Művész Percek: Rácmolnár Milán

A Művész Percek feltörekvő hazai művészeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget. A sorozat korábbi részeit az interjú aljára görgetve találhatóak meg.


Születési dátum: 1990. 07. 03.
Foglalkozás: kreatív ember
Honlap/elérhetőség: www.behance.net/szerblisztes


” Szeretek a fotóra úgy gondolni, mint valamilyen érzékprotézisre.”

KultOn.hu: Hogyan lett belőled fotográfus?

Rácmolnár Milán: A válasz elég prózai. Egyik napról a másikra megszállt az isteni sugallat, hogy fotográfiát akarok tanulni. Persze viccet félretéve jelentkeztem a megszokott felsőoktatási intézmények egyikébe, bejártam órákra, figyeltem, kísérleteztem. Nem tudom, hogy ezen tettek elkövetése után valakiből fotográfus válik-e, én eddig leginkább a fotográfia problémáival vagy témafelvetéseivel foglalkoztam, habár nem mindig kizárólagosan a fotográfia eszközeivel. De szerintem ilyen szempontból a munka mögötti gondolatmenet fontosabb, mint a kivitelezés eszköze, így mondhatnám, hogy fotográfus vagyok, de nem kifejezetten szeretem önmagamat valaminek kinevezni. Azt majd mások teszik, ha lesz hozzá kedvük.

15_kis

© Rácmolnár Milán

KultOn.hu: Van kedvenc témád?

R. M.: A kedvenc témám sokkal egyszerűbb kérdés. Általában az emberi érzékek kiterjesztésével foglalkozom. A láthatatlan láttatásával. Magyarul olyan témákat szeretek valahogy vizualizálni, mint a hang, infravörös fény, levegő. És ezek kombinációi. Szeretek a fotóra úgy gondolni, mint valamilyen érzékprotézis.
Második számú kedvencem a hibajelenségek boncolgatása. A látásmechanizmusok vizsgálata ezek alapján, a tanult látás.

fashionbending (1)

Részlet Rácmolnár Milán Fashion Bending c. sorozatából.

fashionbending (2)

Részlet Rácmolnár Milán Fashion Bending c. sorozatából.

KultOn.hu: Miből merítesz inspirációt? Vannak kedvenc művészeid?

R. M.: Én tipikusan nem az a srác vagyok, akinek van egy posztere a falán valakiről, akivé egész élete során próbál átváltozni. Kicsit fellengzős lenne azt írni, hogy a világ történései ihletnek meg, de nagyjából ez áll legközelebb a valósághoz. Szerintem elég figyelni a környezetedet ahhoz, hogy új ötletei szülessenek az embernek. Persze ehhez elég alaposan kell figyelni, de általában a legváratlanabb helyzetek adják a legjobb ötleteket.

3_tertag_kis

© Rácmolnár Milán

KultOn.hu: Melyik munkádra vagy eddig a legbüszkébb?

R. M.: Eddigi munkáim közül talán az infravörös fénnyel foglalkozó sorozatomra vagyok legbüszkébb (Invisible Light), mivel itt minden volt, amit szeretek csinálni. Viszonylag új látásmód felhasználása, a már említett láthatatlan láttatása, elektronikai szerelgetés, esztétikusnak mondható képek létrejötte.

racmolnar_milan_invisible_light (5)

racmolnar_milan_invisible_light (1) Részlet Rácmolnár Milán Invisible Light c. sorozatából.

KultOn.hu: Mit tartasz a legnagyobb kihívásnak a digitális művészetben?

R. M.: A digitális művészet legnagyobb kihívásának pedig azt tartom, hogy amennyire el van mondva, hogy “nincs új a Nap alatt”, annyira nem igaz ez a mondás. Hiszen pixelről pixelre, bájtról bájtra megírhatunk egy digitális alkotást akár egy jegyzettömb segítségével. Így ezen a gondolatmeneten továbbmasírozva akármi létrehozható akár különösebb technikai felszereltség nélkül, csupán a képzelet erejével. Ez persze egy sarkított eset, de a lényeg az, hogy még végtelen sok irányba el lehet kalandozni a digitális világban, csak az a kérdés, hogy melyikbe induljunk.

1_kis

© Rácmolnár Milán

+1 Ki legyen a következő “Művész percek” vendége és miért?

R. M.: Cseh Dánielt ajánlom, mert mindig más technikai megközelítéssel lát hozzá a különböző témák feldolgozásához. És számomra nagyon szimpatikus ez a kísérletező attitűd.


Művész Percek Vol. 1.: Albert Anna

Művész Percek Vol. 2.: Kovács Levente