A legjobb radiátorok egy helyen

Milyen az ideális radiátor?

A radiátor választása sosem egyszerű feladat, aminek senki sem szívesen áll neki külső segítség nélkül, így jó, ha néhány oldalt átfut az ember, mielőtt ténylegesen belevágna a keresésbe. A radiátor kiválasztásánál fontos szempontokat kell figyelembe vennünk, és ezek közül a leginkább elhanyagolható a kinézet. Sokszor olyan darabok működnek a legjobban, amik nem nyerték el annyira az ízlésünket, mégis sokkal kielégítőbb eredményt fognak elérni hosszútávon, díszíteni és dekorálni pedig bármikor lehet.

Kérjem szakember segítségét radiátor vételéhez?

A válasz: igen. Ajánlott legalábbis, hiszen komoly dologról, a fűtésről van szó. Azért egy törölközőszárító radiátor esetében nem olyan komoly a döntés, azonban ha az egész fűtésrendszert, vagy a központi helyiségek egyikében szükséges lecserélni a radiátort, nem árt egy biztos segítség. A beszerelésnél pedig létszükséglet a megfelelő szaktudás, hiszen könnyen balesetveszélyessé válhat a fűtésrendszer, ha nem tökéletes a felszerelés. Ennél a lépésnél tényleg szükséges a profi segítség, mert a szakszerűtlen felhelyezés komoly gondokat okozhat és balesetveszélyessé is válhat.

Milyen anyagból készülnek radiátorok?

A különböző anyagok különböző tulajdonságokkal járnak, melyek háztípusonként, a szobától függően és attól, hogy milyen fűtési célzattal, milyen gyakran használjuk az adott készüléket, változnak. Nincs tehát egyetlen jó válasz arra, hogy melyik anyagtípus a legjobb, arra viszont van, hogy melyik a legjobb választás Neked! Nézzük tehát a különböző anyagokat: beszélhetünk acél-, öntöttvas-, réz-, alumínium-, rozsdamentes acél- és üvegradiátorokról is. A szakértő segítsége ekkor is jól jöhet, hiszen minden szoba és fűtési rendszer egyedi, így ahhoz mérten is kell kiválasztani a számunkra leginkább ideális darabot. Fontos szabályok is vannak ezzel kapcsolatban, amit mindenképpen figyelembe kell vennie az embernek a választás során: ilyen például az, hogy alumínium készüléket és acél darabokat nem lehet egy rendszeren belül alkalmazni.

Milyen üzemmódok közül tudok radiátort választani?

Attól függően, hogy milyen fajta berendezés van az otthonunkban, ezeket a radiátortípusokat tudjuk megvásárolni: elektromos radiátor, meleg vizes rendszerhez való készülék vagy ezek kombinációja, a vegyes üzemű radiátor. Ha nem szeretnénk rendszert váltani, mindenképpen olyan terméket válasszunk, ami a mi meglévő rendszerünkhöz ideális, amilyen a korábbi darab is volt, azonban ha nagyobb átalakítást tervezünk az otthonunkban, akkor érdemes lehet megvizsgálni, hogy a leginkább ideális fűtéstípust használjuk-e éppen, vagy egy másikkal esetleg jobban is járhatnánk, ha hosszútávú befektetésként tekintünk a dologra.

További radiátor fajták

Többféleképpen osztályozhatjuk még a készülékeket (https://www.ventil.hu/radiator). Ilyen például a technológiai felépítése, ezek alapján beszélhetünk a lapos fajtáról, a csőről, a tagos készülékekről és akár egyedi kinézetek közül is válogathatunk, míg más szempont szerint beszélhetünk álló elhelyezésű felszerelésről vagy fekvő darabról is. Manapság talán a legelterjedtebb mind közül a lapradiátor, mert könnyű tisztítási lehetőségével és minimalista, elegáns megjelenésével minden háziasszony kedvence lehet. A redőket alkalmazó korábbi termékek tisztítása nem volt egyszerű feladat senki számára, és sokszor okozott gondot a makacs foltok eltávolítása főleg az olyan háztartásokban, ahol gyermekek is vannak. A lurkók számára könnyen az egyik kedvenc hobbivá válhat a gyurma megolvasztása a meleg készüléken, azonban annak rémálom lehet ez a játék, aki az apró szellőzőket próbálja a megmaradt foltoktól megszabadítani.

A törölközőszárító radiátor

Úgy gondolom, minden háztartás számára elengedhetetlen egy ilyen darab a fürdőszobába. Rendkívül praktikus, kis helyet foglal, mégis nagy segítség a téli vagy a panel lakásban való szárításban, spórolhatunk is a csupán nedves törölközők itteni szárításával. Egyszerre szárítja a törölközőket és melegíti fel a kisebb helyiséget, ezért a téli reggeleken gyors megoldás lehet átöltözés előtt néhány percig járatni, hiszen senki sem szeret egész testében a hidegtől remegve ruhát cserélni. Ha esetleg az alap fűtési rendszert az őszi vagy tavaszi hónapokban nem is akarjuk bekapcsolni, de a reggelek vagy az éjszakák túl hidegek ahhoz, hogy valamilyen extra hő nélkül kibírjuk, akkor elég, hogyha csak a törölközőszárító lesz bekapcsolva, és ez a problémánk egycsapásra képes megszűnni. Ez a trükk nagy segítség lehet a spórolásban is, hiszen a többi radiátor nem megy feleslegesen, nem kellett az egész lakást felfűteni, miközben mi mégis kellemesen langyos időben készülődhetünk a munkába vagy az iskolába menet. Ezért szerintem remek döntés a többi készülék mellé még egy ilyen különleges darab beszerzése is, hogyha egy kicsit modernebb és költséghatékonyabb otthonra vágytunk mindig is. Az egyik legjobb extra felszerelés, amit az egyébként is szűkös fürdőszobába még azért érdemes beszerezni és felszerelni, hiszen a kialakításának köszönhetően nem igényel jelentősebb helyet.