Szállító – Ökörség a mozikban

A mai blockbusterek már külön ágazatokra oszlanak ahogy jő a nyár, mindenki megkapja a kémes, képregényes és ki tudja még miféle mozi adagját, és már ott tartunk, hogy a gyors kocsikat vezető izomfiúknak is van egy külön kis fakkjuk a listán, a kérdés, hogy kiknek a szájából hangzanak jobban, a a fuckyouk? A Halálos iramban családjától, vagy a Szállító magányos farkasától? 11996439_964294703630314_515897941_o

Még mielőtt neki kezdenénk, tisztázzuk, hogy egyik széria sem a filmtörténet fellegvára. A Halálos Iramban az amerikai maszkulin keményvonalas járása, hatalmas csöcsökkel, és szériánként növekvő méretű plusz járművekkel (busz, tank, helikopter, utasszállító) robbant, többek között kasszát. A széria legjobbjainak az elsőt, és az ötödiket említik (jómagam is), s habár komoly minőségingadozások vehetők észre, azért ez a sorozat mégis elég pofásan alkot egy kerek egészet.

A szállító pedig a francia elegancia jegyében választ zakót, és kocsit, s nem kevés időt fektetnek a Jackie Chanre hajazó harcművészeti sejhaj páholásra. Érdekes mód hölgyeknél is a popón van a hangsúly, s a rajta lévő francia bugyikon. A szállító ugyan most még „csak” a negyedik résznél tart, de a háta mögött van egy tv sorozat is Osvárt Andreával, akinek annyira nem kellett villantania testét, annál inkább színészi kvalitásait, ugye..? Na de eresszük össze Vin Diesel Mustangját Jason Statham Audijával! (Továbbiakban Halálos Iramban 7 =HI7 és Szállító 4 = Sz4)

11986110_964294726963645_1764390119_o

Történet

Igazából segítségül hívhatnék pár tücsköt is, hagy adjanak ötletet pár cirip-cirip fényében, de maradjunk annyiban, hogy ezek az ultra költségekkel bíró projektek valamiért mindig a forgatókönyvön spóroltak. A legjobbnak a Szállító első részét kiáltom ki magasan, de most ő nincs versenyben, a HI7 és az Sz4 is kap tőlem egy kövér nullát, ezekkel a pontokkal gazdálkodhatnak a továbbiakban.

HI7 – 0 / Sz4 – 0

Kocsik

Az Sz4 igazából hagyományt őrizve nem száll ki az Audiból, s habár van benne egy-két trükkös fakk, a bevezetőben is szereplő FUCK szájtátás tényleg a Halálos Iramban kismillió, hegyen-völgyön sivatagon át száguldó csodáival (is) csábítja be nézőit és ez az utolsó etapnál sem változik.

HI7 – 1 / Sz4 – 0

11986285_964294706963647_144762829_o

Csajok

Essünk túl a didi méregetésen, itt tényleg egyszerűbb lenne centivel lemérni kinek mekkora, mert ha ezekben a filmekben a lányok játszanak, hát szép arc ide vagy oda, a kamera hamar lejjebb svenkel. Az Sz4 macska csapata, nem csak szexi, de hiteles is, és elevenen falják fel a mindig morci Michelle Rodriguezt.

HI7 -1 / Sz4 – 1

Csávók

Hát én mondanám, hogy a Jason Stathamet helyettesítő Ed Skrein, nagyon is jó, mert tényleg az volt, de hát a HI7 kolosszus gárdájával szemben ő csak egy fogpiszkáló. Rock egy feszítéssel (!) levedli a rajta lévő gipszet, Vin Diesel leszerződteteti az anyós ülésre a konkurens kopaszt Jason Stathamet, és Paul Walker szívbemarkoló jelenetei, amik még engem is meghatottak feledtetni tudják Tyrese Gibsont, aki az amerikai filmgyártás egyik legnagyobb szégyene. HI7 – 2 / Sz4 – 1

11984339_964294710296980_1263987425_o

Akciók kocsikkal

Amiben a T4 gyenge, azok az autós részek, az első részből vannak koppintva elemek, és azok sem valami feszültség teljesek. Jól néz ki madártávlatból, ahogy sávot vált a kicsike, de hát a Halálos Iramban ellen, ahol tényleg halálos az iram ez nem elég. Nem is tudom, hol soroljam a HI7 autós akció orgiáit, mondjuk sehol, most be is fejezem, mert ezeket látni kell. Mondjuk az előzetesben ezek el vannak lőve, szóval ha nincs másfél órád, ízfokozónak az is megteszi.

HI 7 -3 / Sz4 – 1

Akciók izmokkal

Ugye a HI7 kapott pontot tőlem, a csávó szekciókban, de csakis pofára. Mert hiába esik Vin Diesel Jason Stathamnek és nyer (AMIT NEM TUDOK ELHINNI) ez a kis fogpiszkáló, ismétlésképp Ed Skrein ezerszer pörgösebb, izgalmasabb, fainabb bunyókat hoz össze, mint a sportverdás bosszúállók garmadája. Nice catch!

HI – 3 / Sz4 – 2

Család

Arra gondoltok, hogy ez automatice járna a HI7 nek, mert a széria a család fontosságára mint valami propaganda film hívja fel a figyelmet. Szerintem a következő részben Vin Diesel kinéz a kamerába lestoppolva a jelenetet, és elsírja magát, hogy: „CSALÁD”. Ellenben az Sz4 messze legszórakoztatóbb részei, mikor a kis szállító az apjával együtt társalog. Érezni a köteléket. Meg vicces, meg úgy minden rendben van vele, semmi extra de legalább nem megy át nevetségesbe.

HI7 -3 / Sz4 – 3

Mint film összességében

A halálos iramban gusztustalan mód már belénk van fecskendezve, ha meglátjuk az új plakátot, úgy tapadunk rá, mint az első kerék körbe driftnél a betonra. A hatás alól nem lehet kivonni magunkat, még akkor sem ha a HI7 maximum közepes. Szerencséjére az Sz4 is. Ott válik el nekem a dolog, hogy ha újra nézésről volna szó akkor bizony inkább rágógumi agyat akarnék, mert akkora blődség most már az HI7, hogy az egyedül is, barátokkal, barátnővel is nagyobb parti élmény mint a szolidabb Sz4.

HI7 -4 / Sz4 -3

És a győztes, Vin Diesel Gillette pengével hasított kopasz feje! Ez az arc nem bír leállni. A Halálos Iramban idén nyár elején jobb is volt meg szebb is, de csak egy iciri-picivel, és mikor volt már az? Akinek túlságosan kiszellőzött azóta az agya, és hiányolja, hogy nem zsibbad, az menjen el a Szállító Ökörségre, mert nem éri meg. Egyik autó opusz sem éri meg, de mi mindig minduntalan elmegyünk, ha pedig jól elszégyelltük magunkat, akkor utána senki se felejtsen el nagy kukoricát kérni.