Jön az új színházi évad! Ezeket a bemutatókat nem hagyhatod ki

Már csak alig egy hónap és vége a szörnyűséges uborkaszezonnak: minden elvetemült színházrajongó tűkön ülve várja szeptember és október hónap eljövetelét, mikor kezdetét veszi az új színházi évad. Ezen művészeti ág szerelmesei pedig nem vesztegetik az időt, már idő előtt a legújabb színházi premierek időpontjait fürkészik. Itt az idő, hogy mi is szemrevételezzük az illusztris felhozatalt, és bármennyire is nehéz is a döntés, kiválogassuk azokat az előadásokat, amelyeknek premierje a leginkább vonz bennünket.  

Október 7-én valószínűleg nemcsak a színházrajongók, de a filmőrültek is a Belvárosi Színház felé veszik az irányt: az Orlai Produkció első bemutatója ugyanis a Száll a kakukk fészkére, ami annak idején, regényadaptációként, a széles vásznon Jack Nicholson főszereplésével vált ikonikussá. Hosszú idő után ismét színpadon láthatjuk a sztorit Znamenák István rendezésében, olyan híres művészek főszereplésével, mint Szabó Kimmel Tamás, Péterfy Bori és Kocsis Pál.

11902448_10207152057940656_6455807351839722822_n

Alföldi Róbert neve alatt két darab is készül az őszi évadra, amit mindenképpen ajánlanunk kell. A Radnóti Színházban Lear királyt rendez (október 4.), László Zsolt főszereplésével, az Átrium Filmszínházban pedig a Makbett készül (szeptember 24.), a főbb szerepekben pedig Orosz Ákost és Bányai Kelemen Barnát láthatjuk majd.

lear_web

Az Örkény Színház is csemegével készül az új évadra. Polgár Csaba legfrissebb rendezését, a Hét szamurájt októberben mutatja majd be a teátrum. Október 9-én Mohácsi János legújabb rendezése, a Köd utánam kerül színpadra. A bemutató érdekessége, hogy műfajában tekintve operett, ami ritka madár a főként prózai Örkényben. A rendező hasonlóan várós darabot rendez egyébként az új évadban a Vígszínházban is: az Istenítéletet december 20-án mutatják be, a szereposztásban pedig Stohl András, Hevér Gábor és Fesztbaum Béla neve is felbukkan.

Október 9-én még egy fontos előadás kerül bemutatásra: a Katona József Színházban, Máté Gábor rendezésében Az olaszliszkai című darabot tekinthetjük meg. Az előadás szintén a várólista lényeges pontját képezi, hiszen ismét komoly hangnemben fognak velünk beszélgetni a romakérdésről, empátiáról és igazságosságról. A Nemzeti Színházban méltó módon készülnek Törőcsik Mari 80. születésnapjára. A művésznő monodrámaként adja elő Az öreg halász és a tenger történetét, Az öreg és a tenger című darabban (november 23.).

11745530_940830265937822_7421960334454408898_n

Az új évad két szuperprodukciót is tartogat számunkra. Nagy várakozás övezi a Madách Színház új bemutatóját, A nyomorultakat, amit a szerencsések idén Szegeden már láthattak, a pesti közönséghez azonban csak április 15-én érkezik. A többféle szereposztásban Miller Zoltán, Tóth Attila, Debreczeny Csaba, Egyházi Géza és Feke Pál neve is feltűnik. Májusban még egy nagy volumenű darabot láthatunk: először láthatjuk a Shrek, a musicalt Magyarországon. A darabot május 29-én mutatják be a Papp László Sportarénában, Feke Pál főszereplésével.

A változatos felhozatal megtekintése után azonban még mindig akad olyan, már korábban bemutatott előadás, amit egy igazi színházőrült nem hagyhat ki. A KultOn színház rovata az alábbi előadásokat ajánlja még nagy lelkesedéssel:

  • A lepkegyűjtő (Centrál Színház)
  • A két Korea újraegyesítése (Katona József Színház)
  • Tartuffe (Örkény Színház)
  • Kabaré (Budapest Bábszínház)
  • Buborékok (Radnóti Színház)
  • Bárkibármikor (Átrium Filmszínház)