A hűtőautó bérlés lett a kínjaink írja

Hűtőautó híján az élet

Rendezvényszervező cégnek dolgozom. Kisvállalkozás vagyunk, úgyhogy válogatás nincs, minden féle nemű és volumenű rendezvénynek örömmel nekiugrunk. Csináltam már babavárót, autós felvonulást és bemutatást, szépségversenyt, természetesen esküvőt – valahol minden hétvégén esküvő van. A leginkább azokat szerettem, ahol helyben készült az étel, az nekünk, a szervezőknek mondhatni egy gonddal kevesebb, ha a megbízónak csak egy adag alapanyagot meg egy kondért kell kitenni gulyásfőzéshez. Vagy, ha a rendezvény eleve egy étteremben van, bár ilyenkor inkább a vendéglátóhely szokott szervezkedni, úgyhogy ritkán van efféle megbízásunk. Amikor azonban se ez se az, akkor nehézkes a helyzet és jön a kérdés, hogy hűtőautó kell, nem kell?

Ez őszintén szólva nem a kedvenc témám. A legjobb az, ha a kaja a közelben készül, ott el tudják tenni, mi meg érte megyünk és azonnal felszolgáljuk. De amikor nem azonnal kerül fogyasztásra, vagy nagyon messziről szállítunk – ennek ugyan sok értelme nincs, de hát a megrendelőknek néha vannak külön kívánságai, amiknek eleget kell tennünk – akkor néha nincs más választás, mint a hűtőautó. Ez nem nagy baj, ha előre tudjuk. De vannak olyan esetek, amikor anyám borogass!

Nem hűtőautó, mentőangyal!

Nem régiben volt egy esetünk, ahol a vendéglátóipari egység, amit a megrendelőnk választott sajnos kénytelen volt hirtelen bezárni. Valami műszaki ok volt, ha jól emlékszem, behalt a sütő vagy a szellőzőrendszer és a javításig kénytelenek voltak lehúzni a rolót, cserére nem volt lehetőség. Na ez öt nappal egy nyolcvan fős rendezvény előtt elég nagy gond. A megszokott éttermi kapcsolatainknál gyorsan megérdeklődtem kettőnél, hogy szabadok-e, úgyhogy a megrendelőt már kész alternatívákkal hívtam fel. Nem volt ellenére, de kérte, hogy hagy beszélje meg az asszonnyal. Ebből már tudtam, hogy bonyodalom lesz. Ez persze nem a nő hibája, általában a lányok tervezik meg az ilyen nagyszabású eseményeket és jobban tisztában vannak vele, mi a fontos szempont. Most sem csalódtam a megérzésemben, variálás következett.

Aminek a vége az lett, hogy legyen szabad téren, de az a menü, amiben korábban megegyeztünk. Szép időnek ígérkezett, be mertük vállalni, a dekort akkor kreatívan odakinn rakjuk ki, javasoltam egy árnyékoló sátrat, elfogadták. Az eredeti étterem helyett megegyeztünk egy másikban, aki elkészíti ugyanazokat a fogásokat – hálaégnek egész hagyományos magyar fogások voltak, amit mindenhol meg tudnak csinálni. Na de hűtőautó nélkül nem tudtunk volna szállítani és frissen tartani ennyi kaját.

Igen ám, de honnan szedjek én ilyen rövid határidőn belül hűtőautó furgont? Nem egyszerű kihívás. Zabszemmel a fenekemben kezdtem telefonálgatni, hogy valahol valakinek még legyen egy júliusi szombatra szabad hűtőautó furgonja.. rémálom! Végül olyan messziről kellett bérelnünk, ráadásul kétszer akkorát kétszer annyiért, mint szükséges volt, hogy a benzinköltségtől hanyatt vágtam magam. Akkor fogadtam meg, hogy na ilyet soha többet!

A hűtőautó legyen csak az enyém!

A rendezvény egyébként szépen, zökkenőmentesen lement és nagyon elégedettek voltak velünk, viszont számunkra ráfizetés volt az egész. Úgyhogy szerettem volna valahogy bebiztosítani magunkat, hogy hűtőautó mizéria miatt még egyszer ne járjunk így. Először is felhívtam az autóbérléseket, akikkel már kapcsolatban voltunk, hogy hány hűtőautójuk van egyáltalán, van-e olyan, hogy rendelkezésre állás.

Nem mondom, hogy azonnal értették, mit akarok, na meg sok helyen csak egy, max két hűtőkocsi van. Azt meg nyilván nem hagyják, hogy egyedül én lefoglaljam. Végül egy nagyobb cégnél sikerült megegyeznem valakivel. A koncepció az volt, hogy egy Hűtőautó – Határautó havi fix díjért számunkra lesz fenntartva, csak akkor adják ki másnak, ha az adott dátum öt napon belül van és mi még nem jeleztük az igényünket akkorra. Ennek persze volt egy díja, de a nyári hónapokban szinte csütörtöktől szombatig minden nap rendezvényünk volt, ennek felénél kellett a hűtőautó.

A főnökömnek előadtam a dolgot, elsőre csak hőbörgött. Hogy ez milyen marha drága, ennyi erővel vehetnénk magunknak egyet. Úgyhogy utánanéztem annak a költségeinek is. Mert a fenntartása necces, le kell vizsgáztatni, műszaki, útdíjak, szerviz, engedélyek és a többi. Oké, beletanulhat valamelyikünk az intézkedésbe, de mit csinálunk vele ősztől tavaszig? Nekünk jobbára csak májustól szeptemberig kell és abból is csak júniustól augusztusig szükséges olyan gyakran, hogy arra az időre szerződjünk a hűtőautó bérlő céggel.

Végül a hűtőautó bérlésről meggyőztem

Nem hagytam nyugodni, egyre másra szajkóztam a főnök fülébe ezeket az adatokat, míg végül rámszánt negyed órát, hogy tüzetesen összehasonlítsuk a két alternatívát. Még mindig nem volt elragadtatva tőle, hogy ennyit fizessünk egy cégnek, mert lehet, hogy a hűtőautó furgonját használni is fogjuk. De a foglaló az foglaló és az elmúlt két évben gyakorlatilag végignyomtunk minden hétvégét legalább egy hűtőkocsi bérléssel a nyári időszakban.

Emellett az a költség, amit két megyével odébbről egy kétszer akkora hűtőautó bérlése jelentett pont fedezett volna egy hónapot. Legközelebb már ő telefonált a céggel és kialkudta azt, hogy a foglalónk valós bérlés esetén előlegnek minősüljön. Vagyis csak akkor bukjuk az összeget, ha nem bérlünk ennyiszer egy hónapban. Szerintem jó megoldás.