Otthontervezés a Ventil oldalával

Miért volt a Ventil segítségére szükség?

Évek óta terveztük már párommal, hogy építkezésbe kezdünk. Kuportgattunk, spóroltunk, és egyszercsak eljött az idő. Már egy ideje tudtuk, hogy érdemes nézegetnünk az ingatlanhirdetéseket, mert egy üres telekre volna tőkénk, és sose tudni, mikor jön be egy jó ajánlat. Másfél évvel ezelőtt pedig Üröm szélén vettünk egy üres, még szinte kaszálatlan telket. Persze az átíratás meg adók, miegymás sok időt elvett, mire megterveztettük, kivitelezőket találtunk, még több, igazából csodálom, hogy vannak házak, amik felépültek a huszonegyedik században. Hol van már az, hogy kalákába kivonul a fél falu, hogy segítsen és két nap alatt felhúzzák? Na de mindegy is. Végre már ott tartottunk, hogy mindkét szint megvolt, ugyan a tetőn, burkoláson, mifenéken még dolgoztak, de már nekiláthattunk beszerezni a műszaki dolgokat. Na ehhez kell a Ventil.

Szerencsére férjem ért a gépészethez, mert én nem vagyok kimondottan műszaki beállítottságú. Nem mondom, hogy ne érteném, ha elmondják, de magamtól semmi indíttatást nem érzek rá, hogy kutakodni kezdjek. Valahogy nem jön, hogy este lefekvés előtt letegyem a kezemből a magazint, hogy utánanézzek, miként kapcsolható szolárenergia a kondenzációs kazánhoz. Ó pedig, ha tudtam volna! Ugyanis pontosan ez történt pát hétre rá, a Ventil termékeit és a wikipediát párhuzamosan bújva próbáltam felfogni, amit az én drágám már csípőből tudott.

A Ventil profilja

Én ezelőtt egyáltalán nem ismertem a Ventil oldalát, de ez nem róható fel nekik, mert egyáltalán nem jártam még soha fűtéstechnikai berendezések nagykereskedelmi webáruházában. Ezzel úgy nagyjából el is mondtam, hogy mi a Ventil. Alapvetően és elsődlegesen gázkazánt kerestünk. Férjem rábeszélt a padlófűtésre, nekem egy kérésem volt csupán, hogy egy helyen a nappaliban legyen egy falszakasz, ahova felteszünk egy radiátort, aminek neki tudok dőlni. Gyerekkoromban nagyon szerettem és igényem is a közvetlen érzete egy erős hőforrásnak. A padlófűtés jó, jó, de nem olyan jó meleg. Ha az ember hazaesve a hideg téli utcáról átmelegedni szeretne, arra a kályha jó, a padlófűtés meg gyatra.

Ebből a kis radiátorból egy komplett sarok lett a végére. Vájattunk a falba egy fülkét, körülbelül az ablak alá, bár egy kissé rézsút. A fülkébe pont be lehet ülni, háttal a rövidebb élnek pedig egy vékony alumínium radiátort tettünk. Az lesz az én kis sarkom! A Ventilen tehát mi elsődlegesen kazánt, aztán radiátort, meg ezekhez kapcsolódó dolgokat kerestünk.

Tervezés a Ventil termékekkel

A gázkazán hamar megvolt, ott ugyanis nem nagyon szóltam bele a dolgok alakulásába. Igazából ez egy műszaki dolog, adott paraméterek alapján választ az ember. A Ventil oldalán ugyan több márka közül is lehetett válogatni, de így se jöttünk zavarba, mert az egyik darab annyira pont beleillett a mi házunkba, hogy elképzelhetetlen volt másikat szerezni. Annyiból adtunk egy picit az érzésnek, hogy kettővel több csonkja volt, mint nekünk jelenleg szükséges.

Ezt viszont mát korábban megbeszéltük, hogy az egész házat úgy szeretnénk kialakítani, hogy egy idő után – ha már megint van annyi tőkénk, hogy megengedhessük magunknak – részben át tudjunk állni megújuló energiákra. Ehhez azonban kéne egy puffertartály, ami önmagában olyan nyolcvanezer forint körül van a Ventil választékában, illetve maga a napkollektor sem két fillér. Mindenesetre meghagytuk a helyét, hogy később be tudjuk majd tenni.

A számomra nehezebb kérdés az volt, hogy melyik radiátor vegyünk a Ventil webáruházából? Igazából az, hogy milyen széled és mély legyen a kis fülkém, kizárólag a mi kívánságunk alapján dőlt el. Most egy bizonyos méret fölé már nyilván értelmetlen menni, mert ha tíz centit hagyunk az eredetei falból, akkor hiába teszünk oda radiátort, hideg marad mindig. De ez a rugalmasság nem határolta be úgy a lehetséges alternatívákat, mint a műszaki paraméterek tették a kazán esetében.

De végül sikerült eldöntenem, mint is szeretnék – minden férfi legnagyobb megkönnyebbülésére. A Ventil egyszerre szállította ki az összes berendezést – így láttuk jobbnak a szállítási költség végett. Ez addigra már egyáltalán nem között gondot, mert a kész és abban a pillanatban lakatlan szobákban bőven el tudtuk tárolni ezeket a berendezéseket.

Ventil beüzemelés

Alapvetően be tudta szerelni az általunk alkalmazott kivitelező is a gázkazánt, ellenben olyan modellt választottunk, amelynek akkor érvényes csak a garanciája, hogy a hivatalos beüzemelést a gyártó által hitelesített szakember végzi. Úgyhogy amint megérkezett a Ventil szállítmánya, jeleztük az ügyfélszolgálaton, hogy valaki egyszer jöjjön már erre és indítsa be nekünk a kazánt. Igazából nem volt még feltétlenül szükség rá, leginkább azt akartuk kitapasztalni, hogy minden rendben van így.

A szaki nagyon udvarias és gyors volt, páromon láttam, hogy szívesen elkávézgatott volna vele, de ment is azonnal a következő címre. Ugyan a kis kuckómat nem egészen értette, de láttam a karikagyűrűt az ujján, úgyhogy nem lepett meg, hogy tudta, mikor érdemes taktikailag hallgatni. A Ventil ezek után örökre bevésődött az emlékezetembe, hogy néha villogni tudjak vele hozzám hasonlóan műszaki analfabéta barátnőim előtt.