Művész Percek: Nemmivoltunk! Crew

A Művész Percek feltörekvő hazai művészeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget. A sorozat korábbi részeit az interjú aljára görgetve találhatóak meg.


Nemmivoltunk! Crew

Névsor: Brückner János, Falvai Mátyás, Fillér Máté, Szabó Ottó, Tóth Márton Emil

Honlap: nemmivoltunk.hu

Facebook: https://www.facebook.com/nemmivoltunk.crew


“Élménykiállításokat csinálunk, ami sok oldalról ad impulzust a nézőnek…”

KultOn.hu: Milyen indíttatásból és hogyan jött létre a Nemmivoltunk! Crew?

Nemmivoltunk Crew!: János és Máté még 2009-ben, egy street art projekt kedvéért állt össze. Ekkora datálható a névadás is. A street artra jellemző, hogy egyszerre tolakszik a nyilvánosság elé, konkrétan a közterekre, és rejti is el magát, legalábbis az alkotói identitást. A fiúk ennek a dilemmának a méregfogát akarták kihúzni azzal, hogy már a névben önironikusan kimondják: ezek nem mi voltunk. A crew tagsága innentől kezdve fokozatosan alakult. Sok olyan kiállításra kértek fel minket, amelyen a későbbi tagokból többen is szerepeltek egyidejűleg, ráadásul az alkotói közösség mellett a barátság is összefűz bennünket. Az alkotás gyakran magányos elfoglaltság, és éppen ez az egyik legnagyobb lelki tehertétel benne, így hamar rájöttünk, hogy bizonyos dolgokat jobb másokkal együtt, közösen csinálni. Többen vettek részt hosszabb-rövidebb ideig a projektjeinkben, dolgoztunk együtt vendégművészekkel is, jelenleg János és Máté mellett Szabó Ottó, Tóth Marci és Falvai Mátyás alkotja a csoportot. Egy idő után a gondolkodásunk túlmutatott a csoportos kiállítások keretein: közösen kidolgozott koncepciókban kezdtünk gondolkodni, projektszemlélettel. Így a Nemmivoltunk! név alatt futó dolgaink tényleg a saját egyéni munkáinktól elkülönböző minőséget képviselnek, bár nyilván a szóló munkák és a crew projektjei között van némi átjárhatóság.

nemmivoltunk_memento_1

Itt régen emberek éltek (Nemmivoltunk! Crew – Memento Budapest)

nemmivoltunk_memento_2

Ismeretlen eredetű brit hányás (Nemmivoltunk! Crew – Memento Budapest)

KultOn.hu: Milyen témák foglalkoztatnak benneteket?

Nmv! Crew: Van néhány alaptéma, ami időről időre visszatér: ilyen a gyermeki és a felnőtt közötti ellentétek, a gyerekkori szorongások, az autoriter viszonyok megnyomorító hatása és nyilvánvaló nevetségessége. Az egyik küldetésünk, hogy leleplezzük a komolykodás által takargatott ostobaságot, reflektálatlanságot, kisszerűséget, ezt pedig sokszor az infantilizmus felszabadító eszközével kívánjuk elérni. Sokszor élünk a kamuflázs eszközével, illetve egymástól távol álló tartalmi és formai minőségek összeeresztésével. Mindkét módszer megvilágító erejű lehet, de legalábbis – ami ennél is fontosabb – párbeszédre és gondolkodásra késztethet.

nemmivoltunk_cím_nélkül

Cím nélkül (Nemmivoltunk! Crew – Szabó Ottó, Tóth Márton Emil)

KultOn.hu: Mi teszi egyedivé az együttműködéseteket?

Nmv! Crew: A projektjeinknél mindig igyekszünk a klasszikus kiállítási helyzeten túllépni. Élménykiállításokat csinálunk, ami sok oldalról ad impulzust a nézőnek, és ebben fontos szerepet kap az interaktivitás is, olykor csak gesztus szintjén, máskor egészen konkrétan. A munkáinkban úgy fogalmazunk, hogy minél szélesebb kör számára érthető legyen, ezért sokszor a legjobb alapanyagot egy-egy közhely adja. Ettől függetlenül igyekszünk mi magunk nem közhelyes megállapításokat tenni, már csak azért sem, mert legtöbbször nem állítunk, hanem felvetünk problémákat.

nemmivoltunk_szülői_értekezlet

Teher alatt nő a paszuly (Nemmivoltunk! Crew – Tóth Márton Emil – Szülői Értekezlet)

KultOn.hu: Melyik munkátokra vagytok eddig a legbüszkébbek?

Nmv! Crew: A legnagyobb visszhangot egyértelműen a Memento projekt budapesti állomása kapta. Ennek az volt a lényege, hogy a VII. kerületi vigalmi negyedben kamu emléktáblákat helyeztünk ki, amelyek nem holmi korszakos jelentőségű eseményeknek vagy személyeknek állítottak emléket, hanem a kerület jelenkori életének hétköznapi mozzanatait örökítették meg egy elképzelt jövő nézőpontjából. Olyan mozzanatokat, amelyek jól jellemzik a kerület változásának sokszor konfliktusos dinamikáját, egészen pontosan tankönyvi szabályszerűséggel lezajló dzsentrifikációját. Talán azért lett népszerű ez a projekt, mert sok-sok ezer embert érint: egyrészt azokat, akik ott élnek és dolgoznak, másrésztott azokat, akik – hozzánk hasonlóan – szórakozni jönnek a kerületbe. Egyik kedvencünk az a cím nélküli laboratóriumi vitrin, amiben vegyvédelmi kesztyűn keresztül lapozgatható Fekete György Aranykor című életmű-kiállításának katalógusa. De elég koherens, erős anyag állt össze annak idején a Stúdió Galériában is, a Szülői értekezlet című kiállításon, és szerettük a MASZTER Játékgyár– egy fiktív, dinasztikus vállalkozás – történetét és termékeit bemutató projektünket is. Utóbbit sajnos nem sikerült ideális körülmények között megvalósítanunk, maradt még kiaknázatlan lehetőség benne bőven, így reméljük, hogy lesz alkalmunk és lehetőségünk nagyobb léptékben is megcsinálni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bugyborékoló (Nemmivoltunk! Crew – Szabó Ottó – MASZTER)

KultOn.hu: Mi a legnagyobb kihívás, amivel csapatként meg kell küzdenetek?

Nmv! Crew: Az utóbbi időben mindannyiunknak megszaporodtak az egyéb irányú kötelezettségei, így gyakran még egy megbeszélés összeszervezése is kihívást jelent. A Nemmivoltunk! mindannyiunknak egy side project, a kompromisszummentes alkotás terepe, zenei hasonlattal élve egyfajta örömzenélés. Ennek megfelelően anyagi értelemben nem nagyon profitálunk belőle, a megélhetésünket más módon biztosítjuk, ez pedig leszűkíti a mozgásterünket, főként időmenedzsment szempontjából. Ezt valamennyire ellensúlyozza, hogy mindenki az aktuális leterheltségétől függően teszi bele a maga munkáját, ami egyfelől jó így, másfelől szülhet feszültségeket. Ugyanakkor egy-egy nagyobb projekt eddig még mindig összerántotta a csapatot.

Máskülönben teljesen hétköznapi, a művészek körében már-már rutinnak tekinthető problémákkal kell megküzdenünk, mint például a forráskutatás, pályázatok adminisztrációja, ami gyakran több időt őröl fel, mint maga az alkotómunka. A jövőben ezt az egyensúlyt szeretnénk egészségesebb irányba billenteni.

nemmivoltunk_maszter_1

Csibész Pisztoly (Nemmivoltunk! Crew – Brückner János, Szabó Ottó – MASZTER)

+1 Ki legyen a következő “Művész percek” vendége és miért?

Nmv! Crew: Szőke Gáspár aka Gazsi

Mert:

  • jól tud rajzolni
  • sokszor mond igazat
  • jónak lenni sokkal jobb, mint rossznak

Művész Percek Vol.1.: Albert Anna

Művész Percek Vol.2.: Kovács Levente

Művész Percek Vol.3.: Rácmolnár Milán

Művész Percek Vol.4.: Cseh Dániel

Művész Percek Vol.5.: Schuller Judit Flóra

Művész Percek Vol.6.: Gray Box Projects