Művész Percek: Cseh Dániel

A Művész Percek feltörekvő hazai művészeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget. A sorozat korábbi részeit az interjú aljára görgetve találhatóak meg.


csd_01Születési dátum: 1982.05.03
Foglalkozás: wannabe artist
Honlap/elérhetőség: www.behance.net/danielcseh


“Próbálom nem ismételni önmagam, ehhez lényeges, hogy új eszközökkel játsszak.”

KultOn.hu: Hogyan lett belőled fotográfus?

Cseh Dániel: Erre a kérdésre nem tudok izgalmas választ adni, valamikor a kétezres évek közepén adókedvezmény volt digitális fényképezőgépekre, úgyhogy vettem egyet. És persze gyártottam az öklendetes tucatfotókat én is, jó amatőrhöz méltóan kizárólag a technikai perfekcionizmusra fókuszálva. Viszonylag hamar egy bulvár lapnál lettem “fotóriporter”, ami kiábrándító tapasztalat volt szakmailag, anyagilag, emberileg. Megmutatta, hogy mi az, amit és ahogyan nem szeretnék csinálni, innen négy év után a felsőoktatásba menekültem, ahol végre inspiráló emberek vettek körül. Nagyjából ekkortól tudom azt mondani, hogy tudatosan foglalkozom vizualitással. A fotográfia szót kerülöm, mert amit csinálok, annak gyakran mozgókép, vagy tárgy a végterméke, szóval a kérdésre visszatérve mégsem lett belőlem fotográfus. A média designer jobban passzol, arról úgysem tudja senki, hogy mit csinál.

csd_02

Részlet Cseh Dániel Erőtér c. sorozatából.

KultOn.hu: Van kedvenc témád?

Cs. D.: Olyan értelemben, hogy mi szerepel a képeimen, nincs. Foglalkoztat viszont az emberi és gépi érzékelés mechanizmusa, a kép és ábrázoltja (“valóság”) közötti viszony, a technikai kép manipulálhatósága, a digitális és analóg, illetve kép és hang közötti átjárás, valamint a médiaarcheológia.

csd_03

Részlet a [f]unfair c. sorozatból.

KultOn.hu: Miből merítesz inspirációt? Van kedvenc fotográfusod?

Cs. D.: Nyilván nem árt ismerni tendenciákat, tisztában lenni a kortárs művészekkel, de az inspiráció nálam általában technikai oldalról érkezik. Érdekel, hogy a tudomány miként ábrázol jelenségeket, illetve ennek egyfajta low budget végleteként a maker/DIY-kultúra hogyan alakít ki magának eszközöket, és aztán ezekkel próbálok kezdeni valamit. Ha mégis meg kellene említenem meghatározó neveket, valószínűleg Nam June Paik-ot és Csörgő Attilát mondanám, de őket elég nehéz lenne fotográfusként definiálni, illetve ott van Étienne-Jules Marey, akinek ugyan a fotó volt a meghatározó médiuma, de a művészettől távol tartotta magát.

csd_04

Részlet a Metropolis c. sorozatból.

KultOn.hu: Melyik munkádra vagy eddig a legbüszkébb?

Cs. D.: Büszke egyikre se vagyok. Ahhoz a munkához tudok kötődni, amibe sok energiát fektetek, de pont emiatt az objektivitásom könnyen elcsúszhat, szóval ez nem jelenti azt, hogy jó is, amit csinálok. Próbálom nem ismételni önmagam, ehhez lényeges, hogy új eszközökkel játsszak. Egyik friss munkám, a Demagógiaprotektor™ a 3D nyomtatást kombinálja fizikai számítástechnikával (a videó az ide kattintva érhető el). Ez alapvetően egy geg, ugyanakkor fontosnak éreztem, hogy reagáljak a közelmúlt politikai bullshit-jére, és az azt befogadó közönyre.

csd_06

Részlet a Demagógiaprotektor™ c. videóból.

KultOn.Hu: Mit tartasz a legnagyobb kihívásnak az experimentális fotóban?

Cs. D.: Azt, amit Vilém Flusser fogalmaz meg A fotográfia filozófiájában. Az experimentális fotós egyetlen célja, hogy olyan, valóban új képet hozzon létre, amivel nem gyarapítja a már meglévő, redundáns képhalmazt. Tragédiája pedig, hogy ezt a célt legfeljebb időlegesen érheti el. Példa erre a glitch art (ami alapvetően egy elég fontos és kurrens problémára, a technikai kiszolgáltatottságra és a transzparens médiumok általi befolyásolhatóságra reflektáló irányzat), melynek formanyelvét mára teljesen kicsontozott effektként látjuk a legindokolatlanabb felületeken.

csd_05

Részlet a Hullámpapír c. sorozatból.

+1 Ki legyen a következő “Művész percek” vendége és miért?

Cs. D.: Schuller Judit Flóra, mert teljesen mást csinál, mint én. És olyan érzékenységgel teszi, ami irigylésre méltó.

csd_07

Cseh Dániel: Szeretettel, Mamóka és Jani


Művész Percek Vol.1.: Albert Anna

Művész Percek Vol.2.: Kovács Levente

Művész Percek Vol.3.: Rácmolnár Milán