Közösségi finanszírozásból készülne Illés László horrorfilmje

 “Hosszú éveken keresztül egy gangos bérházban éltem Budapest belvárosában. Egyik nap a macskám nem jött haza, és lázasan keresni kezdtük az egyik barátommal. Miután a teljes lépcsőházat átkutattuk, egyedül a pince maradt lehetőségként. Erről a helyről azt kell tudni, hogy egy rozsdás vasrács zárja el a helyiséget a lakóktól, amihez egyedül a gondnok rendelkezik kulccsal. Miután kinyitotta az ajtót nekünk, akkor szembesültünk a pincével, ami évtizedek óta használaton kívül áll. A terület nagy része (több ezer négyzetméterről beszélünk) világítással sem rendelkezik, így zseblámpával kellett botorkálnunk. Az egésznek az atmoszférája rettentően magába szívott minket, hiszen már maga a hely is rémisztő, anélkül hogy bármi is történt volna. Ekkor támadt az ötlet – persze viccként -, hogy ez egy horror film komplett helyszíne is lehetne. A gondolatot azonban nem tudtuk elengedni és még aznap este megszületett a film rövid története. Aztán sok-sok hónap alatt elkészült a forgatókönyv is…” – Illés László, rendező

2

Magyarországon a horror műfajában óriási hiány van jelen, szerencsénkre azonban vannak olyan alkotók, akik igyekeznek ezen változtatni. Illés László rendező, akinek számos reklámfilmet és videóklipet köszönhetünk, új filmjéről mesélt nekünk. Nagy fába vágta fejszéjét: nemcsak, hogy a filmet az említett műfajban kívánja leforgatni, de annak anyagi oldalát is a közönségre bízná: a The Basement, melynek hazai bemutatóját 2016 nyarára tervezi, közösségi finanszírozásból készülne el. A dialógok többségét angolul vennék fel, hiszen külföldön a DVD- és fesztiválpiac, itthon pedig a moziforgalmazás a cél.

„Évek óta foglalkoztat a közösségi finanszírozás gondolata, de a korábbi projekteimnél mindig meg tudtam kerülni ezt a metódust. A korábban leírtak miatt azonban a horror filmünk esetében úgymond nem volt más választásunk. Aztán, ahogy elkezdtem feltérképezni a különböző ezzel foglalkozó oldalakat, akkor jöttem rá, hogy a horror filmek esetében is igencsak jó választásnak bizonyulhat ez a lehetőség. Mivel nem csináltam még korábban ilyet, eléggé szkeptikus voltam. Itthon eddig nem alakult ki a hagyománya ennek a metódusnak. Először külföldi fórumokon végeztünk felméréseket a filmhez köthető kedvcsináló videóról, és amikor folyamatosan pozitív visszajelzéseket kaptunk, úgy döntöttünk, hogy belevágunk.”

A film főszereplői magyar és külföldi egyetemisták, akik egy hatalmas bulit követően úgy döntenek, hogy megkoronázzák az estéjüket, és a ház elhagyatott pincéjében szelleműzést hajtanak végre. Ennek következtében azonban olyan következményekkel kell szembenézniük, amikre egyikük sem számított. Magyar viszonylatban aligha találkozhattunk még hasonló zsánerű filmmel.

4

„Itthon egyrészt azért fontos, hogy elkészüljön ez a film, mert szeretnénk esélyt adni, hogy több produkció is készülhessen ebben a műfajban. Sokan gondolkoznak a fiatal filmesek közül horrorban, de a hazai produceri réteg óvatosan kezeli ezt. Ami természetesen érthető, hiszen nagyon nehéz új hagyományokat teremteni, annak ellenére is, hogy itthon egy körülbelül 20.000 fős közönségről beszélhetünk, akik a mozikban horrort néznek. Visszatérve a különlegességre, elég nehéz újat mutatni ebben a műfajban. Ennek ellenére számos olyan elemet kitaláltunk, amitől akár az itthoni, akár a külföldi horror rajongók számára is érdekes és újszerű lesz a projectünk. Mind történetileg, mind látványilag tartogatunk meglepetéseket.”

A fordulatos történet mellett számos érdekességgel készülnek az alkotók azok számára, akik úgy döntenek, hogy a finanszírozás révén részt szeretnének venni az alkotófolyamatban. A DVD-től a posztereken, plakátokon át egészen a díszbemutatóra szóló jegyekig lehet válogatni, illetve lehetőség van a filmben kisebb háttérszerepek eljátszására is.

4-4

„Pozitívan látjuk a helyzetet, annak ellenére, hogy a kampánynak több mint a fele hátra van, már voltak nagy adományozóink. Jómagam egy 5 dolláros adománynak is ugyanúgy tudok örülni, mint ha egy 3000 dollár felajánlás érkezne. Jó tudni azt, hogy létezik még egy ember a világon, aki lát fantáziát az ötletünkben és megbízik bennünk. Mindamellett, hogy nemzetközileg nagyon komoly számú rajongó tábora van a műfajnak, itthon szinte teljesen hiány van belőle. Holott, az azóta történt piaci kutatásaink során kiderült, hogy igenis nagy igény lenne rá. Reméljük, hogy sikerül egy olyan filmet alkotnunk, ami mind a horror rajongók, mind pedig az átlagos mozi nézők számára izgalmas lehet.”

További részletekről, a stábról, helyszínről a film Indiegogo oldalán találhatunk bővebb információkat, és itt van lehetőség a film támogatására is.