Miben lehet segítségünkre a genetikai kivizsgálás?

A genetikai kivizsgálásról bővebben

A genetikai kivizsgálás talán még nem annyira ismert vagy népszerű formája akár a mindennapi betegségek kezelésének, azonban az orvostudományra egyszer hatalmas hatása lesz, hogyha szélesebb körben is elterjed. De mi is pontosan a genetikai kivizsgálás, hogyan zajlik és hányszor kell elvégeztetni? Mire is jó pontosan? Ezekre a kérdésekre fogjuk most a választ keresni.

Mi is az a genetikai kivizsgálás?

Egy egyszeri vizsgálatról van szó, amelynek során fájdalommentes módon tudunk DNS-mintát küldeni az adott központnak, ahol a mintát alávetik a genetikai kivizsgálásnak. Eredményeképpen hatalmas ajándékot és „fegyvert” kap vissza az ember, ugyanis ez a vizsgálat a genetikai állományunkat megvizsgálva tudja megmutatni, hogy milyen öröklődő betegségekre vagyunk hajlamosak. A mai gyógyítás tehát már tulajdonképpen a megelőzés szintjén mozog, így nem a már bekövetkezett bajt gyógyítjuk, hanem a betegségnek a lehetőségét. Ez persze járhat az életmód változtatásával, illetve szűrővizsgálatok rendszeres látogatásával is. Kiválóan alkalmas továbbá az új orvoslás arra is, hogy a gyógyszerallergiákat és érzékenységeket megállapítsa. Mit is kapunk tehát tulajdonképpen egy genetikai kivizsgálás során? Egy olyan adathalmazt, ami segít többfajta betegség megelőzésében, illetve a kialakuló, nem genetikai betegségek kezelését is nagyban megkönnyíti.

A genetikai kivizsgálással vagy anélkül

Nézzünk is meg egy példát. Tegyük fel, hogy az ember összeszed valamilyen baktérium által okozott betegséget, amit értelemszerűen antibiotikummal gyógyítanak. Ha nincs a kezünkben egy papír a genetikai vizsgálat eredményével, akkor az orvos tulajdonképpen találomra ír fel gyógyszert, amire akár könnyen allergiás is lehet az ember (persze kéne tesztet készíteni erről, de ez sokszor elmarad), de ha nem is allergiás, akkor sem biztos, hogy ez a hatóanyag a számára leginkább megfelelő. Ilyenkor lehetséges, hogy a betegség tovább fog tartani, esetleg a végén másik gyógyszert is ki kell majd próbálnunk. Különösen nehéz eset ez, hogyha az ember rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, így fontos, hogy az időszakos kezelés gyógyszerei és a rendszeres gyógyszerek egymásra nem fejtenek ki negatív hatást, tehát biztonsággal szedhetők együtt. Ha az embernek többfajta betegsége is van, a gyógyszerek összehangolása sokszor kórházi felügyelet alatt történik, ami napokat, sőt akár heteket is igénybe vehet.

Nézzük meg, milyen az élet azonban, hogyha az embernek van egy genetikai kivizsgálásról szóló eredménye. Ilyenkor az allergiákat könnyebben ki lehet zárni, ezért biztonsággal szedhetjük a legtöbb készítményt. Antibiotikum- és számos más gyógyszer esetében akár azt is meg tudják állapítani, hogy személy szerint számunkra melyik a leginkább megfelelő készítmény, így a gyógyulási idő sokkal gyorsabb lehet, mint az általános. Fontos az is, hogy a gyógyszereket több betegség esetén így sokkal könnyebben össze lehet állítani, így akár kórházi megfigyelés nélkül is meg lehet ejteni, vagy akár ott is sokkal kevesebb időt töltve lehet ezt a folyamatot véghezvinni.

A genetikai kivizsgálás és a biztonság

Habár az orvostudomány fejlettebb, mint korábban bármikor, még mindig rengeteg ember kerül rossz állapotba vagy akár meg is hal egy-egy allergia vagy rosszul megválasztott gyógyszer miatt, esetleg olyan gyógyszerek kombinációjától, amit a szervezete nem képes együtt feldolgozni. Egy genetikai vizsgálat azonban az ilyen jellegű kockázatot nagyban tudja csökkenteni. A kivizsgálás nem más, mint egy biztonságot jelentő irata a genetikai kódolásunknak, tehát hogy mit tud a szervezetünk jól befogadni, mire érzékeny és mit nem képes feldolgozni. Lényegében, ezzel a technikával megismerhetjük az emberi testet, mielőtt még gyógyítani kezdenénk a test betegségét. Arról, hogy milyen betegségeknél, érzékenységeknél lehet ez a vizsgálat hatalmas segítség, részletes információkat lehet találni a genetikai kivizsgálás oldalán.

A genetikai kivizsgálás akár ajándék is lehet

Mindenki szereti biztonságban tudni a szeretteit. Ez nem is kérdés, hiszen mindannyian sebezhetők vagyunk, és egy családtag megfázása is sokszor ijesztő élmény lehet. Ez a vizsgálat remek ajándék akármelyik családtag számára. Idősebb szülőknek, nagyszülőknek kifejezetten fontos lehet, hogyha gyógyszereket kezdenek szedni, így könnyedén találhatnak megoldást a problémáikra. De nem csak az idősek számára olyan fontos ez a vizsgálat. Ha a gyermekeinket vetjük alá ennek a procedúrának, egész életükben sokat profitálhatnak belőle. Mindössze egyszer kell elvégeztetni a vizsgálatot, és így ők már fiatal koruktól kezdve tudatosan dolgozhatnak a megelőzésen a megfelelő életmóddal, és a rendszeres szűrővizsgálatokkal.

Ez a vizsgálat tehát nemtől és kortól függetlenül mindenki számára hasznos segítség az egészség megtartásában, a megelőzésben, a már kialakult betegségek kezelésében és az allergének tudatos kerülésében. Ha fontos Önnek is az egészsége, mielőbb vegye kézbe ezt a hasznos információcsomagot, hogy többet tudjon meg a testéről, és ennek tudatában tudjon megelőző és hosszú, egészséges életet élni.