Manx macska, avagy a Man-szigeti csoda

manx-macska-pic1

Manx macska régen és most

Hogy miért csoda a manx macska? Sok fajtát láttunk már, s egyik különlegesebb, mint a másik, de egyik sem annyira sajátos, mint ez. A manx macskáknak ugyanis nincs farka. Bizony ám! Ez az egyetlen, farok mentesen tenyésztett breed. Sokszor tréfálkoznak, hogy manx macska úgy néz ki, mint egy nyuszi, de ettől szerintem csak még aranyosabb az összkép. Igazi brit, már, ami a fennhatóságot illeti, ugyanis a fajta a Brit-szigetekhez tartozó Man-szigetről származik, s valahol a 18. század környékén jelent meg. Tehát nem, nem emberi gonoszság eredménye a csonka popó, hanem egy természetes mutációnak tudható be. A mutáció miatt ez az eredetileg házi macska leszármazott gerince megrövidült. Emiatt farkuk is csonka, sőt, akár teljesen hiányozhat. Mint minden fajtának, neki is van fennkölt eredettörténete, méghozzá Noéhoz köthető. Noé ugyanis az oka annak, hogy ezek a cicák farok nélkül kénytelen élni (legalábbis a helyiek szerint). Amikor Noé bezárta bárkájának ablakát, véletlenül levágta a macska farkát. Persze vannak ennél sötétebb sztorik is, ír hódítókról és trófeákról, de ezekbe most nem fogunk belemenni. A tudománynak hála az az elképzelés, hogy a macskafajta a nyúl és a házimacska keresztezéséből jött létre, szintén megbukott. A gének viszont nem: sőt, annyira domináns ez a mutáció, hogy az összes ottani macska farok nélkül születik. Sajnos a gén duplázódása veszélyes, gerincproblémákat és spontán vetélést is előidézhet, ezért a tenyésztők kizárólag olyan párt választanak csonka macskájuknak, aki egyáltalán nem rendelkezik ilyen mutáns génekkel. Egyébként az öröklődés nem egyenletes, tehát a kölykök farok hosszúsága rövidebb és hosszabb is lehet a szülőkénél.

manx-macska-pic2

A manx macska, ha hosszú a szőre, vagy, ha nem

Eleinte senki sem tartotta normálisnak a hosszú szőrű manxot. Szerencsére az 1960-as évekbeli Kanadában másképp gondolták. A walesi (hosszúszőrű manx) 1963 óta szerepel kiállításokon, s a mai napig fel-fel bukkan egy-egy alomban.

Szociális manx macska

Intelligens és játékos, ráadásul nagyon-nagyon szociális. Meglepő módon, néha úgy viselkedik, mint egy kutya: ha következetes tanítjuk, akkor simán visszahozza nekünk az eldobott tárgyakat, eltűri, hogy pórázon vezessük, és a víz sem számít az ősellenségüknek.  Ettől függetlenül nem dominálható, tehát nem lesz olyan alázatos, mint egy kutya, egyszerű parancsokat azonban gyorsan megtanul. Az emberek társaságáért odáig van, imádja a figyelmet, s csak ideig-óráig tűri az egyedüllétet. Alapból is szeret a gazdájával incselkedni, de ha megsértődik, akkor bizony ott adódhatnak kellemetlenséget. Ilyenkor mozgó tárgyakkal, lézer pointerrel könnyen leköthetjük a figyelmét. Hogy mennyire hangosak, az egyedfüggő, de hangjuk így is lágy, csiripelő. Jól kijön más házi kedvencekkel, macskákkal, kutyákkal, felnőttekkel, s gyerekekkel is egyaránt.

A gondos tenyésztőnél egészséges manx macska kölykök jönnek világra, s így hosszú életkort élhetnek meg. Mivel genetikai elváltozással születnek, ezért főleg lakásban javasolt a tartásuk. A farok rövidülés ugyan nem okoz egyensúlyi problémákat, főbb az elővigyázatosság. Egyes kölykök manx szindrómával születnek, amely egy igen súlyos állapot, a gerinc túlságosan nagy mértékű rövidülését jelenti, amely nem csak a gerincoszlopot, de az idegrendszert és több belső szervet is károsíthat. Napjainkban szerencsére nagyon ritka, hogy egy alomban előforduljon.

manx-macska-pic3

Manx macska csodák

A fajta nem csak nemzetközileg ismert és kedvelt, de származási helyén olyannyira tisztelik, hogy 1988-ban manxot ábrázoló emlékérméket és bélyegeket is kiadtak. Rendkívüli vadászok: saját méretüknél másfélszer nagyobb zsákmányt is elejtenek, ha olyanjuk van. Ezért a helyi farmerek gyakran rágcsálóirtóként alkalmazzák őket. Talán meglepő lehet ez az információ, hiszen a macskák a farkukat használják „kormányként”. Angol nyelvterületeken időnként cabbitnek becézik őket, ami a cat (macska) rabbit (nyúl) szavak összeolvadása. Ne lepődjünk meg tehát, ha külföldi ismerőseinktől ezt halljuk.