Kinek nem való a kontaktlencse?

Kontaktlencse típusok

Alapvetően kontaktlencsére az szorul, aki rövid-, illetve távollátó és ezt nem komplikálja semmiféle cilinder, kancsalság, vagy egyéb látást befolyásoló szemészeti állapot. A kontaktlencsék közötti két nagy tábor közül ez a jelentősebb. Emellett azonban léteznek a „kozmetikai kontaktlencsék”, azaz olyan lencsék, amik látáskorrekcióra nem jók, mivel semmiféle dioptriát nem javítanak, viszont adnak egy különleges színt, mintát, ami elfedi a viselő íriszét. Így külső szemlélőnek egészen máshogy fest a tekintete. Ez a kontaktlencse ugyanúgy egy szemészeti eszköz, s éppen ezért semmivel sem kevésbé kell rá vigyázni, vagy kevésbé alaposan tárolni.

A korábbi nagy, látáskorrekció kontaktlencse tábor is tovább bontható két nagy egységre. Az egyik a lágy, a másik a kemény lencsék világa. Mára sokat fejlődött ez a technológia is, korábban azonban egy nagyon erős – akár tízes – korrekciót csak kemény lencsével tudtak elérni. Ugyanígy azonban feloszthatók a lencsék nem használat célja, hanem ideje alapján. Ez által léteznek napi, heti, havi lencsék, attól függően milyen sokéig hordhatja ugyanazt a lencsét az ember. Ez persze nem jelenti, hogy abban is alszik és sose veszi ki, de nem kell másikat vegyen.

Kontaktlencse folyadék

Akinek valaha volt kontaktlencse viselő ismerőse, barátja, családtagja, netalán ő maga, az biztosan emlékszik rá, hogy nincsen lencse tok és folyadék nélkül. Ez még a kontaktlencse színes, kozmetikai verzióira is érvényes. A folyadék sokféle célt szolgál, bár szükségessége olykor megkeseríti a viselő életét. Sokkal nehezebb spontánul ott maradni valahol, ha nincs nálunk a tok, amibe éjszaka kivehetnénk és a folyadék, amivel éjszaka és reggel a betétel előtt lemoshatnánk. Általános gyakorlat, hogy aki lencsét hord, mindig tart magánál egy kis adag folyadékot is.

A folyadék elsődleges célja tehát a tisztítás. Egy lencséhez számtalan apró szösz, porszem, kosz ragadhat. Egyfelől a szösz nagyon kellemetlen, ha beszorul a lencse alá, egyenesen nekipréselődve a szemünknek. Nem okoz feltétlenül maradandó sérülést, de az biztos, hogy észrevesszük, ahogy szúr minden pislogásnál. Emellett van egy indokolt fertőtlenítő hatása is. Bármi akarna is megtelepedni rajta, a folyadék biztosan eltünteti. Ez főleg hosszútávon hordott lencséknél fontos.

A másik célja a kontaktlencse folyadéknak a lencse frissen tartása. Mivel közvetlenül a szemünkkel érintkezik, feltétlenül fontos, hogy olyan anyagból készüljön, ami nem ingerli, hosszú távú hordás mellett sem károsítja a szervezetünket. Ehhez az is fontos – lágy lencse esetén pláne – hogy a lencse fizikai állapota se változzon. Ne legyen túl merev, ne sértse fel a szemünket. A lágy lencse ráadásul szárazon össze is ugrik, ami végképp kellemetlen, legrosszabb esetben csak műtétileg távolítható el.

Kontaktlencse használata

A kontaktlencse hordás egyik legnagyobb ellenérve szokott lenni, hogy „turkálni kell a szememben”. Ezen minden lencseviselőnek át kell egyszer esnie, de a szemészeten előszeretettel segítenek megtanítani, akár maguk az olyan optikák, mint az eOptika, hogyan helyezd be majd vedd ki a lencsét. A berakás valamivel nehezebb, ugyanakkor, ha túlhordjuk a lencsét és későn állunk neki, a kivevés sem leányálom. Fontos, hogy türelmesek legyünk magunkkal, és gondosan ápoljuk a lencsét. Az a jelent a filmekben, hogy kiesik valakinek a szeméből egy kontaktlencse a földre, mindenki összetapossa, és miután megvan, valaki csak úgy könnyedén berakja a szemébe – na ilyen is csak a mesében van. Koszos, tán szakadt is, biztosan nem helyezném egy alapos mosás nélkül a szemembe, ráadásul másoknak behelyezni egy lencsét kifejezetten nehéz.

A kontaktlencse behelyezése valójában türelmet és gyakorlást inkább igényel, mint nagy trükköket. A lencsét alaposan meg kell mosni, a kezünket szintén. Ha ragaszkodunk a szappanhoz, feltétlenül öblítsünk alaposan, mert ha a szappan rámegy a lencsére, onnan meg a szemünkbe, csípni fog. A lencsét helyezzük a mutatóujjunk párnájára, a másik kezünkkel húzzuk fel a szemhéjunkat és tartsuk lefogva, nehogy pislogjunk. A kontaktlencse tartó kezünk fektessük az arcunkra – így kevésbé remeg majd, stabilabban „célzunk” – és a szabad középső ujjunkkal húzzunk le az alsó szemhéjunkat. A műveletet nem szabad elkapkodni, nem kell kiszúrni a szemünket és nem marad ott jobban a lencse attól, ha benyomjuk. Hunyjuk le lassan a szemünket, pislogjunk óvatosan párszor, amíg rendesen a helyére nem illeszkedik a lencse.

Kontaktlencse kivevése

A kontaktlencse eltávolítása valamivel nehezebb feladat. De nem azért, mert maga a művelet volna nehezebb, hanem, mert mire ide eljutunk, már általában fáradtak vagyunk, esetleg száraz a szemünk és nem vagyunk már olyan türelmesek. Főleg a lencsehordás kezdetén érdemes rászánni negyed órát, mert gyakorlatlan kézzel tovább tart. Ismét feszítsük le a felső szemhéjat, majd az ügyesebbik kezünkkel távolítsuk el a lencsét. A kontaktlencse megfogása nem könnyű, jó, ha minél nedvesebb a szem. Gyakorlatban felgyűrni akarjuk a lágy lencsét, mert a kis gyűrődésnél már össze tudjuk csippenteni és kivenni. Úgyhogy a mozdulat lényege, hogy hüvelyk és mutatóujjunkkal a két szélén megtartjuk és egymás felé húzzuk az ujjunkat. Érdemes vágott körömmel, mert a szemet is felkarmolhatjuk, ha óvatlanak vagyunk.