Albus Severus Potter lesz az Elátkozott Gyermek

Még nem találkoztam olyannal, aki legalább egy kicsit ne húzta volna a száját a Harry Potter széria befejezésére. Most J.K. Rowling végre bebizonyíthatja, hogy nem csak öncélú giccs volt a “19 évvel később” jelenet, amikor Harry kisebbik fiát, az elsőéves Albus Severust próbálja meggyőzni arról, hogy nem olyan rossz a Mardekárba kerülni, hiszen Pitonnál bátrabbat ő sem ismert.

Rowling szokásához híven Twitteren jelentette be, hogy a jövőre a londoni Palace Theatre-ben bemutatásra kerülő Harry Potter és az Elátkozott Gyermek című színdarab a HP sorozat 19 évvel később játszódó folytatása lesz. A darab a nemrég nyilvánosságra hozott cselekmény szerint Harryre és Albusra koncentrál, az időugrás pedig valószínűleg nem lesz akkora, hogy csak úgy elfelejtsük, mi történt az eredeti sorozatban:

Mindig is nehéz volt Harry Potternek lenni, és most sem sokkal könnyebb, hogy a Mágiaügyi Minisztérium túlhajszolt alkalmazottja, férj és három iskolás korú gyerek apja egyszerre. Míg Harry a múlttal viaskodik, amely nem hajlandó ott maradni, ahová tartozik, addig legkisebb fiának, Albusnak a sosem kívánt családi örökség terhével kell megküzdenie. Ahogy múlt és jelen baljósan összeolvad, apának és fiúnak egyaránt fel kell ismernie a kellemetlen igazságot: a sötétség néha a legváratlanabb helyekről tör elő.

Mi ez a 19 év?

Ez történetesen 2017. A könyvek nem valós idő szerint jöttek ki, Harry “hivatalosan” 1991-től járt a Roxfortba, az időugrás pedig hetedév végén történt. A bemutató közeledtével Rowling látványosan aktív lett Twitteren, most szeptemberben pedig arról sem feledkezett el, hogy mindenkit megnyugtasson: az idősebbik Potter-fiú, James Sirius a Griffendélbe került.

Ezen kívül a könyvből annyit még tudunk, hogy Albus évfolyamtársai lesznek Rose Weasley (Ron és Hermione lánya) és Scorpius Malfoy is, de persze az is kérdés, hogy egyáltalán Roxfordban játszódik-e a történet.

Nem az Elátkozott Gyermek az első folytatás, Rowling a Pottermore-on tavaly közölt egy Rita Vitrol cikket a 2014-es kviddics világkupáról, és felfedte, mivel is foglalkoznak felnőttként a sorozat szereplői. Az író azonban szeretne mindenkit meggyőzni arról, hogy tényleg egy jól összeszedett koncepció áll a folytatás mögött, és nem csak arról van szó, hogy ne tudna leállni a varázsvilág továbbgondolásával. “Biztos vagyok benne, hogy miután a közönség látta a Harry Potter és az Elátkozott Gyermeket, érteni fogják, miért így meséljük el a történetet” – mondta, megerősítve, hogy a széria folytatását egyenesen színpadra álmodták.

Wagneri hosszúságra számíthatunk

Persze mi fér bele egy két, legfeljebb három órás színdarabba? Hiszen fel kell venni az időugrás közben valahol elhagyott szálat, nyilván nem feltételezve, hogy az összes néző elolvasta a Pottermore-on közzétett háziját. Szeretnénk látni, mi lett Harryékkel, és persze valami önmagában is működőképes sztorit is elvárnánk. Valószínűleg a történet “epikus természete miatt” lesz két részes a darab. Jack Thorne, aki Rowlinggal közösen dolgozott a szövegen, azt ígéri, hogy így jobban kibontakozhatnak a karakterek. John Tiffany rendező megerősítette, hogy mivel a darabot az összes többi HP résszel egy skálán lehet csak értékelni, ezért mindenképp a két részes, nagyobb volumenű megoldást kellett választaniuk.

Thorne-ról mellesleg annyit érdemes tudni, hogy két sorozatával (The Fades, This Is England ’88) is BAFTA-t nyert, és meglehetősen megszállott figura, ha írásról van szó. Tiffany kandallópárkányán pedig szintén kemény munka lehet a portörölgetés, többek közt Tony-díjat nyert Tennessee Williams Üvegfigurákjának Broadway rendezéséért.

Előregisztráció az elő-premier elővételére

De lássunk pár gyakorlatiasabb részletet. Az olyan apróságok mellett, hogy Londonba kell utazni a darab kedvéért, a két rész is komoly fejtörtést okozhat, ha valaki valóban meg is akarja nézni az Elátkozott Gyermeket.

A premiert 2016. július 30-án tartják, azonban már június 7-től játsszák premier előtt. A két részre egyszerre és külön is lehet jegyet venni, ráadásul van olyan nap, amikor csak az egyik részt fogják játszani, így egyáltalán nem mindegy, hogyan enged be az online jegyfoglaló felület. Apropó, ahhoz, hogy az első hullámmal együtt szabadulhassatok rá a jegyekre, október 24-e éjfél előtt regisztrálnotok kell a darab honlapján, majd október 28-án, a felület nyitásakor kell résen lennetek, és beelőzni azt a feltehetően több százezer érdeklődőt, akik a premier előtti előadások olcsóbb jegyeire pályáznak. Egyszerű halandók számára október 30-án nyílik a felület.

A jegyárak a premier előtti előadásokra részenként 10 és 50 font között mozognak, július 30-a után 15-65 fontért nézhetitek meg a darabot. Budapest-London pedig fapadossal 25-30 ezer forintból is kijöhet. Ha ennyire nem vagytok elszántak, akkor lehet újraolvasni vagy újranézni a klasszikus sztorit, és reménykedni benne, hogy lesznek színházi közvetítések is.