Bajba kever az ittas járművezetés

ittas-jarmuvezetes_pic2

Feledékenységed miatt ne keveredj Ittas járművezetés bűnébe!

A mindennapok nehézségében előfordul, hogy az ember szívesen tölt időt egy kocsmában, vagy csak meglátogatja egy kedves ismerősét és közös italozásba kezdenek a délután folyamán. Aztán megeshet, hogy az ember, főleg, ha vezet, el is feledkezik arról, hogy bizony jobban tette volna, ha nem ül járműbe, miután alkoholt fogyasztott. Sajnos, ugyanis rengeteg baleset az ittas járművezetés miatt van a világban, de ha még az ember nincs is alkohol behatása alatt, csupán csak alkohol került a szervezetébe, egy bizonyos véralkoholszint után kimutatható az a szint, miután már a jogosítvány is veszélybe kerülhet.

Mi számít ittas járművezetés esetnek?

A Btk. 240.§ (3) bekezdése azt határozza meg, hogy büntetőjogi szempontból ki tekinthető ittas állapotban lévő személynek, tehát azt, hogy ki követett el ittas járművezetést. Ezen bekezdés alapján, ittas állapotban lévő személynek tekinthető az, akinek a szervezetében 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb érték „előidézésére alkalmas” szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van.
Jelen definíció szerint, tehát az ittas állapotnak nem feltétele az, hogy valaki az elfogyasztott alkohol befolyása alatt legyen ( részeg legyen), tehát hogy felszívódjon a szervezetbe a teljes alkohol mennyisége. Ittas állapotban van már az a személy is, aki megitta azt a mennyiségű alkoholt, ami később felszívódva a fenti értéket idézi elő majd. 
Az ittas állapotnak különböző fokozatai vannak, de a meghatározott befolyásoltsági szint alatt az alkoholos befolyásoltság nem igazolható, így amikor ezt az értéket meghaladja az alkohol mennyisége, akkor (az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet módszertani levele alapján) megkülönböztetünk igen enyhe, enyhe, közepes, súlyos és igen súlyos ittas állapotot is.

ittas-jarmuvezetes_pic3

Abban az esetben, ha előidézik és intézkedés alá vonják az ittas vezetésen kapott személyt, annak tudnia kell azt, hogy mindenképpen forduljon ügyvédhez! Akivel szemben büntetőeljárás indult, gyakran csak a jogosítvány elvételének pillanatában döbben rá, hogy veszélybe kerülthet a munkavégzése, megélhetése, gyermekeinek, esetleg idős hozzátartozóinak ellátása azzal, ha elveszti a jogosítványát, hiszen sokszor bele sem gondolunk abba, miért is van szükségünk a járművünkre.

Mi az ittas járművezetés következménye?

Az ittas járművezetés miatt indult büntetőeljárások túlnyomó részében a terhelt vezetői engedélyét a hatóságok elkobozzák, vezetési jogosultsága szünetelni fog a végleges döntés meghozataláig. Aki ennek ellenére vezet, az engedély nélküli vezetés szabálysértést követi el.
Ezért őt a hatóság 150 000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal, 1 hónaptól 1 évig terjedő időtartamú járművezetéstől eltiltással, sőt akár szabálysértési elzárással is büntetheti. Ezért mindenképpen szem előtt kell tartania a személynek azt, hogy ha már nem vezethet, semmiképpen se használja a járművét.

Az ittas vezetők igazoltatását a helyszínen leggyakrabban egy ún. nem hitelesített mérőeszközzel, az alkoholteszter alkalmazásával végzik el. Ez az eszköz csak arra alkalmas, hogy a hatóság megállapíthassa: van-e alkohol a sofőr szervezetében. Amennyiben a mérés pozitív, akkor azt minden esetben meg kell ismételni, mivel az alkoholos befolyásoltság mértékét ugyanis minden kétséget kizáró módon igazolni kell az ittas vezetés miatt indult büntetőeljárásban. Ezt elvégezhetik hitelesített alkoholszonda-értékek alapján, de vérvétel útján levett vérminta vizsgálatával is.

A hatóságok légalkoholszint- vagy véralkoholszint-határok alapján állapítják meg hitelesen azt, hogy ki van befolyásolt állapotban. A kilélegzett levegőből mért alkohol mértékegysége a milligramm/liter (mg/l), a vérmintában mért alkohol mértékegysége pedig a gramm/liter (g/l). Véletlenszerűen úgy alakult, hogy e két mértékegység úgy aránylik egymáshoz, hogy 0,5 g/l véralkoholszint körülbelül 0,25 mg/l légalkoholszintnek felel meg.

ittas-jarmuvezetes_pic1

Minek számít az ittas járművezetés?

Egy rossz döntés meghozatala után meglehetősen könnyen előfordulhat azzal, aki alkoholt fogyasztott majd gépi meghajtású járművét vezetett, hogy vele szemben bizony büntetőeljárás fog indulni. Ha a szervezetben található véralkoholszint nem éri el a 0,50 gramm/liter véralkohol-koncentrációt, illetve 0,25 milligramm/liter légalkohol-koncentrációt, akkor a cselekmény nem bűncselekmény, hanem csak szabálysértésnek fog számítani. Ez a szerencsésebbik eset, mivel bűncselekményről, akkor beszélünk, ha az járművezető szervezetében a 0,50 gramm/liter véralkohol-koncentrációnál, illetve a kilélegzett levegőben a 0,25 milligramm/liter légalkohol-koncentrációnál nagyobb érték előidézésére alkalmas szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van. 

Az ittas járművezetés elkerülhető, ha a jogosítvánnyal rendelkező személy a lehető legjobban odafigyel arra, mikor vezeti járművét. Amennyiben alkoholt fogyasztott, érdemesebb taxival vagy tömegközlekedéssel hazamennie, esetleg ideiglenesen elszállásolnia magát vagy gyalogolnia, hogy ne veszítse el a jogosítványát, mely a későbbiekben sok probléma forrása lehet az életében.
Vigyázzon magára és embertársaira is!