Színházak Éjszakája -1 karszalag 25 színház

Szeptember 19-én, késő délutántól egészen hajnalig tartó „cooltúrán” vehettek részt a karszalag tulajdonosok. A program szervezői arra kérték a lelkes nézőket, hogy az este során legalább három helyszínre látogassanak el, így szélesebb látókörben ismerhetik meg a színházi világot. Egy este, ahol művészet, tánc, ének, zsonglőrködés és sok színes program is a színlapra került.

Saját útitervem kezdőállomásaként a Bethlen Téri Színházat választottam, ahol egy rendkívül különleges és rendhagyó előadást láthattam az Élőkép Társulattól. A Hullámtér című előadásuk egy modern bábszínház felnőtteknek tulajdonképpen, ami Bérczi Zsófia ötletei alapján készült.

fotó: Bethlen Téri Színház

fotó: Bethlen Téri Színház

A színpadon csupán négy színész mozgott, de a furcsa kellék hatása vagy a pompás zenei kompozíció és fényjáték miatt a néző egy képzeletbeli világba repült, ami kezdetben kissé távolinak hatott, de egyre mélyebb rétegekbe tekinthettünk be. Az utazás után egy szakmai tájékoztató is része volt az előadásnak, ahol néhány kulisszatitkot is elárultak nekünk a művészek. Többek között, az előadás mozgatórugóját képező hullám felépítéséről, anyagáról tudtunk meg információkat, ami külső szemlélőként egy egyszerű tárgy, de órákon keresztül kézben tartani és forgatni nem könnyű munka. Családias hangulatban telt a beszélgetés, így közkívánatra részleteket néztünk meg a következő előadásokból.

A Fénygolyó, a Szőnyeg, illetve számomra a legizgalmasabb az Élőfelszín darabból kaptunk ízelítőt. Utolsóként említett előadás azért különleges, mert a szereplők egy kifeszített, elasztikus anyag alól elevenítik meg bolygónk, a Föld kialakulásának történetét. Ilyen módon pillanatok alatt egy vulkánkitörés részesei lehetünk. Ezek a rövid klipek tökéletes kedvcsinálók voltak és a jegyeladást is megnövelték abban biztos vagyok.

fotó: Szkárossy Zsuzsa

Esti túrám végállomásának a Vígszínházat választottam, ahol a hívó szó az Össztánc- Újratöltve volt. Ez egy kuriózum a Vígszínház történetében, hiszen 21 évvel ezelőtt ezzel az előadással nyitotta meg kapuit az Új Vígszínház. Idei bemutatója szeptember 26-án, szombaton lesz.

Több színész szerint ez a darab egy társulatot összekovácsoló, új kapcsolatokat kialakító mű. Egy szó, mint száz szombat este a színházkedvelők társulatát hozta össze ez a rendhagyó darab, mely a köztudatban, mint „csak” tánc, zene címszavakkal terjedt el, de ez ennél sokkal több. A történelmi hátterétől kezdve, az emberi érzések kifejezéséig széles paletta tárul elénk a világról, melyben mindig lesz új és új, ismeretlen szeglet, melyre rácsodálkozunk. Egy-egy tánc elmesél egy kis részletet, melyben érzéseinket felkavaró jelenetek fordulnak elő. A szenvedélyes szerelem, a bánat, az öröm, a csalódás, a kirekesztettség állapota, mind körbejárta a színpadot.

fotó: Szkárossy Zsuzsa

A szövegnélküliség a saját fantáziánkat engedte szabadjára, így magunk is alkottunk. Néhány jeleneten kívül a kronológiát végig lehetett követni, egy-két kérdéses momentum maradt tisztázatlanul.

Ilyen fajta táncszínház, színészi tehetség brillíroztatását is szolgálja, hiszen, amit eddig hangsúllyal, hanglejtéssel, beszédtempóval oly könnyedén kifejeztek a művészek, most mimikával, kézmozdulatokkal, testtartással és szemkontaktussal helyettesítették.

Ez az este is gyorsan eltelt sajnos, mert, ha jól mulat az ember… De kiváló lehetőséget adott a program a kisebb színházak felfedezésére, illetve az érdeklődők igényeihez igazítva minél sokszínűbb programok szervezésére. Ez a nap a találkozások, kulisszák estéje volt, miközben Budapest utcáit jártuk. Valamint minden színházlátogató megérezhette azt a különleges szférát, amit a színház nyújt. Számomra egy külvilágtól kissé elzárt, új hely, ahol akárkiből valaki lehet estéről estére.

Minden bizonnyal a legtöbb látogató újabb színházjeggyel tért haza és már tűkön ülve várja a következő előadást illetve a jövő évi Színházak Éjszakáját!