Milyen, amikor kiskutyák érkeznek a házhoz?

Kiskutyák: hogyan választottuk ki a jövevényt?

A kiskutyák hatalmas szemeinek nagyon nehéz ellenállni. Amikor elhatároztuk a testvéremmel, hogy meglepjük a szüleinket egy babusgatható, négylábú baráttal, hátsószándékunk is volt. Néhány éve egy husky került a házukhoz, ami igazából a testvéremé, de a szüleink szerették kisajátítani maguknak. Már náluk is aktuálissá vált az különválás gondolata, ami a kutya költözését is jelenti, és nem akartuk, hogy a szülők egyedül maradjanak. Édesanyám világéletében egy zsemleszínű spánielre vágyott. Korábban már volt nekik spánielük, kettő, fekete. Így az én feltételem az volt, hogy mehet a kutya-project, de csak akkor, ha zsemleszínű spániel lesz. A husky miatt nem választhattunk idős kutyát. Ha egy másik kutya esetleg nem találja őt szimpatikusnak, akkor határozottan viszonozza ezt. Mivel nem tudtuk, hogy egy lehetséges jövevény, hogyan viszonyulna hozzá, meg sem akartuk próbálni. A szüleinket sem akartuk ilyen helyzetnek kitenni. Egyszer már próbálkoztuk egy idősebb kutya befogadásával, de a jövevény nem volt hajlandó elfogadni a meglévőt. Időközben édesanyám kiskutyákat kezdett nézegetni, úgyhogy az én szigorú feltételem is megdőlni látszott. Jött a bekeményítés. Tudom, hogy nagyon nehéz a kölyökkutyáknak ellenállni, hiszen mind aranyosak. Emiatt újra és újra emlékeztetnem kellett anyukámat arra, hogy mit szeretne. Ráadásul az sem volt mindegy, hogy a kutyának milyen igényei vannak, és ez, hogy egyeztethető össze az ő életvitelükkel. A szüleink szeretnek utazni és hajózni. Nagytestű kutya így nem jöhetett szóba, hiszen semmi értelme, ha nem tudják magukkal vinni. Vidám és barátságos, és nyitott kutya illik hozzájuk, aki szereti az emberek társaságát, gyorsan és könnyedén megtalálja a közös hangot más kutyákkal. A kistestű kutyákat is kizárhattuk, mert édesapám nem kedveli őket. Summa summarum, a makacsságom eredményhez vezetett.

 

Mit érdemes tudni a kiskutyák gondozásáról? Mik a tapasztalataink?

Az angol cocker spániel kiskutyák ritkaságnak bizonyultak. Majdnem feladtuk már, mire sikerült egy szimpatikus családot találni. Olyan pici volt, amikor nyolchetesen elhoztuk, hogy elfért édesapám tenyerében. Mondanom se kell mindenki nagyon féltette. Ráadásul a kiskutya annak ellenére, hogy féreghajtót kapott azon a héten, amikor elhoztuk, férgeket hányt. Mindenkit a padlóra küldött a felismerés. Azonnal állatorvos. Szerencsére ott elmondta nekünk az orvos, hogy ez gyakori panasz a és az anyától kaphatta el. És mivel nem sokkal korábban kapta meg az oltást, a peték utána kelhettek ki, így nem volt idejük nagy bajt okozni. A kezelésnek köszönhetően gyorsan túlvoltunk a dolgon, és a husky is átesett egy megelőző kezelésen.

 

A kutyák összeszoktatása gond nélkül lezajlott. A kiskutyákat könnyebb a családba illeszteni. Természetesen ez függ attól is, hogyan szocializáltuk már meglévő kedvencünket és milyen a temperamentuma. A mi husky-nk alapvetően kutyabarát. Csak akkor ellenséges, ha vele is az a másik fél. Nagyon izgatottan fogadta a jövevényt. Azóta a kicsi is felbátorodott, ami néha oda vezet, hogy az idősebb kutya finoman jelzi a nemtetszését, a kicsi ilyenkor veszi a lapot és más játszótársat keres. A szabályok egyértelműek, és mindkét kutyára vonatkoznak. Arra is figyelnek a szüleink, hogy egymás táljához nyúljanak. A kicsi is nagyon szépen megtanulta azt, hogy melyik az övé.

 

Kiskutyák szobatisztaságra nevelése? Nekünk milyen módszer vált be?

A kiskutyák érkezése után a legnagyobb kérdés a szobatisztaságra szoktatás. Meglepő lehet, de az új jövevény már most, két héttel a házhoz kerülése után magától jelzi, ha ki kell mennie. Természetesen vannak még balesetek, hiszen nem áll mindig felette az ember, de az esetek többségében már kint végzi a dolgát. A szobatisztaságra szoktatás nem olyan nagy mumus, mint elsőre tűnik. Ha a kicsi kint végzi a dolgát, akkor agyon kell dicsérni, hogy milyen ügyes. Ha bent esik meg a dolog, akkor néhány azt mondják, egy enyjebejnye megállja a helyét, de a szüleim semmi ilyet nem csinálnak. Azért sem, mert, mire észreveszik, a kutya már a lakás másik felében kóricál, így még annyi értelme se lenne, mint egyébként.

Mennyit esznek a kiskutyák?

A kiskutyák sokat ennének, és sokat isznak. Az ivás fontosabb, de ez nem jelenti azt, hogy ki kellene hagyniuk egy-két étkezést. A fejlődésük szempontjából nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű étel. A tápokon egyértelműen feltüntetik, hogy a testsúly alapján mennyit kell adni belőle a kutyának. A kiskutya azonban egy nap legalább háromszor eszik, és még többet enne, ha nem szabályozná be az ember. Ha nem figyelünk oda, akkor egy-két hét alatt gőzgombóc lesz belőle. A kölyköknek nagy a tápanyagigényük, de nem feltétlenül kell az adagok mennyiségét a növésükkel egy ütembe növelni, mert eltérhet az energiaszükségletüktől. A legegyszerűbb az, ha az állatorvossal egyeztetünk. A megfelelő táplálással elkerülhetők a hiánybetegségek. Nem mondom, nehéz ellenállni a telhetetlen, nagy szemeknek és lógó fülnek, mert a spániel kölyköknek hihetetlen nagy az étvágya, de egészségügyi szempontból nem biztos, hogy jót teszünk azzal, ha adunk még neki. A jövevényünk úgy porszívózza fel a tápot, mintha sose kapnak enni, pedig erről aztán szó sincs. Könnyen becsapnak bennünket, ha hagyjuk.