A Filmhéten jártunk Vol.4. – Dokumentumfilmes kedvencek

Az idei Magyar Filmhéten, melyet sokszor emlegetnek a magyar Oscar-díjként, a dokumentumfilmes szekcióban 76 film közül válogathattak a nézők. A témák tekintetében meglehetősen széles volt a paletta, találkozhattunk portréfilmekkel, integrációs kérdésekkel, politikával, világháborús tematikájú és társadalmi problémákat boncolgató alkotásokkal is.

Az volt a tervem, hogy mindegyik filmről írok egy pár szót, de amikor beültem a moziba, rájöttem, ez lehetetlen vállalkozás. Éppen ezért döntöttem úgy, hogy kiválasztok pár olyan filmet, ami kiemelkedően pozitív élménnyel szolgált számomra.

a_csepeli_kettos_gyilkossag1Csarnai Attila és Géczy Dávid : A csepeli kettős gyilkosság- Hatalmat mindenáron című filmje okozta nekem az egyik legnagyobb meglepetést . A film a 2009. január 7-én a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában, meggyilkolt két tanár esetét dolgozza fel. Az iskola igazgatója és egy munkatárs előre kitervelt gyilkosságot követ el, hogy elfedje az iskola pénzének elsikkasztását, azonban homokszem kerül a gépezetbe. A két tettes azzal nem számol, hogy az egyik áldozat nyakában egy bekapcsolt diktafon rögzíti a történteket. Megrázó történet, hiszen az egyik áldozat utolsó lélegzetvétele is hallható a felvételen. Csarnai és Géczy statisztákkal rekonstruálják az eseményeket, az interjúkban pedig az ügyet vizsgáló nyomozót, ügyvédnőt, kriminológiai szakértőket, hozzátartozókat, ismerősöket szólaltatnak meg. Az alkotás részletes képet ad a gyilkosság körülményeiről és mind az áldozatok, mind az elkövetők személyiségéről. Egy jól összerakott film. Ajánlom, mindenkinek, aki szereti a kirimit!

7dd451cea37a5318122d3dd68ac30d2cA második, ami érdekesnek bizonyult, Dér Asia: A Dona Da Ilha című dokumentumfilmje. Az egyébként gyönyörű képekben gazdag alkotás Dél-Portugáliában játszódik. A történet Mariapaola olasz származású, nyolcvan év körüli idős hölgy mindennapjait mutatja be, aki egy szinte teljesen lakatatlan szigetre költözik, hogy nyugalmat leljen. A korábban dokumentumfilm-rendezőként dolgozó nő magányosan éli mindennapjait macskáival. Könnyed, egyszerű történet, itt az alkotó tényleg csak „légy a falon“.

1d41f8646f432072bdcfb9d297f503c2Számomra a legmulatságosabb és legszórakoztatóbb alkotás Oláh Kata és Oláh Judit: Helló, szia csókolom című filmje volt, mely különböző aspektusokból mutatja be a párkeresést. Az egyik szál az idős kori szerelem. Két pár mesél kapcsolatáról, megismerkedésükről és arról, hogy ők idős koruk ellenére is majdnem minden este eljárnak szórakozni. A másik szál egy fiatal randiguru (pick up artist) srác mozgalmán (PUA) keresztül csajozási tréningekre, konferenciákra kalauzol bennünket. A harmadik szál, pedig a Sötétszőke néven ismert Youtube vlogger tapasztalatait és véleményét osztja meg a témáról. Az 50 perces film humorral teli pillanatokat kölcsönöz. Én nagyon jókat mosolyogtam, rendkívül kedves film.

indexA Simonyi Balázs által rendezett: Történetek szórt fényben Benkő Imre fotográfus portréja. Az 58 perces filmen keresztül a magyar fotókultúra egyik legkiemelkedőbb alakját ismerheti meg a néző. Négy téma (Acélváros, Ikrek, Arcok, Szürke fények-Budapest Blues és Utak) szerint differenciálódik különböző szekciókra a film és a bemutatott képek. A mindig fekete-fehér filmre készült fotói , teljes képkockás nagyításai és szórt fényben készített képei már-már névjegyévé vált. A film emléket állít a most 73 éves fotográfus életműve előtt.