Menjetek idén is a tóra, elmondjuk miért!

A Bánkitó fókuszában idén a “határ” fogalma áll, amire így vagy úgy az összes program reflektál majd. Aki képbe akar kerülni a hazai progresszív kulturális élet összes fontos szereplőjével egy helyen, annak itt könnyű dolga lesz július 14. és 16. között.

Az 5 legfontosabb pont, miért ott kell lenned:

  • Vágtázó Halottkémek koncertre mehetsz
  • kortárs, progresszív színházi előadásokat láthatsz
  • mindegyik underground magyar zenekar fellép, akiket látni akarsz ezen a nyáron
  • fontos és aktuális civil témákkal foglalkozhatsz
  • a legjobb barátaid is ott lesznek

Bánkitó fesztivál

Bánkitó hazánkban elsőként coming­outol a “butikfesztivál” jelzővel, ahol az eredeti fesztiválkultúra még nem veszett el. Nálunk a szponzoroknál és a tömegeknél sokkal fontosabb a civil és művészeti programok megléte és a kevésbé ismert, alternatív zenészek jelenléte, a környezettudatosság és a helyszín varázsa, az, hogy nem tudod, ki szervező és ki látogató, ki előadó és ki néző.

A Bánkitón az őrült nők ketrec helyett színpadot kapnak. Izraelből érkezik Miss Red fülledt acid raggájával és Victoria Hannah, a helyi indie szcéna netes szenzációja, hazánkból pedig Berger Dalma fiúbandájával, a Volkova Sisters­-szel és Jordán Adél, aki a Puszi Együttes frontemberi posztját foglalta le magának. Az utóbbi évekhez hasonlóan a Tószínpad idén is a feltörekvő zenekarok legjobbjait vonultatja fel, az első lemezével most bemutatkozó iamyank live band szettjétől Hó Marci és Szabó Benedek egyetemista balladáiig. A már feljebb törekedettek listáját erősíti az Északi színpadon a Nagy­Szín­Pad! tehetségkutatót megnyerő Bohemian Betyars, az új lemezüket bemutató Fran Palermo és az SXSW­t is megjárt Ivan & The Parazol. Aki sámánpunkot szeretne a nyáron, az is jobb, ha Bánkitóra jön, hiszen nálunk egyedül fog fellépni a műfaj legismertebb, legöregebb és nagy valószínűséggel egyetlen hazai képviselője, a Vágtázó Halottkémek. Lejjebb merülve a földalatti zenében, az S*10 színpadán a The Best Bad Trip kísérletező punk és a makrohang metálarcoknak szóló jazze jön, a Porteleki Áron ­ Czitrom Ádám kettős jazz/rock/kortárs/népzenei alapokra épülő szabad improvizálása pedig a Kisrét színházas sátrában történik majd.

bankito_kulton1

A Bánkitó civil részlege idén két helyszínnel és a tavalyihoz képest kétszeres létszámmal jön, több mint 50 civil szervezettel. A civil, a színházi és a képzőművészeti kurátorok együttműködésével a kitelepülők nem csak a fesztivál programjait összekötő “határ” fogalmára, de egymásra is reflektálnak majd. A Budapest Bike Maffia, a Heti Betevő és a Food not Bombs például nem csak beszélni fog a résztvevőknek az ételosztásról, hanem közösségi főzés keretében bevonják őket a munkafolyamatba is. A három legfontosabb téma idén a migráció, a hagyományos államhatárok kérdése, a gender, a nemek és a társadalmi nemek közt meghúzódó határ különböző rajzolatai és a tudatos állampolgárság, a döntéshozó és a civil közt az aktivizmussal elmosódó határ.

A Bánkitó Képzőművészeti Fesztivál is kinő idén, olyan köztéri kortárs képzőművészeti projektté duzzadva, ami minden látogatónak bemutatja, mit alkot itt és most egy fiatal hazai művész. A galériák homályából kihozva, a fesztiválon végigsétálva több ezer ember kerül majd képbe mindazzal, mit neveznek ma Művészetnek azok, akik nem az M1­en beszélnek róla. Többek között ilyen Szász Lilla: Pozitív projektje, melyet a tranzit.hu mutat be Bánkon. Az absztrakt fotónapló egy HIV pozitív nagymama személyes történetébe enged betekintést. Mártát férje 16 évvel ezelőtt fertőzte meg a vírussal, és jelenleg aktivistaként a betegséggel kapcsolatos tévhitek és sztereotípiák eloszlatását tartja legfőbb küldetésének. A “határ” témáját helyspecifikus, problémacentrikus és interaktív módon megjelenítő művek elsősorban pályázat alapján lettek kiválasztva, így lehetőséget adva a kevésbé ismert, független művészeknek, hogy bemutathassák azt, amit hivatalos keretek között nem támogatnak. Különbségek/mobilitás, lokál/globál, vidék/város, aktív/passzív, egyén/közösség, én/másik ­ az ezek közti vonalat rajzolják újra a bánki homokba. A függetlenek mellett meghívott szervezetek, a Kassák Múzeum, a Teleport Galéria, az FKSE, a Tranzit.hu és a Magyar Képzőművészeti Egyetem is készül majd alkotásokkal. A valóság és a virtualitás közti határ egyre relevánsabb lebomlására reflektálva a smART!

XTRA // APPS’LAND@Bánkitó pedig külön művészeti csomaggal jelentkezik, ahol a Kitchen Budapest The Rites videójátékától a Binaura Csend­installációján át a 3D képeslapokig mindent ki lehet majd próbálni a fesztivál területén elszórva.

Szóval, menjetek és élvezzétek mindezt a csodás dolgot! 🙂 Mi ott leszünk, találkozzunk ott! Pacsi!