van írva az éjszaka-bűn páros. És bár Stellan Skarsgård minden filmben kiválóan játszik, ebben egyenesen parádés. (Bach Viki)

7. Vadászat (Jagten, 2012; Thomas Vinterberg)

jagten

És miért?

Dán dogma átmentése a midcult-ba. Vinterberg még mélyebbre megy a pedofília pszichológiájába, mint a Születésnapban + kisközösség gyűlölködésének ábrázolása és szép képek. (Petz Anna)

És mert az év filmjének választottuk 2013-ban.

8. Hawaii, Oslo (2004, Erik Poppe)

hawaiioslo

És miért?

Erik Poppe-t nem szabad kihagyni a listáról, és a Hawaii, Oslo szerintem a legjobb filmje. Arról szól, miként keresztezik egymást ismerősök és idegenek életútjai. (Bach Viki)

9. Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről (En duva satt på en gren och funderade på tillvaron, 2014; Roy Andersson)

galamb

És miért?

– Vicces, bár nekem csak az új filmje tetszik igazán, az Egy galamb… Vicces szkeccsfilmszerű cuccok, nagyon egyedi stílusa van az öregnek, és kb ő a svéd Malick, olyan ritkán csinál filmet. (Veres Szilárd)

– Igen, a svéd Malick, aki Örkényt rendez. (Pethő Zoltán)

10. Anders Thomas Jensen-filmek

És miért?

giphy

Mert egyszerűen jó. (KultOn.hu)


És ezzel a végére is értünk a listánknak, amint látjátok, a KultOn Team imádja a skandináv filmeket, és reméljük a sorozat során Ti is megszerettétek az északi mozit. Van már kedvenc?

Vol.1.

Vol.2.