Művész Percek: Albert Anna

Kedves KultOn Olvasók/Nézők!

Itt az ideje, hogy megismerkedjetek a kortárs magyar művészvilággal!

Legújabb interjú-sorozatunkban (amely a roppant frappáns Művész Percek címet kapta) hazai feltörekvő tehetségekkel ismerkedhettek meg, akik hétről hétre egymásnak adják a bemutatkozás lehetőségét.


albert_anna_önarcképAlbert Anna

Születési dátum: 1995.01.21.
Foglalkozás: tanuló/fotográfus
Honlap/elérhetőség: albertalianna.tumblr.com / behance.net/albertalianna


“A legjobban azt élvezem, ha terápia jelleggel fotózhatok.”

KultOn.hu: Hogyan lett belőled fotográfus?

Albert Anna: Gimi alatt rengeteg mindennel foglalkoztam, amikből végül a rajz, a színjátszás és a fotó nőtt leginkább a szívemhez. Mikor döntenem kellett, mérlegeltem, akkor az utóbbira esett a választásom, de egyáltalán nem bántam meg, sőt. Ebben megerősített az is, hogy bejutottam a MOME-ra. Minden kifejezési eszközt gyönyörűnek tartok, de be kellett látnom, hogy van, amiben meg kell maradnom műrajongónak. A máshonnan szerzett tudásomat viszont kamatoztathatom a fotóban. Tudás alatt most nem csak gyakorlati dolgokra gondolok, hanem életszemléletre, tapasztalatokra, élményekre.

albert_anna_holdingcohesion

Részlet Albert Anna Holding Cohesion c. fotósorozatából.

KultOn.hu: Van kedvenc témád?

A.A.: Ilyen szempontból elég öncélú tudok lenni, a legjobban azt élvezem, ha terápia jelleggel fotózhatok, mikor van egy problémám vagy érzelmem és kifotózhatom magamból. Sokáig azt gondoltam, hogy embereket szeretek a legjobban fotózni, de azóta ez is változott… több mindent ki kell még próbálnom, hogy tudjam, mit szeretek a legjobban.

albert_anna_csikszereda

© Albert Anna

KultOn.hu: Miből merítesz inspirációt? Van kedvenc fotográfusod?

A.A.: Rengeteg képet nézek blogokon, albumokban, de nincs kedvenc fotósom. Van, hogy sokáig tudok nézni egy képet / sorozatot, vagy újra meg újra meg kell néznem valaki munkáit, annyira tetszenek, de nem emelnék ki egy művészt sem, hogy „na ő a kedvencem”.

KultOn.hu: Melyik munkádra vagy eddig a legbüszkébb?

A.A.: Most épp a legfrissebb sorozatomat szeretem a leginkább, ami a Singularity címet viseli. Ez egy elég friss élményt dolgoz fel, édesapám elvesztését és az utána maradt űrt. Egyelőre még csak öt képből áll, de gondolkodom rajta, hogy folytatom.

albert_anna_singularity

Részlet Albert Anna Singularity c. fotósorozatából.

KultOn.hu: Mit tartasz a legnagyobb kihívásnak a fotográfiában?

A.A.: Újat mutatni mindenképpen kihívás, és talán lehetetlen is, de ettől is izgalmas.

albert_anna_singularity2

Részlet Albert Anna Singularity c. fotósorozatából.

+1 Ki legyen a következő “Művész percek” vendége és miért?

A.A.: Kovács Leventét (grafikus) ajánlom, azért, mert az elmúlt időszakban sokat dolgoztunk együtt, és tudom, hogy nem veri nagy dobra a tehetségét. Talán ez egy jó alkalom neki, hogy végre mutathasson is a munkáiból. 🙂