Miért jó a zöldség házhozszállítás? Kipróbáljuk!

A zöldség házhozszállítással csak jól járunk?

Magyarországon ugyan még gyerekcipőben jár az élelmiszer és így a zöldség házhozszállítás, de már számos külföldi cég bővíti a piacot. Csak az elmúlt néhány hónapban 18-20 százalékkal bővült, amely annak is köszönhető, hogy tulajdonképpen a semmiből robbant be ez a szolgáltatás. A versenyhelyzet számos nagy és kisvállalat között zajlik és elsősorban a termékek minősége, na meg a házhozszállítás sebessége a mérce. És egyre inkább az utóbbi vállik a meghatározóvá. Ez nekünk, vásárlóknak pedig csak jó, mert így akár néhány óra alatt házhoz kaphatjuk a szükséges termékeket és még csak meg sem kell erőltetnünk magunkat. Év végére már biztosan tudni fogjuk, van-e jövője ennek a rendszernek, de vásárlóként már most biztos vagyok benne, hogy többször is igénybe fogom venni a például a zöldség házhozszállítást. Miért? A továbbiakban erről is szót ejtek.

Hogyan történik a zöldség házhozszállítás?

Amellett, hogy nagyon kényelmes házhoz kérni az élelmiszert, hiszen fel sem kell kelnünk a kanapéról és nem kell végigmasíroznunk a zsúfolt élelmiszerboltok polcai között, még azzal szemben is védve vagyunk, hogy olyasmi kerüljön a kosarunkban, amelyre csak azért figyeltünk fel, mert éppen elmentünk mellette. A zöldség házhozszállítás így csak előnyös a számunkra. Ehhez nekünk semmi más dolgunk nincs, mit kiválasztani a szükséges zöldségeket, bepakolni őket a virtuális kosarunkba és leadni a rendelést. A legtöbb helyen utánvéttel is kérhetjük, így minden gond nélkül visszaküldhetjük, amennyiben valami probléma van a termékkel és nem kell utána a pénzünkre várunk.

 

Az új háztartásunkat egy olyan szemléletben szeretném vezetni, amely egyrészt környezettudatosabb, másrészről gazdaságos is. Ehhez minden olyan tényezőt figyelembe kell vennem, amely a bevásárlással jár: idő, pénz és minőség. Például a zöldség házhozszállítás során időt és pénzt is megtakarítok. Ennek egyik okáról már szót ejtettem. Másik oka pedig az, hogy ezzel üzemanyagot is spórolok, s ezzel a károsanyag kibocsátásunk is csökken. A kiszállítók egyszerre több csomagról gondoskodnak, ezért jóval kevesebb kört tesznek meg, mint azoknak az embereknek az összesége, akik személyesen intézik a bevásárlást. Ha ebből a rendszerből két-három háztartás kiesik, már jót tettünk a bolygónkért. És a vásárlásra szánt időt hasznosabban is eltudom tölteni, például a családommal, kutyasétáltatással vagy sportolással. Azon sem kell aggódnom, hogy nyitva legyenek még a boltok, ha esetleg hosszúra nyúlik a nap, és nem a boltban vagy áruházban derül ki, hogy éppen kifogytak a paradicsomból.

Megbízható a zöldség házhozszállítás?

Felmerül a kérdés, hogy amit kiszállítanak nekünk, az friss és megbízható árú-e. Ez különösen aktuális például a zöldség házhozszállítás vagy gyümölcsök esetében, de megemlíthetnénk még a húsokat is ennél a témánál. Erre, mint minden rendelés esetén, az egyetlen biztosíték az, hogy átvételkor ellenőrizzük és ha problémát tapasztalunk, akkor visszaküldjük és reklamálunk. Ez nem igényel több időt, mintha visszavinnénk valamit a boltba. Akár telefonon, akár elektronikus üzenetben megtehetjük a panasztételt, ha nem vagyunk elégedettek a zöldség házhozszállítással. Csökkenjük az ilyen esetek lehetőségét, ha megbízható webáruházból szerezzük be a friss hozzávalókat. Például nézzünk szét a https://chefmarket.hu/kategoria/zoldseg-es-gyumolcs oldalon, ahol akár darabolt és szeletelt élelmiszereket is beszerezhetünk, s ezzel újabb értékes perceket spórolunk meg. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy amikor házhoz rendelünk valamit, akkor az tovább fog tartani, mintha spontán leugranánk a sarki közértbe. Előre kell kalkulálni és akkor nem érhet minket olyan kellemetlenség, minthogy nem tudjuk elkészíteni a vacsoránkat, vagy a vendégváró fogásokat. Ezek a mindennapi gyakorlatok segítenek abban is, hogy tudatosabb vásárlók legyünk és ügyesebben tervezzünk. Ha egyszer-egyszer kérünk zöldség házhozszállítást, akkor is jól járunk. Én mindig azt mondom, hogy a puding próbája az evés. Idő megtalálni a nekünk megfelelő áruházat is. Ez nincs másképp az online vásárlás esetében se.

Mikor praktikus a zöldség házhozszállítás?

Egyértelműen akkor, amikor nincs elegendő időnk mindenre és nagyobb tételben, hosszú távra tárazunk. Egy-egy termékben felesleges gondolkoznunk, inkább a havi, kétheti adagokat érdemes házhoz kérni. Hasznos lehet abban az esetben is, ha vendégeket várunk. Ilyenkor nem fontos az sem, hogy a kért zöldség, gyümölcs, élelmiszert hosszú ideig elálljon a feldolgozás előtt, mert az egy-két napon belül megtörténik. A zöldség házhozszállítás szerencsére vidéken is egyre elterjedtebb, így mi is örülhetünk és kipróbálhatjuk. A költözés után fejest is ugrok a lehetőségbe és a tapasztalataimat megosztom veletek is. Nekem egy nagyon szimpatikus opció az ajtómhoz rendelni az élelmiszereket, mert sajnos az az ember vagyok, aki hajlamos telepakolni a kosarát mindenféle szükségtelen dologgal.