Irány (vissza) a Marsra! – Mentőexpedíció triplakritika

Bátran kijelenthetem, hogy Ridley Scott-ba a KultOn.hu tagjai egyöntetűen szerelmesek – holott sokféle habitusú, érdeklő ember verbuválódott össze a szerkesztőségben. Ennek tükrében egyértelmű, hogy úgy vágytunk már a Mentőexpedícióra (The Martian; 2015) – amit úgy szerettünk volna A marsi-ként megnézni – a jónak kicsit sem mondható Exodus (Exodus: Gods and Kings; 2014) után, mint Matt Damon egy csepp ketchupre az említett mű során. És reményeink vajon valóra váltak?

Mivel Mr. Scott bizony kis hazánkban – Budapesten és az etyeki Korda Filmstúdióban – forgatta a film jelentős részét, így valószínűleg alig akad olyan személy, aki lemaradt a Mentőexpedíció körüli hype-ról, ám álljon itt emlékeztetőül mégis egy rövid összefoglalás a film történetéről: Mark Watney (Matt Damon) egy kutatóexpedíción vesz részt a Marson, mint botanikus(!), ám mikor a legénység a bolygó mihamarabbi elhagyására kényszerül egy elég komoly statikus vihar miatt, mit ad Isten, ott ragad a vörös sivatagban… A többi meg persze kitalálható a csodálatos magyar címfordításnak köszönhetően, de akiknek ennyi nem elég, annak édesanyámat idézném, aki az alábbiakat válaszolta nagymamámnak, mikor az rákérdezett a film végére: „Miért, szerinted van olyan, hogy Matt Damon meghal egy hollywoodi filmben?!”

martian-texteLássuk tehát, mi fán terem a Mentőexpedíció! A következőkben Horváth Ákossal és Pethő Zoltánnal, a KultOn család tagjaival próbáljuk megfejteni a film titkát.

Osztályozzunk! Milyen volt az összbenyomás, ajánlanád-e a filmet ellenségeidnek?

Horváth Ákos: Igazi vicces és minőségi közönségfilm. Humoros de nem bárgyú, okos de nem okoskodó, és a tudomány sem ál. Az ellenségeim tartsák magukat távol ettől a megújult Ridleytől, nézzék csak a Prometheust újra meg újra!

Pethő Zoltán: Igazi szórakoztató mozi, minimális üresjáratokkal. Vagyis az ellenségeim nézzék csak az Álom.net-et!

Bach Viki: Abszolút ajánlanám bárkinek, mert hiába 141 perces a film, egy pillanatát sem untam. Nincsenek üres járatok, pörögnek az események, lényegretörő a forgatókönyv és kiválóak a színészi alakítások. Sajnálom, hogy eddig nem olvastam a könyvet, de most már kötelező lesz – kíváncsi vagyok, mennyiben lesz más az élmény.

martian-gallery2-gallery-image_0

A sci-fi filmek egyik legfontosabb eleme a látványvilág, – bár kézi kamerás felvételekből is születhet nagyszerű film a műfajon belül (pl.: Super 8) – hogyan teljesít a látványfilmek kategóriáján belül a Mentőakció?

H.Á.: Hmm, a fényképezés csodás, de talán megtévesztő lehet látványfilmnek nevezni. Körülbelül úgy látványos, mint egy jóféle western – gyönyörűszépnek gyönyörűszép, de ne számítsunk Gravitáció– vagy akár Interstellar-szintű CGI orgiára. És ez nem is baj, sőt.

P.Z.:  Azt hiszem, én leszek itt a rossz zsaru: nekem sokszor bántóan feltűnő volt, hogy makettekkel vettek fel több jelenetet (különösen a marsjárós-utazósokat).

B.V.: Évek óta csodálója vagyok Dariusz Wolski munkásságának, épp az ilyen gyönyörűen fényképezett filmek miatt, mint amilyen a Mentőexpedíció is. Scott-tal közösen magával ragadó atmoszférát teremtettek.

Túl vicces-e a vicces?

H.Á.: Nekem nagyon eltalálta a humoromat, és semmiképpen sem éreztem túlzásnak. Életszerűtlennek életszerűtlen persze – mégiscsak végig az életéért küzd a főhős – , de ez tökre nem baj. Engem az Interstellarnál a végefelé már rohadtul zavart a sok sírás-rívás, örültem, hogy most végre lazább a figura. Na nem mintha a két film nagyon hasonló lenne, de ezt lásd később. – Egy kicsit jobban átgondolva, talán nem is annyira életszerűtlen, hogy valaki humorral próbál meg felülkerekedni az életveszélyen? Hmm, ha van pszichológus olvasónk esetleg, akkor szívesen vennénk a véleményeket!

P.Z.: Valószínű, hogy Matt Damon nem lenne ilyen jópofa, ha tényleg a Marson reked és nem Etyeken. Ez azonban engem különösen nem zavart, örültem, hogy jól szórakozhattam. Ha még hozzávesszük, hogy tiniként ABBA-rajongó is voltam, kijelenthetjük, hogy engem megtalált a film.

B.V.: Azt kell, hogy mondjam, hogy amennyire rideg egy jó sci-fi világa, legalább annyira jól áll neki az önreflexív, ironikus humor, és nem kivétel ez alól a Scott-film sem. Sokan felhozhatják, hogy a Mentőexpedíció humora/humorossága a történet drámája ellen dolgozik, de én ezzel nem értek egyet. Jól esett izgulni Matt Damon-ért, miközben jókat nevettem a megjegyzésein – az a helyzet, hogy kicsit magamra ismertem a fanyar humorban.

duct-tape-quote-from-the-martian-by-andy-weir

Legjobb Ridley-sci-fi ever?

H.Á.: Ááá, a Blade Runner könnyedén győzedelmeskedik. De ez egy nagyon nagyon más film, és azt bátran kijelentem, hogy ezt a Ridley sci-fit bármelyik ismerősömnek bármikor gond nélkül tudnám ajánlani. Szóval a legközönségbarátabb sci-fije, és ezt abszolút nem értékítéletnek szánom.

P.Z.:  Számomra nem ez a film a befutó. Talán a Nyolcadik utas, mert pár éve újranéztem a Szárnyas fejvadászt, és az akkor nem talált annyira telibe.

B.V.: Á, a Szárnyas fejvadász (Blade Runner; 1982) utolérhetetlen! A Mentőexpedíció viszont másképp jó.

A „kritika” vége felé beláthatjuk, hogy az év sci-fi élménye egyértelműen a Mentőexpedíció, így a kérdés már csak annyi: Csillagok között (Interstellar; 2014) (amit tavaly a stílusosan a csillagokig magasztaltunk) vagy Mentőexpedíció?

H.Á.: A két film közti legnagyobb kapocs talán a reális fizika, meg az űr sötét végtelensége, egyébként nem sok közük van egymáshoz. A Mentőexpedíció szórakoztatóbb, az Interstellar mindenképpen szebb, az űr mindkettőben nagyon sötét, a fizika meg Ridleynél életközelibb. Ettől függetlenül én mindkettőt ajánlom nézésre és újranézésre.

P.Z.: Ha az a kérdés, melyiket nézném meg úra moziban, akkor a Csillagok közöttet, de nem raknám egy kategóriába a kettőt. Inkább talán a Gravitációval lehetne párba állítani, és ott egyértelmű nekem, hogy Ridley Scott alkotása a nyertes.

B.V.: Imádom az Interstellart (olyannyira, hogy Murphy-nek neveztem el újdonsült kutyámat), és a Mentőexpedíció bizony legalább olyan jó, ám összehasonlíthatatlan számomra a két film. Sci-fi, sci-fi, de nem mindegy, hogy főtt vagy lágy tojást enne az ember – miközben mindkettőt szereti.

 mentoexpedicio_ertekeles