Művész Percek: Gray Box Projects

A Művész Percek feltörekvő hazai művészeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget. A sorozat korábbi részeit az interjú aljára görgetve találhatóak meg.


GRAY BOX PROJECTS_ANNA-SALLYGray Box Projects

Ádám Anna (1983): képzőművész-performanszművész

Sally O’Neill (1991): performanszművész-koreográfus

Honlap: www.grayboxprojects.com


“… egyszerre merítünk a képzőművészet, a performansz, a táncművészet és a divat formanyelvéből és eszköztárából.”

KultOn.hu: Hogyan kezdtél a különböző művészeti ágakkal foglalkozni?

Ádám Anna (Gray Box Projects): Először divattervezést tanultam Párizsban, aztán a szintén párizsi “Ecole Nationale Supérieure d’Arts de Paris-Cergy” művészeti egyetemen diplomáztam. Nálunk nem voltak szakok, ez az iskola ugyanis nem médiumokban gondolkodik, hanem kutatási területekben, problémákban, kérdésekben. Az a koncepciójuk, hogy előbb találd meg a tartalmat, utána bőven lesz időd formát is választani hozzá. Sőt, kifejezetten támogatják a művészeti ágak közötti átjárási lehetőségeket, így volt alkalmam videót, fotót, performanszművészetet és kortárs táncot tanulni egyszerre. Ami Sally-t illeti, ő kortárs táncosként és koreográfusként végzett a hollandiai “ArtEZ Institute of the Arts” művészeti egyetemen. A Gray Box Projects lényegében ezeknek a szakterületnek a találkozásán és ötvöződésén alapul: egyszerre merítünk a képzőművészet, a performansz, a táncművészet és a divat formanyelvéből és eszköztárából.

KultOn.hu: Van kedvenc témátok?

Á. A.: Kedvenc témánk nincsen, viszont vannak kérdések, amik komolyan foglalkoztatnak minket, illetve közös célok, amik az egész Gray Box Projects működését irányítják. Mi egyrészt performanszokat csinálunk, másrészt workshopokat tartunk. Mindkét esetben fontos irányelv a szakterületek ötvözése (performansz, tánc, divat stb.); a test meg a mozgás kulcsfontosságú szerepe; az improvizáció; valamint a Gray Box Projects performansz-ruha kollekció koreográfiai és performatív lehetőségeinek számbavétele az adott tematika függvényében. A performanszoknál külön fontos szempont a nézővel/látogatóval/résztvevővel való szorosabb, meghittebb viszony kialakítása; a hagyományos “színpad”-”nézőtér” kettősségének felszámolása egy közös “aktív-tér” javára; a bevonódás és a fizikai kapcsolatteremtés lehetősége feszültség és produkció-kényszer nélkül. A workshopok alatt pedig egy-egy kérdést (pl. “Újrajátszás a művészettörténetben”) vagy szakterületet (pl. “Térképészet”) a test és a mozgás irányából közelítünk meg, az “elmélet” és a “gyakorlat” határai tehát itt is szándékosan összemosódnak.

gbp3

Gray Box Projects, “Ön-olvasatok” performansz, 2015. július, FKSE Stúdió Galéra, Budapest. Fotó © Biró Dávid, 2015. Performansz: Alacsony Zsóka, Ádám Anna, Brückner János, Fodor Orsi, Neogrády-Kiss Barnabás, Salome Kokoladze

KultOn.hu: Miből merítetek inspirációt? Vannak kedvenceitek?

Á. A.: Egyszerre merítkezünk a képzőművészet, az előadó-művészet meg a divat világából, de a kiállítások, előadások és divatbemutatók követése is kulcsfontosságú és nélkülözhetetlen számunkra. A képzőművészet területéről megemlíteném Rebecca Horn “protézis-ruháit” (pl. “Arm Extensions”, 1968), Franz Erhard Walther csoportos kiegészítőit (pl. “Connection”, 1.Werksatz, 1967), Annette Messager (pl. “Histoire des Robes”, 1990) vagy Suyeon Na (pl. “Clothes of Memories”, 2010) családi fényképekkel kidekorált narratív ruháit és Chiharu Shiota ruha installációit (pl. “Labyrinth of Memory”, 2012). A performanszok közül kiemelném Lucy Orta társadalom kritikus “hálózsák-ruha” divatbemutatóját (pl. “Refuge Wear Intervention”, London East, 1998) és Delphine Pouillé hordható objektjeit (pl. “Ring #3”, 2009), amiket a látogató is felpróbálhat, vagy Király Tamás divatperformanszait. És ha már a divat világáról van szó, hadd említsem meg Szűcs Edit nevét, vagy a 2015-2016-os A/W Rick Owens kollekciót. Koreográfusok közül Anna Halprinnak nemcsak a munkái inspirálnak minket (pl. “Parades and changes”, 1965), de a férjével közösen kifejlesztett kollektív munkamódszerét (“RSVP cycles is a system of creative methodology for collaboration”) is alkalmaztuk már, például a “The Fitting Project” workshopunkban. Nagyon hosszú tehát a lista, folyamatosan bővül, és akkor még a szakirodalomról nem is beszéltünk, pedig az is elengedhetetlen forrása a Gray Box Projects performanszoknak és workshopoknak.

gbp

Gray Box Projects, “Feminin-Maszkulin” workshop, 2015. június, TAT Galéria – Contemporary Art, Budapest. Fotó © Zellei Boglárka, 2015.

KultOn.hu: Melyik munkádra vagy eddig a legbüszkébb?

Á. A.: Nem konkrétan munkára voltam legutóbb büszke, hanem arra a performansz társulatra, aminek a létrejöttén az utóbbi hónapokban dolgoztam, és ami végre megalakult. A társulatnak jelenleg nyolc tagja van rajtam és Sally-n kívül: Alacsony Zsóka, Bakonyi Zsuzsa, Brückner János, Fodor Orsi, Salome Kokoladze (GEO), Neogrády-Kiss Barnabás, Piróth Tímea és Salamon Saci. Hihetetlenül büszke voltam rájuk például augusztus 24.-én a CAPA Központban, és izgatottan várom a folytatást, aminek már vannak is konkrét dátumai és helyszínei.

KultOn.hu: Mit gondolsz, melyik művészeti ág jelenti számodra a legnagyobb kihívást?

Á. A.: Nekem nem egy művészi ág jelent kihívást, hanem több művészi ág és szakterület ötvözése, természetesen a tartalom kifejezésének függvényében. Mindez a workshopokban úgy nyilvánul meg, hogy mindenki más területről jön, azok is akik tartják (genderkutató, művészettörténész, dramaturg… a témától függően persze), és persze azok is, akik részt vesznek benne (közgazdász, szociológus, sebész, tanár, fizikus, és persze művész, táncos, színész…). Ez a sokszínűség hihetetlen pezsgést eredményez, és a workshopon egészen biztosan mindenki ad és mindenki kap valamit, mind érzelmileg, mind intellektuálisan. De nem csak a szakterületeket ötvözzük, hanem a műfajokat (képzőművészet, performanszművészet, táncművészet, előadóművészet, színpadi művészet…), kifejezési formákat (performansz, improvizáció, kontakt tánc, kreatív mozgás…) és irányzatokat is (happening, body art, akcionizmus, szituácionizmus…). Ennek az experimentális, hibrid munkafolyamatnak, amelynek a Gray Box Projects ruha-, jelmez- és kiegészítő-kollekció állandó és kulcsfontosságú eszköze, nagyon izgalmas és meglepő formákat tud eredményezni. Ugyanígy, a Gray Box Projects performansz társulatban sem képzőművész mindenki, hanem van közöttünk táncos, filozófus, esztéta, kulturális antropológus… Az igazi kihívás tehát az szerintem, hogy hogyan lehet egy ennyire heterogén közeget egyrészt kezelni, másrészt annak pozitív és konstruktív szimbiózisát kanalizálni és hosszútávon kamatoztatni.

gbp2

Gray Box Projects, “Az első csók” performansz, 2015. augusztus, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, Budapest. Fotó © Mudra László, 2015. © CAPA, 2015. Performansz: Alacsony Zsóka, Ádám Anna, Fodor Orsi, Neogrády-Kiss Barnabás, Salome Kokoladze, Piróth Tímea, Salamon Saci. Mese: Béli Ádám, Biró Eszter, Hruska Dóri, Körmendi Csilla, Máté Balázs, Szmolka Zoltán, Vékony Dorottya. Zene: Nagy Stewe (djembe), Márkos Berci (cselló). Moderál: Valcz Péter.

+1 Ki legyen a következő “Művész Percek” vendége és miért?

Á. A.: Brückner Jánost ajánlom, vele nyáron ismerkedtem meg egy Gray Box Projects workshopon, ő azóta részt vett egy performanszunkban a Stúdió Galériában, és az elmúlt hónapban a JUST DO IT! kollektívát is közösen alapítottuk meg. Jánosnak egyrészt fantasztikusan izgalmasak és aktuálisak az egyéni projektjei, másrészt ő két másik kollektívának is tagja (“Nem Mi Voltunk! Crew” és “Default Productions”), ami művészi praxisának és munkafolyamatának sokszínűségét igazolja.


Ha az interjú felkeltette az érdeklődéseket, legközelebb itt találkozhattok a Gray Box Projects munkáival:

Következő Gray Box Projects workshop:

“MásKÉPp” c. workshop alatt a művészettörténet, performanszművészet és táncművészet jelentős alkotásait fogjuk újraértelmezni (re-interpretation) és újrajátszani (re-enactment) a performansz és a színpadi előadóművészet különféle műfajait kombinálva (tánc, mozgás, színház, happening…). A kétnapos workshop improvizációs gyakorlatokra épül, melyek központi eszköze kb 50 darab egyedi tervezésű ruha, jelmez és kiegészítő. A workshopra mindenkit szeretettel várunk!

Következő Gray Box Projects performanszok:

  • Szabadság Színpad, szeptember 23.
  • TAT Galéria, október 20.
  • Kossuth Klub, november 6.

Művész Percek Vol.1.: Albert Anna

Művész Percek Vol.2.: Kovács Levente

Művész Percek Vol.3.: Rácmolnár Milán

Művész Percek Vol.4.: Cseh Dániel

Művész Percek Vol.5.: Schuller Judit Flóra