KATA számlázás, avagy miben különbözik a KATA számlázás más számlázási formáktól?

KATA számlázás illetve a KATA adózás alapjai

Úgy gondolom a legtöbb adózásban kicsit is jártas embernek, abszolúte nem szükséges bemutatnom a Katás adózást. Aki esetleg mégsem lenne tisztában azzal, hogy mit is takar a Katás rendszer vagy esetleg a KATA számlázás, annak elöljáróban annyit fontos tudnia, hogy a kis vállalkozások, vagyis a 12.000.000 forint alatti éves bevétellel rendelkező magánjellegű vállalkozók leginkább kedvező tételes adózási formájáról beszélünk. Sokan úgy gondolják, hogy a KATA adózás valójában nem egy adózási forma, hanem egyfajta vállalkozás típus, egy vállalkozás alternatíva melyet olyan emberek választhatnak, akik kisvállalkozók. Ez természetesen abszolút nem így van a KATA az nem egy vállalkozásforma, hanem egy adózási rendszer, mely egyébiránt nagyon kedvező feltételeket biztosít az ügyfeleinek. Hiszen engedélyezi, hogy akár másféle adókat is válasszanak az adott adózási forma mellé, továbbá maga az adó százaléka és abszolút a legkedvezőbb és tulajdonképpen bármiféle kisvállalkozó kiválthatja ezt az adózási formát.

A tapasztalatom az, hogy nem csupán a KATA adózás és vállalkozás körül vannak kérdések, hanem a KATA számlázás körül is rengeteg olyan tévhit és kérdés merül fel, mely körül érdemes letisztázni a dolgokat, ugyanis abszolúte nem állnak helyt ezek a feltételezések. Az alábbiakban a KATA számlázásról szeretnék röviden és lényegre törően írni, eloszlatva azzal minden tévhitet mely e köré a téma köré épült fel.

A KATA számlázás, avagy miben különbözik ez a számlázási forma, más formáktól?

A KATA számlázás alapvetően egy rendkívül egyszerű folyamat és nem is igazán különbözik másfajta adózási formák számlázási típusától. Tulajdonképpen az egyetlen lényegesen eltérő momentum az, hogy a számlán meg kell jelölni azt, hogy a számla kiállító KATÁS számlázással él. Úgy gondolom minden magán vállalkozó tisztában van azzal, hogy bármiféle gazdasági folyamatot hajt végre, kötelessége arról számlát előállítania és amennyiben ezt nem teszi olykor igen komoly büntetésre számíthat. A KATÁS számla előállítása nem feltétlen egy bonyolult feladat, ugyanis viszonylag kevés könnyen megjegyeztető információt kell tartalmaznia. Az első és talán legfontosabb ilyen jellegű információ az, amelynek szerepelnie kell a számlán az a gazdasági folyamat dátuma, egészen pontosan annak a dátumnak kell szerepelnie a számlán, mely napon történt az eladás/vásárlás stb. Ennek feltétlen pontosan kell szerepelnie a számlán ugyanis amennyiben nem pontosan szerepel az már egy ellenőrzés esetén, akár hamisításnak is számíthat, így alaposan figyeljünk oda, hogy a megfelelő dátumot írjuk rá a számlára.

A KATA számlázás sorszáma

A következő szintén fontos momentum a KATA számla kiállításának a folyamatában a számla sorszáma. Ennek csak úgy, mint egy egyszerű nyugta esetében feltétlen szerepelnie kell az adott számlán, hiszen ettől lesz hiteles az adott számla. A következő szintén nagyon fontos lépés a vásárlás/ eladás/ pénzügyi folyamat két személyének a pontos adatai. Vagyis a szolgáltatás nyújtó illetve a termék értékesítő neve, címe, adószáma illetve abban az esetben, ha csoportos adó esete áll fent akkor ennek az első 8 számjegye. Ezt követően a KATA számlának tartalmaznia kell a termék beszerzőjének is ezen adatait tehát egészen pontosan a nevét, címét, adószámát, de természetesen ez csak akkor áll fent, ha ez a személy az különbözik az eladótól, vagyis egy megbízott esetleg alkalmazott, felhatalmazott végzi az adott folyamatot. A következő feladat az eladott/ megvásárolt termék/ szolgáltatás egészen konkrét megnevezése illetve megjelölése. Tehát példának okáért, ha egy porszívót veszünk, akkor az adott porszívónak a típusától kezdve a cikkszámáig minden egyes adatát fel kell tüntetni a korrekt számlázás tekintetében. Ezen felül szükséges a pénzforgalmi elszámolást is fel tüntetni, illetve az adóalapot is kötelező. Továbbá szintén feltüntetendő az alkalmazott adó mértéke, az áthárított adó, az önszámlázás kifejezés abban az esetben, ha a beszerző állítja ki a számlát, az adómentesség fennállta esetében ennek a jelzése. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy ezen felül még szükséges egy-két adatot feltüntetni, melyek az itteni felsorolásban nem szerepelnek, de ennek érdemes utána nézni olyan oldalon, ahol kifejezetten a KATA számlázásra vannak szakosodva.

Úgy gondolom tisztán látható, hogy a KATA számlázás nem különbözik jelentős mértékben másfajta számlázási szabályoktól, sőt valójában nagyon hasonlít más számlázásokra. Akit bővebben érdekelne a Katás adózás, vagy a KATA számlázás illetve bármi, ami ezzel szorosan összefügg, annak nagyon ajánlom, hogy érdeklődjön személyesen az adott erre a célra kijelölt hivatalnál, ahol egészen biztosan tudnak válaszolni minden felmerülő kérdésre.