Mi alapján válasszunk automata mosógépet?

automata mosógép1_2

A tökéletes automata mosógép megtalálása nem lehetetlen

Az automata mosógép ma már elterjedt és persze minden háztartásban elengedhetetlen. Nyilvánvalóan annyi a legfőbb elvárásunk egy ilyen termékkel kapcsolatban, hogy a betett ruhák tisztán, illatosan érkezzenek vissza hozzánk, és persze az sem árt, hogyha az anyag minél kevésbé sérül. Ezen kívül számos extra funkció, program és lehetőség is elérhető lehet az egyes gépeknél. Nézzük is meg tehát, hogyan lehet körültekintően Mi alapján válasszunk automata mosógépet?

A tökéletes automata mosógép megtalálása nem lehetetlen

Az automata mosógép ma már elterjedt és persze minden háztartásban elengedhetetlen. Nyilvánvalóan annyi a legfőbb elvárásunk egy ilyen termékkelet vásárolni, mire figyeljünk a termékleírások során és hogyan válasszuk ki azokat a darabokat, amelyek a legjobban passzolnak a személyes igényeinkhez.

automata mosógép1_3

Az automata mosógép: hogyan vásároljunk

Amikor automata mosógépet vásárol az ember, az első kérdés, ami felmerülhet, hogy a keresgélést hol kezdje egyáltalán. Ilyenkor két lehetőségünk van. Az egyik természetesen az, hogy személyesen bemegyünk egy háztartási boltba vagy elektronikai szaküzletbe, ahol megtekinthetjük ezeket a gépeket személyesen is. Itt igazából sokat nem számít az esztétika, persze sokan szeretik a saját szemükkel is megnézni a megvásárolt termékeket. Azonban a nagyságon és a kinézeten kívül nehéz komolyabb megállapításokat is levonni ilyen módszerrel. Persze el tudjuk olvasni a termékleírásokat, amelyek néhány fontosabb információt tartoznak, azonban a bolti környezetben nincs meg az a lehetőségünk, hogy tüzetesen átvizsgáljunk minden információt, és összehasonlítsuk rendesen a termékeket. Ráadásul a méret is csalóka lehet. Lehet, hogy a termék a bolti környezetben kisebbnek vagy nagyobbnak fog tűnni, mint az otthonunkban. Hogyha a fürdőszobában egyébként is kevés helyünk van, akkor néhány centiméter különbség is sokat számíthat.

Mi a helyzet azonban az online webáruházakkal? Persze ebben az esetben nem fogjuk személyesen látni a terméket, azonban minden fontos információt tudni fogunk róla. Az interneten láthatjuk a képét, így kapunk ahhoz is segítséget, hogyan képzeljük el azt a fürdőszobában vagy a mosókonyhában. A leírások részletesek, és bőven van időnk megnézni azokat, összehasonlítani a többi termékkel. Hogyha az embernek nagyobb családja van, akkor a közösen használt háztartási gépek megvásárlását jó döntés közösen intézni, hogy mindenki elmondhassa a véleményét, a számára fontos tényezőket. Persze a méretet is könnyebb otthon kitalálni, ahol a leírásban talált méreteket centire pontosan ki tudjuk mérni az automata mosógép leendő helyén. És mindettől csupán egyetlen kattintásnyira vagyunk: https://hu.gorenje.com/termekek/mosas-szaritas/mosogepek/c/gowash01.

Az automata mosógépről: mire figyeljünk a termékleírásban

A mai automata mosógépek többfajta funkcióval rendelkeznek, amelyek egyrészt már tényleg csak a modernség kedvéért lettek beépítve a gépbe, másrészt találhatunk nagyon hasznos lehetőségeket is.

Az egyik legfontosabb tényező lehet az energiaosztály besorolása. Ez azt mutatja, mennyire működik hatékonyan az adott automata mosógép egy A-tól G-ig terjedő skálán. Ez már önmagában is sokat elárul a termékről. Természetesen az ábécé minél korábbi betűi a legjobb hatékonysággal bíró gépek. Ha már a besorolásoknál tartunk, külön osztályokról is kaphatunk egyes gépeknél információkat, mint például a hangossága. Ez sokaknak tulajdonképpen lényegtelen információ, mégis vannak, akiknek létfontosságú a halk működés. Kisebb lakásban a nagyobb zajjal működő gép kellemetlenségeket tud okozni, és kisgyerekek mellett igazán nem jó ötlet ezeket a délutáni alvás közben elindítani.

automata mosógép1_4

A másik fontos tényező a programok megtekintése. Vannak olyan automata mosógépek, amelyek használata akár egyedi módon is programozható, míg másoknál többfajta előre betáplált mosásfajta közül lehet válogatni. Ezekről részletesebben olvashatunk a termék bemutatójában. Általában kisebb, alig koszos ruhák mosására alkalmas programtól egészen a komolyabb foltok eltávolítására alkalmas programig találhatunk így lehetőséget. A különböző mosások különböző súlyú ruhamennyiséget bírhatnak el, egyesek fehér mosásra, mások színes darabokhoz megfelelők. Persze a ruhák anyagára is ügyelnek a gyártók, így nem ritka az sem, hogy az egyes textíliákhoz külön programokat rendelnek. Ezek jól jöhetnek, hogyha sokszor hordunk különleges mosási igénnyel rendelkező darabokat, amiket így nem kell kézzel tisztítanunk vagy a ruhatisztítóba rohannunk velük akár minden héten.

A programok jó lehetőséget jelentenek arra is, hogy spóroljon az ember a fogyasztással, hiszen a különböző vízhőmérséklet felhevítése áramfogyasztási különbségekkel járhat, ugyanígy a mosás ideje és a vízfogyasztása sem mindegy a számláink tekintetében.

És persze különleges automata mosógépeket is találhatunk ma már a piacon, amelyeknél lehetőségünk van ionizáló mosásra, zajcsökkentett gépműködésre, akár víz nélküli mosási lehetőségre is, amelyekről érdemes lehet még a konkrét termékkeresés előtt tájékozódni, hiszen egy több éven át működő háztartási gépről beszélünk, amit egyhamar nem fogunk lecserélni, így érdemes megnézni a legújabb lehetőségeinket, hogyha automata mosógépekről van szó.