Így kihasználható a hűtős furgon

hutos-furgon_pic4

Érdemes-e hűtős furgont választani? 

A hűtős furgon egy nehezen kihasználható jármű, hogyha az ember egyszer jobban megismerkedik a használatával. Általában vállalkozásoknak hasznos, vagy egyszerűen olyan magánszemélyeknek, akik sokat foglalkoznak az ilyen jellegű szállítással és egy idő után ebből is egy üzlet jön létre, de ha önmagában nézzük, nem egy mindennapos városi közlekedési eszköz, amit az ember praktikusnak ítél. Így persze felmerül a kérdés, hogy érdemes-e saját hűtős furgont vásárolni, vagy sem. Most ennek a pró és kontra érveit fogjuk megnézni. 

hutos-furgon_pic2

A saját hűtős furgon

Mikor érdemes tehát saját magunknak vásárolni egy hűtős furgont? Persze akkor nem rossz, hogyha mondjuk saját vállalkozásunk van, és ahhoz szinte mindennap szükséges az eszköz, így tényleg nem marad kihasználatlan semmilyen tekintetben. Ekkor jó döntés lehet, főleg hogy ha esetleg valamilyen oknál fogva nem lesz rá többé szükség, el lehet adni, és az is egy kis plusz pénz. Amikor az ember egy vállalkozást vezet, akkor az ilyen dolgokra figyelnie kell, hiszen egyik vállalkozás sem teljesen biztos, ezt talán megtanultuk az elmúlt néhány évben a koronavírus és a szomszédos háború, az infláció kapcsán. A kezdő vállalkozások egyébként is fokozott veszélynek vannak kitéve ilyen helyzetekben, hiszen nem vetették még meg a lábukat a talajon, nincsenek nagy profitok, talán még a befektetett összeget sem hozták vissza, úgyhogy jó döntés ilyenkor még talán nem fektetni olyan specifikus saját járműbe, mint egy hűtős furgon. Hogyha azonban már biztos a helyzet, és anyagilag sincs megszorítva a cég, jó döntés lehet a kihasználtság szempontjából a saját jármű választása. Ilyenkor azért nem csak a vásárlás összegével kell számolnunk, hanem a karbantartás összegével is, persze szükség van a kötelező biztosításokra, és mindenféle alkatrész tönkre mehet egy idő után. E mellé jönnek még a matricák, az üzemanyag díja, a vizsgáztatások, még olyan apróságok is, mint az ablakmosó folyadék vagy jégoldó szer. 

A hűtős furgon bérlése lehet a megoldás?

Szerintem minden hasonló problémára a legjobb megoldás mégis csak a bérlés, mivel a hűtős furgonra azért még a cégeknek is sokszor nincs szüksége nagyobb gyakorisággal. Hogyha mondjuk csak heti két-három szállítási napra kellene egy hűtős furgon, akkor arra tökéletes megoldást tud biztosítani egy bérlet is, ami ráadásul biztosítani tudja az adott modell elérhetőségét az ember számára. De ugyanígy lehet szó alkalmi bérlésről, szerintem az is nagyon megéri, hiszen az embernek ha tényleg csak bizonyos esetekben van szüksége egy járműre, akkor jó döntés lehet egy ilyen lehetőséget igénybe venni, más nem is nagyon van. Kölcsönkérni lehet még, viszont az elég kellemetlen helyzeteket tud szülni, hogyha mondjuk valami történik a járművel. A bérlés során az ilyen kérdések előre le vannak fektetve, nem fog senkit meglepetés érni, hogy ki miért vállalja a felelősséget. 

A hűtős furgon bérlésének menete

Maga a hűtős furgon bérlése nem egy nagy feladat, ki kell nézni a kölcsönző cég honlapján, hogy melyik járművet szeretnénk, és utána már csak az a dolgunk, hogy felkeressük a céget, lefoglaljuk a járművet az adott időtartamra, utána pedig személyesen be kell menni megkötni a szerződést. Hogyha vállalkozóként szeretnénk igénybe venni a szolgáltatást, akkor szükség lesz olyan iratokra is, mint a cégkivonat, ha magánszemélyek vagyunk, akkor pedig tényleg csak a személyes irataink kellenek majd. A sofőrnek persze mindig jelen kell lennie, és a megfelelő vezetői engedélyét be kell mutatnia. Magának a bérlésnek azért van néhány szabálya, x évnek el kell telnie a jogosítvány megszerzése után, és az ember nem lehet fiatalabb egy bizonyos kornál, ez általában azért persze nem szokott nagyobb gondot okozni. 

hutos-furgon_pic1

Mennyi a hűtős furgon bérlés költsége?

És hát mennyi is kerül egy hűtős furgon bérlése? Ez igen eltérő lehet attól függően, hogy milyen a modell, hány napra lesz szükségünk rá, egyáltalán melyik céget választjuk. Tudni kell, hogy a kisebb raktérrel rendelkezők persze kevesebbért bérelhetők, és ugyanígy egy régebbi modellel is spórolhatunk egy pár száz forintot. A hűtős furgonoknak elég széles választéka van, úgyhogy erre nehéz válaszolni, abban tudok a segítségére lenni inkább az olvasóknak, hogy ajánlok egy olyan kölcsönzéssel foglalkozó céget, akiknél a lehető legjobb ár-érték arányt találhatja az ember. Érdemes azért több helyen szétnézni, mivel akár egy-egy modell esetében is lehetnek jelentős eltérések az árazásban. Ennek ellenére ne válasszunk olyan helyet, ami néhány kilométernél távolabb helyezkedik el, mert akkor az üzemanyag költségei, meg az idő húzása is rájön az árra gyakorlatilag, és ugyanott tartunk, csak még bonyolultabb is lesz így a bérlés folyamata. 

 

Ennyiből talán már mindenki kitalálhatta, hogy számára melyik a legjobb megoldás, szerintem mindkettő lehetőségnek megvannak a maga előnyei is hátrányai, úgyhogy érdemes lehet gondolkozni az ügyön. Hogyha pedig a döntés mellett tesszük le a voksunkat, megint csak keressük a legjobb lehetőségeket, és ne ragadjunk le az első jól hangzó ajánlatnál.