Sapka, sál, megyünk a tóra!

Ma van a Bánkitó nulladik napja és vasárnapig tart. Mi már útközben vagyunk, ti jöttök? Gyertek!

Itt egy kis lista későn kapcsolóknak vagy kevésbé felkészülteknek:

Jegy:

Itt tudsz online jegyet venni, de még a helyszínen is vásárolható.

Lejutás:

Idén külön figyelmet szenteltek a szervezők a közösségi autózásnak is, ezért az Oszkáron kiemelt helye van a tóra utazóknak, itt tudod megnézni, kikkel utazhatsz le!

A MÁV Budapest és Vác között sűrűn (10-30 percenként) indít vonatokat, Vácról pedig 6 közvetlen Volán-busz járat közül választhattok. Egy rétsági átszállással pedig óránként indulnak a buszok. Kérjük, indulás előtt figyeljétek a MÁV és a Volán aktuális információit!

Aki tud, érkezzen biciklivel Berkenyéről, Vácról, Diósjenőről vagy Magyarnándorról, hiszen a bringa nagyon megkönnyíti a fesztiválon való közlekedést is, amellett, hogy környezetbarát és kis helyet foglal.

Szállás:

Eléggé fullosan vannak a szállások, de ha jól tudjuk akkor az Alsópetényi Fesztiválkempingbe a helyszínen (Alsópetény, Cser-tó) még lehet sátorjegyet venni.

Időjárás:

A fesztiválra az időjósok kíméletlen meleget jósolnak, így érdemes naptejjel és fürdőruhával érkezni, hisz a Bánki-tóból a nagy hőségben sokkal jobb Szabó Benedekéket vagy a Csaknekedkislányt hallgatni.

Két fontos dolog!
– Idén nem lesz bankautomata a fesztiválon! Bár néhány pultnál lehet majd kártyával fizetni, hozzatok elég készpénzt magatokkal!
– A rendőrség kérésére idén nem lehet a fesztivál melletti úton parkolni, egyik oldalon sem. Kérünk mindenkit, hogy a büntetés elkerülése végett autóval a faluban parkoljanak a parkolóban!

Izgi lesz az idei fesztivál idén is. A SHARE szolgáltatja a jótékony kézműves sört a látogatóknak, így a melegben megivott minden hideg korsó profitja végül civil szervezetekhez kerül majd. <3

A Bánkitó persze idén sem csak zenéből fog állni: a neten már elérhető a fesztivál teljes civil és kulturális programja. A tavalyi ‘határ’ tematika után most az igazán kurrens korrupció és az az elleni harc kerül középpontba, az elnyújtott, fülledt kerekasztalbeszélgetések helyett pedig mindenhol interaktív programok, workshopok és szerepjátékok várnak ezzel kapcsolatban. A fesztiválon a legnagyobb (még nem betiltott) civil szervezetek fogják képviseltetni magukat. Az Átlátszó, a Transparency, a Direkt36 és a K-monitor közös 4 napos szerepjátékában például a legváratlanabb helyzetekben kerülhetsz majd döntéshelyzetekbe és átélheted, hogyan is szövi át a korrupció a hétköznapjainkat

A Bánkitó Színházi Fesztivál a tavalyi után még ütősebb kortárs színházi szemlévé nőtte ki magát. A négy nap alatt 16, többségében a korrupcióra és a hazai politikai és szociális helyzetre reagáló előadás kerül majd bemutatásra olyan társulatoktól mint Hajdu Szabolcs és a Látókép Ensemble, a TÁP Színház, a Dollár Papa Gyermekei és a Tünet Együttes.

 A bevett zenei formulán sem változtattunk sokat, a merítés viszont nagyobb lesz, hisz külföldi fellépőkkel is erősítünk majd. Jön többek közt a brit Slaves, a német The Picturebooks, az izraeli A-WA és az észt Argo Vals is. A célunk az, hogy összehozzuk a környék produkcióit és megmutassuk az európai zenei színtér legfrissebb és legizgalmasabb bandáit. A Bánkitón idén meghallgathatod, mit hallgatnak majd a többiek jövőre.

 Ha te sem szeretnél az irodában megpukkadni vagy otthon elpunnyadni, bérletek, napijegyek és sátorjegyek is vannak még a Bánkitóra! Alsópetény árnyékos fái alatt vagy a Nádas kempingben, az Auróra-helyszín tövében még bőven elbújhatnak a sátraitok a nap elöl az esti koncertek és buli előtt. Sőt, a Bánkitó saját bejáratú buszaival most a szerdai lejutás és a vasárnapi visszaérkezés is kényelmesen elintézhető a fővárosiaknak.

A SHARE és a Bánkitó fesztivál csapata is kiemelten fontosnak tartja a tudatos sörözést és alkoholizmus-addikció elleni küzdelmet. Éppen ezért a fesztivál ideje alatt minden korsó SHARE elfogyasztásával a Megálló reintegrációs és közösségi háznak gyűjtenek adományt a fesztiválozók. A Megálló házat az alkoholizmus és addikciók elleni küzdelem SHARE-nagykövete, Kiss Tibi, a Quimby frontembere jelölte ki.

Na, akkor ott tali?

Brit punkok és izraeli popcsajok a Bánkitó Fesztiválon

Orosz DJ és észt gitáros, plusz a magyar zene legfontosabb bandái, több mint 140 civil és kulturális program, független színházi szemle és képzőművészeti kiállítás. Emellett tó, napsütés, családias hangulat és a bánki táj. Még 5 nap van a kedvezményes időszakból, kattanj ide a jegyekért!

A tavaly óta hivatalosan is 4 napos Bánkitó Fesztivál július 12. és 15. között idén is arra törekszik majd, hogy Magyarország legfontosabb kulturális fesztiválja legyen. Mindezt továbbra is Bánkon, a Bánki-tó mellett, ahol két koncert között akármikor mehet a csobbanás a vízbe.

A friss levegőt Bánkon a szponzorlogók és a reklámzaj sem rontják el, hisz non-profit fesztiválként nagyon fontos szempont a szervezők számára, hogy a körítés ne mehessen a tartalom rovására. A tavalyi sikerek után a régiek mellett az Auróra színpada is újra érkezik a tóra, a KERET pedig már nem csak pop-up koncertekkel fog feltűnni a fesztivál körül, hanem minden este házibulikat is tartanak majd az egyik tábori faházban. Ezektől lesz a híres Bánkitó hangulat az, ami.

Zene

A Bánkitó Fesztiválon már nem csak a legizgalmasabb magyar bandák fogják a tó környékét élettel megtölteni. A Bánkitó fontosnak tartja, hogy a kelet-közép-európai régió wannabe nagyszínpados és már befutott bandái is teret kapjanak. A megszokott hazai szelekció mellett így idén több feltörekvő és már feltörekedett külföldi zenekarral bővül a fellépők listája, ami egyebek mellett az észt Intsikurmu fesztivállal és a BUSH-sal (Budapest Showcase Hub) együttműködve készült el.

Valószínűleg a fesztivál két legdurvább koncertjét a brit Slaves és a német The Picturebooks fogja adni, hogy a Bánkitóból Pánkitó legyen egy éjszakára. Mindeközben a magyar vonalról sem feledkeztek meg a szervezők. Mint minden évben, most is érkezik majd a Middlemist Red és ismét jön a Zságer-Genser páros Changing Grey-re keresztelt elektronikus live-actje is. Ugyancsak a visszatérők táborát erősíti a Szabó Benedek és a Galaxisok, a Csaknekedkislány és a Ricsárdgír is, akik a Tószínpadon fogják majd adni a nyári naplemente-alá-valót.

Az észt Argo Vals – legújabb kislemezét a KEXP mutatja majd be – a Bánkitó és az Intsikurmu fesztivál együttműködésének keretében jön a tóra space-gitárral és szétdelayezett improvizációval. Cserébe a Fran Palermo-t küldjük hozzájuk, akiknek azért szerencsére lesz idejük nálunk is újból fellépni és bemutatni az új albumuk. Az észtek mellett a csehek is képviseltetik magukat a DIV I DED zenekarral, akik a BUSH szponzorálásában érkeznek, itt is erősítve a #newkidsfromtheblock vonalat.

Ugyancsak a hazai visszatérők táborát erősíti majd a Bohemian Betyars, az Anima Sound System az új albumukkal, a Zagar az új produkciójukkal és a Panel Surfers is. A társadalomkritikus hip-hopot szeretőknek sem kell csüggedniük, hisz Bankos mellett Bobafettet is sikerült meggyőzni, hogy mint 2015-ben, most is jöjjön haza nyáron egy koncertre az S*10 sátrába.

Végül, de nem utolsó sorban valószínűleg az idei Bánkitó legmeglepőbb zenekara az izraeli A-WA lesz; három arab zsidó nővér, akik Habib Galbi című slágerükkel már keresztülszántottak a Közel-Keleten.

Elektronikus

Idén sem marad elektronikus zenei helyszín nélkül a Bánkitó. A Déli Színpadra keresztelt új helyet a Lost Minute-ból már jól ismert Naga és Peter Bernath kurálják és a legmenőbb pesti és vidéki buliszervező csapatok képviseltetik majd magukat a Deepfields-től a Technokunston át a LavaLava-ig. Az első hazai Boiler Room bulit megtáncoltató Route 8 és Imre Kiss mellett az orosz Doyeq élő szettje is le van már fixálva. A fesztivált a minden évben visszatérő Bernáthy Zsiga zárja majd.

Persze nem csak a Déli Színpadon lesznek a főszerepben az ütemek. Jön még az osztrák Elektro Guzzi is instrumentál technójukkal és az S*10 színpadon idén is lesz UFFALO STEEZ. Emellett a Tilos Rádió a Robur csapatával hozza majd a tavalyi igazi tilosos feelinget. Break, hiphop, funk, RÉV.

Színház

A Bánkitó színházi fesztiválja idén is arra törekszik, hogy független színházi szemleként mutassa be a legfontosabb kortárs magyar darabokat. Emellett lesznek kifejezetten a fesztiválra készülő produkciók, amiket csak Bánkon láthatnak az érdeklődők. A fő szempontunk olyan társulatok, előadók meghívása volt, akik képesek fontos társadalmi kérdésekre releváns módon reagálni, és rendhagyó színházi látásmóddal rendelkeznek.

Hajdú Szabolcs a Látókép Ensemble-lal például nem csak a már híressé vált Ernelláék farkaséknál filmet hozza el, hanem a film színdarab változatát és a következő részt, a Kálmán napot is. Mellettük ott lesz még a Tünet Együttes, a Táp Színház, Dollár Papa Gyermekei, a Mentőcsónak Egység és a Stereo Akt is, Papp Réka Kinga és Darvas Kristóf pedig (nem túl) limonádé stand-uppal készül.

Civil_kult

A Bánkitón idén is egy olyan fontos társadalmi probléma fogja majd össze a fesztivál összes programját, ami mellett nem lehet már csak úgy elbuliznia senkinek. 2017-ben ez a korrupció, és azok a dolgok, amik azt lehetővé teszik. A szervezők most sem szeretnének majd passzívak, puszta megfigyelők maradni. A korrupció, a mutyi mindenki szerint gáz, pártoktól függetlenül. A Bánkitó minden megjelenése egyértelműen fog üzenni: NEM OKÉ.

A programok közt a legnagyobb és legfontosabb civil szereplők képviseltetik majd magukat nálunk a TASZ-tól a K-Monitoron keresztül az Amnesty-ig. Hogy néhányat említsünk a több mint 140 program közül, az Átlátszó.hu, a Direkt36 és a Transparency szerepjátékában egy újságíró, politikus vagy oligarcha bőrébe bújva lehet majd felderíteni a korrupciót vagy épp korrumpálódni. A Tanítanék Mozgalom interaktív ‘tanórát’ tart arról, hogy az iskolában egy diák, egy szülő és egy pedagógus hányféle módon van kiszolgáltatva, milyen korrupciós szituációkba kerülhetnek, és hogyan tehetnek ellene. A Mérei Szakkollégium pedig egy Honfoglaló-szerű játékot hoz ahol a kérdések a korrupció témáját dolgozzák fel konkrét budapesti esetek alapján és mindegyik kapcsolódik ahhoz a területhez (budapesti kerülethez!), amelynek megszerzéséről a verseny folyik.

Képző

Idén először a Bánkitó képzőművészeti fesztiválja önálló címet is kapott: Einstand. Az Einstand magába foglalja mindazt, ami a mai Magyarországon való létezés lényegét jelenti. Egy nagyon szűk elit került olyan pozícióba, aminek segítségével sokkal több az esélyük az élet különböző területein való boldogulásra, mint az ország többi – papíron ugyanolyan jogokkal rendelkező – állampolgárának. Így az ország 99% -a bármikor kerülhet olyan helyzetbe, mint Molnár Ferenc regényében a kisfiúk, akiknek elvették az üveggolyóit. Ez adja meg a művek értelmezései keretét.

A tavalyihoz hasonlóan az idei képzőművészeti rész is három szekcióból áll össze. A meghívott művészek szekciójában ott lesz Gróf Ferenc, Kisspál Szabolcs és Monory Ráhel is. A Fiatal Írók Szövetsége egy nyílt irodalmi pályázatot hirdetett korrupció témakörben, a hat nyertes pályaművet pedig a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület hat tagja jeleníti majd meg szekciójukban különböző médiumokon keresztül. Ezek mellett a Bánkitó a kezdetektől fogva fontosnak tartja, hogy aktívan bevonja a fesztiválozókat a programok megvalósításába, ennek a tradíciónak a folytatásaként pedig idén is kiírásara került az Open Call szekció pályázata, amelynek győztesei is kiállítanak majd a fesztiválon.

Gyere és érezd jól magad, ott tali!

Jyn csak asszisztál a saját történetében | Star Wars: Zsivány egyes

A Zsivány egyessel egy olyan háborús filmet kaptunk, ami végre nem vérlázítóan szexista és nem hazudja azt, hogy háborúkban, felkelésekben nincsenek nők. De ettől még nem feltétlenül lesz feminista diadalmenet.

Read More

Swinton, Zsivány Egyes és Madonna | Heti B+

Tilda Swinton beismeri Hollywood gázos whitewashingját, Madonna az év beszédével átveszi a Billboard díjat, mozikban az épphogy bechdel-pozitív Zsivány Egyes, Amy Schumer pedig Goldie Hawnnal filmez. És ezzel el is indul a Bechdel Pozitív heti hírösszefoglalója, a hét teljesen szubjektíven legfontosabbnak ítélt feminista-féle híreivel. Arra az esetre, ha szombatig egy barlangban éltél volna.

Read More

Madonna Billboard beszéde kötelező olvasmány

Madonna pénteken vette át a Billboard “Év Nője a Zeneiparban” díját, majd egy olyan szenvedélyes, éleslátó és őszinte beszédet mondott, ami jó eséllyel az év legfontosabbja.

Read More